Vožnja bicikla u trudnoći

trudnicanabiciklu

Mnoge trudnice širom svijeta koje uživaju u vožnji bicikla sigurno se pitaju da li je ova aktivnost bezbjedna za njihovo i zdravlje njihove bebe.  Ljekari uglavnom svim trudnicama toplo preporučuju fizičku aktivnost, a intenzitet se određuje prema zdravstvenom stanju trudnice kao i prema njenoj fizičkoj spremi i kondiciji. Sama vožnja bicikla nije nesigurna za trudnice, ali sa sobom nosi moguće rizike kao što su padovi i moguća povreda stomaka i zato treba biti oprezan.

Ukoliko biciklo niste vozili prije trudnoće, onda treba da znate da trudnoća nikako nije vrijeme kada treba da eksperimentišete i isprobavate nove stvari bar kad je u pitanju fizička aktivnost. S druge strane, ako ste biciklo vozili često prije nego ste ostali u drugom stanju onda nikako ne treba da se odričete ove aktivnosti. Neke trudnice biciklo su vozile do pred sami kraj trudnoće, jedina modifikacija koju su uradila bilo je smanjenje brzine i postepeno smanjenje pređene kilometraže. ipak, mnogi ljekari se slažu da bi sa vožnjom bicikla trebalo prestati nakon 20. sedmice trudnoće.

Vožnju bicikla bi trebalo praktikovati dok stomak još nije previše veliki i dok ne pravi dodatni pritisak na karlične kosti. Kad stomak poraste i samo upravljanje biciklom biva teže pa je mogućnost padova povećana.

Opasnosti vožnje bicikla i mjere opreza tokom trudnoće

Ako nikako ne želite da se odreknete vožnje bicikla tokom trudnoće, postoji nekoliko sgurnosnih mjera koje nikako ne treba da zanemarite.

Uvijek se vozite u društvu. Tokom trudnoće nikad ne krećite sami na duge vožnje biciklom, samo u slučaju da se nešto nepredviđeno dogodi. Sa sobom uvijek nosite mobilni telefon, dosta vode, šešir i naočare za sunce.

Čuvajte se pasa. Tokom vožnje bicikla postoje i one skrivene opasnosti o kojima inače ne razmišljamo kao što su psi ili neke druge životinje na cesti koje mogu da izlete i prepadnu vas što može dovesti do gubitka ravnoteže i zato držite četvoro očiju otvorenima.

Kupite prikolicu za djecu. Ako već imate starije dijete, kupite prikolicu koja se zakači za zadnji točak bicikla, a koja vam neće remetiti ravnotežu kao sjedalice koje se stavljaju na sami točak ili volan.

Ne prelazite granice izdržljivosti. U periodu trudnoće, vožnja bicikla bi trebalo da bude lagana, opuštajuća aktivnost koja će vam pomoći da ostanete u formi, da se opustite i ne osjećate tromo, ali nikako nije vreme za ispitivanje granica izdržljivosti i pretjeranog zamora. Koristite kacigu, zaštitu za koljena, laktove, ali i stomak i ne pretjerujte sa pređenom kilometražom.

Izvor: Life Press Magazin

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply