MMR vakcinu nije primilo 3.000 djece u Crnoj Gori

vakcine4

U Crnoj Gori prošle godine zabilježenje pad vakcinacije među djecom rođenom 2014. To se posebno odnosi na MMR vakcinu, pa gotovo 3.000 mališana nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele kazao je dr Senad Begić iz Centra za prevenciju bolesti pri Institutu za javno zdravlje.

On je juče nakon svečanosti upriličene povodom dana Instituta predstavio rezultate obaveznih imunizacija u našoj zemlji koje su u domovima zdravlja ostvarene tokom 2015. godine.

Prema riječima dr Begića, zbog kontroverzi vezanih za MMR vakcinu i mnoštvo neistina iznešenih putem medija došlo je do smanjenja vakcinacije na nivou cijele zemlje u procentu od 64 odsto, piše Pobjeda.

“Imajući u obzir teritorijalnu distribuciju, odnosno jako niske obuhvate koji se bilježe u nekim opštinama, kao što je Cetinje (40 odsto), imamo situaciju da stvaramo džepove nevakcinisane populacije koji ugrožavaju i onako tanak kolektivni imunitet u tim opštinama” upozorio je dr Begić.

Da ipak, nije sve tako strašno govore najnoviji izvještaji koji pokazuju da se ta vakcina ne odbija, već samo odlaže. Tako je obuhvat vakcinacije MMR-om djece koja su rođena 2013. bio 84,5 odsto, a onih koji su godinu stariji 92,68 odsto.

Govoreći o ostalim vakcinama, dr Begić je naveo da je BSG vakcinu (protiv tuberkuloze) u Crnoj Gori primilo 88,4 odsto djece koja su rođena 2014.

“Kada su u pitanju pojedine opštine, poput Žabljaka ili Andrijevice, BSG vakcinu primila su sva djeca, dok je najniži obuhvat u Baru i u Podgorici”, naveo je dr Begić, naglasivši i da su ostale vakcine protiv difterije, tetanusa, dječje paralize i hepatitisa B djeca najviše primila u nekim sjevernim opštinama, a najmanje u glavnom gradu i pojedinim primorskim gradovima.

Dr Begić je ukazao i na značaj uloge pedijatara u vakcinaciji. Kako je naveo u izvještaju su primijetili izrazitu razliku u obuhvatima među djecom koja imaju izabranog pedijatra i onih koji ga nemaju.

“Sa izabranim pedijatrom vakcinisano je gotovo 92 odsto djece, a onih koji nemaju svega 28,4 odsto što ukazuje da se moraju raditi dodatne aktivnosti izabranog pedijatra kao stuba primarne zdravstvene zaštite, ali i na preregistraciji onih starijih od 18 godina, kako bi se oslobođala mjesta kod pedijatra”, kazao je dr Begić.

Nacrtom zakona o sprečavanju zaraznih bolesti stanovništva predviđena je, između ostalog, obavezna vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti. Ministarstvo zdravlja predložilo je izmjene zakona kojim onemogućavaju roditeljima da upišu djecu u vrtiće i škole ukoliko izbjegnu tu obavezu.

Iz ovog resora ranije su Pobjedi kazali da nemaju dilemu kada je u pitanju ta odredba zakona jer nevakcinisana djeca i odrasli ugrožavaju cijelo društvo.

Pošto se princip djelovanja vakcina zasniva na kolektivnom imunitetu, džepovi nevakcinisane populacije, a samim tim i djece, koja nijesu vakcinisana, a koja su u predškolskim i školskim ustanovma, kao i svim drugim ustanovama za kolektivni smještaj, ugrožavaju cijelu zajednicu naveli su tada iz Ministarstva.

Ovakvu odluku osudili su u Udruženju Roditelji naglasivši da se problem može riješiti na drugačiji način, tako što bi se organizovala edukacija roditelja, ali i bolja komunikacija na relaciji roditelji ljekari/pedijatri.

Izvor: CDM

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. nevakcinisana djeca ugrozavaju drustvo????a sta je sa onim brojem djece koja primi vakcinu i onda dodje do komplikacija…..zar treba da je veci broj te djece od broja vakcinisane djece bez reakcija na pomenute vakcine,da bi se onda uocila stetnost vakcina….sramota…sta je sa onim pedijatrima koji ne traze magnet glave,jer ako ima promjena mmr ne smije da se da – kao sto je slucaj sa mojim djetetom -sta u tom slucaju….u slucaju kada vise nemam nista od slijeganja ramena od tzv.doktora…institut za eks.fonetiku i patologiju govora je pravo ogledalo koliko su “DOBRE” te vakcine

  2. Vakcina ne garantuje da dijete 100% nece dobiti bolest, vec da ce se, ako se javi, javiti u blazem obliku. Zato je vazan kolektivni imunitet. A najvazniji je zbog one djece koja ne smiju da se vakcinisu iz zdravstvenih razloga.

Leave a Reply