Kako pomoći djetetu s učestalim noćnim morama?

Frightened

Svako se dijete barem jednom probudilo usred noći, plačući. Kada bi ga roditelj upitao što je bilo, najčešći je odgovor da se u njegovoj sobi krije nešto što ga je uplašilo. Većina djece barem se jednom susrela s pojavom noćnih mora, kojima su najviše sklona između druge i četvrte godine života.

Ove epizode se mogu pojaviti samo nekoliko puta, ali je mnogo slučajeva u kojima djeca konstantno sanjaju ružne snove, a oni mogu biti povezani s nekim stresnim situacijama kojima su bila izložena tokom dana. Takve situacije mogu biti scene iz filmova koje su vidjeli na televiziji, ali i neki procesi kojima su izloženi (poput odvajanja od majke kada kreću u vrtić). Pojava noćnih mora predstavlja znatan stres i za roditelje koji su već ionako opterećeni svakodnevnim problemima. Međutim, postoji nekoliko tehnika kojima svojim mališanima možete olakšati takve trenutke, ali ih određenim postupcima, s vremenom, u potpunosti spriječiti.

Prije odlaska na spavanje – pripremite teren

Postoji povezanost između vremena odlaska na počinak i pojave noćnih mora. Dokazano je da su djeca koja kasnije idu na spavanje podložnija pojavama ovakvih epizoda. Djeca predškolske dobi trebalo bi imati barem 10 sati sna svake noći. Zato, pobrinite se da im to i osigurate. Svijetlo u sobi ugasite barem pola sata prije odlaska na spavanje, a do tog trenutka dijete možete okupirati aktivnostima poput čitanja priče, posmatranjem zvijezda na nebu ili igranjem jednostavnih društvenih igara. Takva će aktivnost dodatno opustiti dijete prije samog spavanja, pa će smanjiti šanse za pojavu noćnih mora.

Usmjerite djetetove misli

Ako se dijete tokom dana susrelo s nekim oblikom stresne situacije, razgovor prije spavanja mogao bi biti od velike pomoći. Podsjetite vaše dijete na neke lijepe trenutke (na primjer druženje s prijateljima, proslave rođendana, porodični izlet), i prepričavajte takve događaje. Upitajte dijete što mu se u tim situacijama najviše svidjelo i što bi htjelo uskoro ponoviti. Takva vrsta razgovora  u trajanju od nekoliko minuta ukloniće misli povezane sa stresnom situacijom, pa će dijete automatski lakše utonuti u san.

Pokažite razumijevanje

Kada se dijete usred noći probudi u strahu, najčešća reakcija roditelja je da mu jednostavno kažu da ti snovi nisu stvarni, i da ga pokušaju uvjeriti da se vrati na spavanje. Ali činjenica je da je vašem djetetu u tom trenutku sve što je u snovima vidjelo – i više nego stvarno. Tada je najbolje razgovarati s njim nekoliko minuta i odmah na početku naglasiti da znate kako se osjeća, i da ste svjesni toga da je uplašeno. Tek tada krenite s uvjeravanjem da se u njegovoj sobi zaista ne nalazi čudovište. Takođe je poželjno zajedno s djetetom pretražiti sobu kako bi se uvjerilo da se ispod kreveta ili u ormaru zaista ništa ne krije.

Nemojte izbjegavati ono čega se dijete boji

Kada vam dijete ispriča što je sanjalo, naravno da je prvi instinkt da pokušate da ga smirite i objasnite mu da se takve stvari u stvarnom životu ne mogu dogoditi. Međutim, ako se takvi snovi ponavljaju, poželjno je preko dana pokrenuti razgovor o tim strahovima. Već desetak minuta provedenih u raspravi može biti od velike koristi. Neka vam dijete kaže što je to predmet njegove noćne more i što ga posebno kod toga plaši. Na primjer, ako dijete često sanja lutke i one ga plaše, probajte mu kroz igru pokazati kako u njima nema ništa zastrašujuće. Igrajući se možete razviti i priču u kojoj će, na primjer plišana igračka u dvoboju pobijediti lutku koja je predmet noćne more. Takav razvoj događaja (makar kroz igru) lako može dijete uvjeriti kako je „čudovište“ pobijeđeno.

Ne ustručavajte se tražiti profesionalnu pomoć

Ako se i nakon svih preduzetih koraka epizode s noćnim morama često ponavljaju, razmislite o tome da potražite pomoć stručnjaka. Kroz terapiju i profesionalno vodstvo, dijete može usvojiti određene tehnike koje će mu uvelike olakšati situacije koje sa svakim snom prolazi.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply