Sergej želi da njegovo iskustvo bude pokazatelj neodlučnima

sergej2

Foto: UNICEF

Popularni pjevač Sergej Ćetković, osim po brojnim pjesmama, u javnosti je poznat i kao otac koji je sa suprugom usvojio dvije djevojčice. To je bio povod da ga UNICEF pozove za prijatelja kampanje Svako dijete treba porodicu čiji je cilj da djeca umjesto u Domu za djecu bez roditeljskog staranja, rastu i žive u porodici. Iako privatni život drži daleko od očiju javnosti, Sergej Ćetković je za Radio Slobodna Evropa pričao o svom životnom iskustvu i motivima zašto je prijatelj kampanje.

„Pošto nijesam od onih koji će konstantno biti u medijima i pričati o svom slučaju, mislio sam da će biti dovoljno da svi oni koji razmišljaju o tome vide moju sreću i sve ono što sam uradio i što mi se dešava… Pričam o  najpozitivnijoj stvari – postati roditelj i da će to biti, na neki način i njima podstrek, pomoć i da će iz mog slučaja naučiti šta treba raditi dalje”, kaže Sergej.

On apeluje na sve ljude koji razmišljaju o hraniteljstvu, a na prvom mjestu o usvajanju, da potraže stručnu pomoć u smislu razgovora u institucijama, kao što su centri za socijalni rad. Njemu i njegovoj supruzi je to bilo od pomoći. Budućim usvojiteljima i hraniteljima savjetuje da je najbitnije da sami donesu tu najveću odluku u životu, uz podršku svojih najbližih, svojih porodica.

UNICEF i Vlada tri godine sprovode kampanju kako bi uticali na povećanje broja hranitelja u Crnoj Gori. Tako bi se smanjio broj djece u institucijama i uticalo na podizanje svijesti o osnovnoj ljudskoj potrebi i pravu svakog djeteta da raste u toplom porodičnom okruženju

Inače, u Domu za djecu bez roditejskog staranja Mladost u Bijeloj, jedinoj ustanovi te vrste u Crnoj Gori, trenutno boravi 96 djece. A od početka ove kampanje zabilježen je porast od 200 odsto djece smještene u nesrodničke hraniteljske porodice u odnosu na period prije kampanje. Što, kada se procenti prevedu u brojke znači da u hraniteljskim porodicama trenutno živi 373 mališana.

Situacija je nešto drugačija kada je o usvajanju djece riječ. Pa je u Crnoj Gori prošle godine usvojeno samo jedno dijete, a se za usvajanje prijavilo 12 bračnih parova.

Ne krijući zadovoljstvo zbog toga dosadašnjeg uspjeha kampanje i zbog toga „što se slika o hraniteljstvu i usvajanju djece iz dana u dan u Crnoj Gori mijenja“, Sergej Ćetković onima koji se još razmišljaju objašnjava da imaju na umu da je dječija i njihova sreća važnija od društvenih predrasuda.

„I da je njihova i sreća te djece bitnija od onoga ‘što će reći ljudi’ ili šta će se pričati po čaršiji. Tako da onima koji me, tim povodom, pitaju ili priđu na ulici, a bilo je toga više puta, kažem neki savjet i podijelim svoje iskustvo sa njima. I kažem da je moja sreća najbolje iskustvo, najbolji pokazatelj onima neodlučnim šta treba činiti dalje”, dodaje Sergej.

Ukazuje da ima i onih koji toliko tiho pričaju o tome jer se boje da to neko ne čuje, da pričaju uopšte o tome.

“Uvijek sam se trudio da ne slušam sredinu, da idem svojim putem i da sebe činim što srećnijim i ispunjenijim“, kaže Sergej Ćetković.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply