Zašto je važno čitati naglas djeci od najranijeg uzrasta?

citanjedjeci

Postoji jednostavna metoda koja roditeljima pomaže da povećaju šanse svog djeteta za uspjeh u školi. Aktivnost koja će ga ne samo oduševiti i zabaviti,  već i način kako da da kvalitetno provedete vreme zajedno. Tajna se krije u tome da izdvojite bar 15 minuta svakog dana, otvorite knjigu i čitate naglas svom mališanu.

Skrivene prednosti čitanja naglas djeci

Dok danas zahvaljujući modernoj tehnologiji djeca lako koriste elektronske verzije knjiga na svojim tabletima i kompjuterima, nekada su njihovi vršnjaci nosili težak ranac prepun udžbenika na povratku iz škole, koje su otvarali kako bi iz njih pročitali potrebne lekcije i riješili domaće zadatke. Ipak, dok napredna tehnologija zasigurno štedi prostor i vrijeme, i ne opterećuje kičmu najmlađih učenika, ne postoje naučni dokazi da pomaže djeci da zapamte i razumiju informacije tokom procesa učenja.  Zato sve više istraživača ukazuje na vraćanje dobroj, staroj knjizi i čitanju naglas, kao metodi koja promoviše vještine učenja, čitanja i pisanja najmlađih.

Zašto je čitanje naglas važno?

Na osnovu rezultata studija sprovedenih u oblasti obrazovanja, istraživači su uvjereni da roditelji koji čitaju naglas svojoj djeci mnogo efikasnije doprinose pripremi mališana za boravak u školskim klupama, razvijajući im pozitivan stav prema knjigama, od roditelja koji ne praktikuju takvu aktivnost. Jednostavan ritual kao što je čitanje priča ne predstavlja samo način da se najmlađi umire ili zabave već takođe nosi sa sobom brojne benefite: djeca će ovladati većim fondom riječi, brze i lakše će naučiti da čitaju i pišu, i odrastaće u prave ljubitelje knjiga i vrsne samostalne čitaoce.

Roditelji koji čitaju naglas svojoj djeci podstiču razvoj jezičkih vještina dok se ujedno stvara posebna veza između mališana i odraslog koji mu čita, što im osigurava zajedničke teme za razgovor.

Studije pokazuju da je period od rođenja do treće godine ključan za razvoj govora. Djeca često učetvorostruče broj riječi koje znaju između prvog i drugog rođendana. Sa druge strane, neki mališani će čuti 30 miliona manje riječi sa navršene četiri godine nego njihovi vršnjaci kojima su roditelji naglas čitali priče. Čitanje je jedina aktivnost koja djeci pomaže da prošire svoj vokabular, razviju ljubav prema čitanju, maštaju o ljudima i mjestima  koje nisu upoznali i vidjeli,  unaprijede vještine slušanja i razumijevanja teksta, i kreativnije razmišljaju. Sajt kampanje citira studije koje su otkrile da djeca predškolskog uzrasta koja nemaju širok rječnik ne znaju da čitaju podjednako dobro kao ostali učenici iz razreda do kraja prvog razreda. Osim toga, takva djeca takođe su u riziku za 80% da ne dostignu potreban nivo čitanja do završetka četvrtog razreda. Dugoročno posmatrano, učenici koji lošije čitaju imaju četiri puta veće šanse da napuste školu prije mature.

Čitanje naglas djeci u praksi

Uprkos ovakvim rezultatima istraživanja , mnogi roditelji i nastavnici uopšte ne čitaju naglas djeci kod kuće odnosno u školi ili to čine veoma rijetko. To stvara okruženje u kojem mališani ne mogu da razviju svoj puni potencijal kada je riječ o raznovrsnom vokabularu, dok mnogima od njih čak nedostaju ključne jezičke vještine kao što su korišćenje fraza i cijelih rečenica. Istraživanja pokazuju da samo 64% porodica svaki dan čita svojim predškolcima. Taj broj pada ispod 50% u porodicama sa niskim primanjima. Statistički podaci takođe pokazuju da djeca koja odrastaju u siromašnim domaćinstvima teže dolaze do materijala za čitanje. Veoma je važno da se ovakav trend promijeni, s obzirom na činjenicu da je broj riječi koje dijete zna kada krene u predškolsko jedan od ključnih faktora koji može da predvidi uspjeh mališana u budućnosti.

Nastavom u učionicama dominira oralna komunikacija. Predavanje se odvija na osnovu razgovora prije nego čitanja. To znači da su djeca sa bogatim rječnikom u prednosti zato što razumiju većinu onoga o čemu nastavnik govori, dok učenici sa slabijim vokabularom imaju poteškoća da prate nastavu.

Kako da roditelji odgaje dijete koje voli da čita

Roditelji mogu pozitivno da utiču na jezički razvoj i usvajanje čitalačkih navika kod svojih mališana praktikovanjem jednostavne aktivnosti; tako što će čitati knjige naglas djeci od najranijeg uzrasta. Troškovi čitanja mogu da budu zaista simbolični zahvaljujući bibliotekama. Potrebna je samo dobra volja i želja da se sa najmlađima provede kvalitetno vrijeme kako bi se ovakva aktivnost sprovela u djelo. Osim toga, istraživanja pokazuju da je 15 minuta čitanja naglas djeci od najranjeg uzrasta sasvim dovoljno kako bi proširila svoj vokabular i stekla nova znanja i vještine na duže staze.  15 minuta svakog dana narednih pet godina čini 27,375 minuta odnosno 480 sati čitanja i slušanja. Za to vrijeme mališani mogu da razviju vještine čitanja i pisanja, obogate maštu, nauče mnogo novih riječi i pojmova kao i da bolje i kreativnije razmišljaju. Ipak, dok se ti dugoročni pozitivni benefiti ne ostvare, podijelite radost uživanja u dobroj knjizi sa svojim djetetom odmah. Udobno se smjestite na kauč ili fotelju i uplovite zajedno u čaroban svijet priča i bajki dok vas kroz nevjerovatne avanture vode njegovi omiljeni junaci.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply