Najveća studija ikad dokazala da batine nemaju nikakav pozitivan efekat!

batine

Da li je batina iz raja izašla ili bi, da je valjala, u raju i ostala? To pitanje sebi postavlja većina mladih ljudi, ubrzo nakon što postanu roditelji. Nauka je, posle PEDESETOGODIŠNjE studije dokazala da batine nemaju nikakav pozitivan efekat na ponašanje djeteta. Štaviše, mogu izazvati sasvim suprotan efekat od onog koji želimo da postignemo.

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu i Teksasu, analizirali su 75 istraživanja sprovedenih tokom 50 godina, u koja je bilo uključeno čak 150 hiljada djece. Šta su otkrili? Ukratko – batine nisu efikasna disciplinska metoda, nemaju baš nikakav pozitivan efekat na ponašanje djece, već naprotiv čine da se oni, na duge staze ponašaju gore.

Za ove analize, kao definicija batina uzeto je „udaranje rukom po zadnjici ili ekstremitetima”, ili, drugim riječima, ona vrsta batina koju mnogi roditelji smatraju prihvatljivim. Prema rezultatima istraživanja, djeca koja dobijaju batine sklonija su tome da se inate , sklonija su agresiji, poteškoćama u komunikaciji, antisocijalnom ponašanju, manjim ili većim psihičkim problemima, kao i tome da udaranje koriste kao sredstvo za samodokazivanje.

„Ironija cijele priče leži u tome što mnogi roditelji udaraju djecu da bi ih naučili da ne budu agresivni! Tačnije, kad djeca postanu nervozna i agresivna, onda slijede batine. Time im samo pokazuju da se udaranjem dobija ono što želiš. To je ono čemu ih uče”,kaže autor istraživanja, Elizabet Geršof.

Batine su jedna od onih navika koja se prenosi s generacije na generaciju, a roditelji obično imaju gomilu izgovora zašto to rade.: „pa to je samo malo po guzi, šta će mu biti od toga”, „pomaže kad su hitne situacije”, „samo tako možete naučiti malo dijete koje ne razumije drugi jezik”, „kako da ih naučim da me poštuju” i ono nadaleko čuveno „i nas su tukli kad smo bili djeca, pa šta nam sad fali?”

“Sjećam se batina koje sam ja dobijala u djetinjstvu i toga koliko sam se zbog njih osjećala bijesno i nemoćno, posramljeno i potpuno lišeno svakog povjerenja prema roditeljima. Kao rezultat toga, kad sam odrasla sebi sam obećala da nikad neću tući svoju djecu, ali kad su batine nešto što je u vašem okruženju normalno, teško je tome se oduprijeti. Bilo mi je potrebno mnogo volje, snage i strpljenja da osmislim način vaspitanja svoje djece koji bi bio efikasan, ali uz poštovanje njihove ličnosti”, ispričala je Geršof.

Prema njenim riječima, naravno da niko ne može reći jednom roditelju kako da vaspitava svoje dijete, sve dok mjere discipline ne pređu u drastične.

“Ali, sudeći po svemu što smo kroz istraživanja i iskustvo saznali, i te kako je vrijedno razmotriti alternativu batinama. Vjerujte, možete biti čvrst i dosljedan roditelj, a da pri tome nikad ne udarite svoje dijete. Ne morate da ih udarate da biste im pokazali ko je glavni”, poručuje Geršof.

Izvor: Zelena učionica

 

Leave a Reply