JPU “Đina Vrbica” traži saglasnost Ministarstva za popodnevni rad

Chart-2

Anketa Portala Roditelji

Javna predškolska ustanova “Đina Vrbica” pokrenula je inicijativu za produženi rad vrtića, odnosno uvođenje popodnevne smjene koja bi trajala od 15 do 22 sata. Elaborat o tome juče je predat Ministarstvu prosvjete, koje treba da izda saglasnost.

Pomoćnica direktorice JPU “Đina Vrbica”, Milena Mijović je pojasnila da bi uvođenjem druge smjene rasteretili prvu i riješili problem gužve. Popodnevno čuvanje djece bi, kako je dodala, doprinijelo i zapošljavanju vaspitnog kadra. Dijete, ističe Mijović, u vrtiću može da boravi deset sati, što znači da će roditelji moći da biraju da li da ga pošalju u prvu ili drugu smjenu.

Vaspitna jedinica “Poletarac 2, kod Krivog mosta, JPU “Đina Vrbica”, ukoliko saglasnost bude dobijena, biće prvi vrtić koji će od septembra raditi do 22 sata. Pilot projekat će u prvoj fazi obuhvatiti oko 80 mališana.

“Za realizaciju planiranog programa za 80 djece, potrebno je angažovanje četiri vaspitača, medicinske sestre, radnice na održavanju higijene i kuvarice. Planiramo propagandni materijal da distribuiramo svim većim privrednim društvima u neposrednoj blizini vrtića Poletarac 2, kao što su Delta, HD “Laković, KC CG. Na prijavnoj aplikaciji za upis u vrtić bismo dopunili dio koji se odnosi na izbor programa, tako što će se u stavci cjelodnevni program uključiti radno vrijeme za jutarnju smjenu od sedam do 17 sati, i popodnevnu od 15 do 22 sata, pojasnila je Mijović. Prema njenim riječima, u skladu sa potrebama i interesovanjima roditelja, ovaj program bi trebalo uvesti i u druge vaspitne jedinice.

Mijović ističe da je analiza stanja o potrebi uvođenja popodnevnog programa nastala kao dio redovne komunikacije sa roditeljima u cilju inoviranja prakse i zadovoljavanja potreba porodica.
Ona pojašnjava da je cilj izrada i uvođenje novih programa po mjeri djeteta i porodice koji će ispunjavati potrebe i zahtjeve savremenih trendova predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Chart-3

Anketa Portala Roditelji

JPU “Đina Vrbica” je u vaspitnoj jedinici Poletarac 2 sprovela anketu u kojoj je učestvovalo 250 roditelja, od kojih se 27 izjasnilo da bi od septembra njihova djeca pohađala popodnevnu smjenu.
U saradnji sa Udruženjem Roditelji, urađena je onlajn anketa, a koju je ispunilo 356 ispitanika.

“Odgovori ispitanika potvrđuju tvrdnju da je neophodno proširiti lepezu ponuda namijenjenu djeci i porodicama. S druge strane, uvođenjem ovakvih programa rasterećuju se kapaciteti u jutarnjoj smjeni, gdje je broj djece u nekim grupama i nekoliko puta veći od norme predviđene zakonom. Radno vrijeme mnogih roditelja je u popodnevnoj smjerni, te ovaj program omogućava sigurnost”,  kazala je Mijović.

U vrtićima su organizovane i fokus grupe sa deset roditelja, koji rade u popodnevnim smjenama. U dokumentu JPU “Đina Vrbica” je citirana majka M.S. koja je kazala da je radno vrijeme koje ne prati napredak društva najveća zamjerka postojećem sistemu vaspitanja i obrazovanja.

“Provodim jutra sama, jer uvijek radim drugu smjenu. Djecu moram dovesti u vrtić do 8.30 sati. Voljela bih da dijete mogu da dovedem kasnije i da ga uzmem oko 17.30 časova kada završim sa radom. Tako bi djeca provodila manje vremena u vrtiću, a više sa roditeljima”, komentar je majke.

Chart-1

Anketa Portala Roditelji

Izvori: Dan, Pobjeda

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

    • Mislim da je tako nesto vec radjeno. A nedavno smo imali i anketu u kojoj je bilo pitanje o drugoj smjeni. Stavise mislim da se isto pitanje postavljalo i prosle godine. I cisto simnjam da nije bilo interesovanja. Na kraju krajeva, zar treba za sve zivo da im se pada pred noge??? Uostalom, barski vrtic radi do 16h tako da roditelji koji rade od 8-16 moraju izlaziti ranije sa posla da bi dosli za djecu. po logici stvari, vrtic bi trebalo da radi makar pola sata prije pocetka radnog vremena i makar pola sata poslije. Ako vec nema popodnevne smjene…

  1. sto mislite, da li vritici treba da se prilagode potrebama cijele porodice, roditelja koji nemaju baba i djedova i tetaka da im idu po dijete u 4 jer oni rade do 5 i tako to slicno… na zalost u ministarstvima su vecinom zaposleni priuceni kadrovi koji nemaju nikakve ideje ili vizije, a prvo sto nauce je mantra “nema para”

  2. A razmislja li ko o tome da se radno vrijeme vrati od 7 do 15, kao sto se putem peticije izjasnila vecina drzavnih sluzbenika? Tako bi se sprijecili mnogi problemi i roditeljima omogucilo da provedu vise vremena sa djecom. Pogotovo nama cija djeca idu u krevet rano, nisu sva djeca budna do 00.00 uvece.

    • Znam i to, nazalost. I nisam mislila bilo koga da povrijedim. Prvenstveno sam imala na umu to da je potpisana PETICIJA, ali ocigledno nekom nije u interesu da se ona sprovede. Ne ynam zbog cega se onda potpisivala.

    • Suzana, potpisivala se zbog neke forme koju je u tom trenutku trebalo ispuniti. Kao i sve drugo kod nas. Tužna je ovo zemlja. Supruga i ja imamo problem sa radnim vremenom i prinuđeni smo da plaćamo privatni vrtić koji je 3 puta skuplji od državnog, iako imamo primanja ispod prosjeka. Da stvar bude gora, u čitavoj PG ima ukupno 2 privatna vrtića koji rade do 21h i subotom (do 17h). Nedjeljom ne radi ni jedan, iako mi radimo i moramo da molimo ljude da nam čuvaju dijete, ili da plaćamo za tu uslugu nekome…

Leave a Reply