Korištenje ljekova u trudnoći

ljekovi

Ljekari su vrlo oprezni kod propisivanja ljekova trudnicama jer podaci o njihovom djelovanju u trudnoći nisu sigurni zbog nedovoljne istraženosti. Čak i kada su trudnici neophodni, izabire se lijek koji ima najmanji uticaj na razvoj ploda, jer u nekim slučajevima posljedice neliječene bolesti mogu predstavljati veći rizik nego uzimanje ljekova radi izlječenja. U takvim slučajevima odluku o upotrebi lijeka mora donijeti ljekar, ne preporučuje se uzimanje lijeka na svoju ruku.

Prvih 12 sedmica trudnoće je vrijeme organogeneze i svaka trudnica bi trebalo da se suzdržava od izlaganja bilo kakvim rizičnim faktorima koji bi mogli izazvati oštećenja ploda.

Opasni ljekovi tokom trudnoće su oni koji su sastavljeni od malih molekula koje mogu da prodru kroz posteljicu. Stručnjaci upozoravaju da neki ljekovi upotrijebljeni prije trudnoće mogu povećati rizik hromozomskih nepravilnosti. 

Opasni ljekovi

Ljekovi protiv bola posebno su rizični. Aspirin i ibuprofen pripadaju porodici «nesteroidnih protivupalnih ljekova» (NSAID). Prema istraživanjima oni nose 80% rizika pobačaja u prvom tromjesečju.

Drugo istraživanje tvrdi da djeca čije su majke uzimale aspirin u ranoj trudnoći imaju niži koeficijent inteligencije i smanjenu koncentraciju. Paracetamol pripada grupi nesteroidnih protivupalnih ljekova i tokom trudnoće često se smatra sigurnijom opcijom pa se prepisuje kod zubobolje, glavobolje i sličnih bolova. Najnovija istraživanja ukazuju da primjena nesteroidnih ljekova tokom prvih 12 sedmica i nije tako bezopasna. Povezani su s mutacijom ćelija i kod životinja i kod ljudi.

Ljekovi protiv nesanice, tablete za spavanje mogu izazvati vidljive malformacije i mentalne poremećaje kod djece koja su im bila izložena. Takođe utječu i na izlučivanje hormona koji pomažu održavanju trudnoće.

Uzimanje antibiotika tokom trudnoće

Neki antibiotici su bezopasni u trudnoći, neki predstavljaju rizik za razvoj ploda, a ostali se nalaze negdje između te dvije grupe. Što se tiče ove posljednje kategorije moramo napomenuti da je to zbog pomanjkanja informacija o mogućem riziku pri uzimanju tih ljekova i moramo vrlo oprezno odvagati između štetnih posljedica i dobrobiti tih ljekova za određeno kliničko stanje.

Bezopasnost antibiotika, kao i svakog drugog lijeka, ne zavisi samo od njegovih svojstvava nego i o količini lijeka koju uzimate, trajanju terapije i stepenu trudnoće.

Postoje brojni antibiotici, a ovo su samo neki koji se smatraju sigurnima za uzimanje u trudnoći: penicilini (amoksicilin i ampicilin), cefalosporini (cephaleksin), eritromicin.

Tokom trudnoće trebalo bi da svakako izbjegavati streptomicin (koristi se kod liječenje tuberkuloze), koji može izazvati oštećenje sluha bebe, i tetraciklin (uključujući minociklin, okisitetracilin i doksicikline) koji se koriste za tretiranje akni i infekcija disajnih puteva. Uzimanje tetraciklina u prvom tromjesečju može izazvati deformaciju ploda, iako mnogi stručnjaci vjeruju da za to postoji vrlo mala mogućnost. Međutim, uzimanje tetraciklina u drugom ili trećem tromjesečju može promijeniti boju djetetovih zuba koji se tek razvijaju.

Trimetoprim je sastojak mnogih ljekova za urinarne infekcije i poznato je da blokira učinak folne kiseline. Folna kiselina je vrlo bitna u trudnoći i periodu prije trudnoće jer umanjuje rizik od deformacije neuralne cijevi ploda. Ukoliko nemate izbora i morate uzimati neki od ovih ljekova, svakako uz njih uzimajte i trudničke vitamine. Istraživanja su pokazala da dnevna doza folne kiselina od najmanje 400 mg (trudnički vitamini obično sadrže dvaput više) može pobiti neželjeni učinak trimethoprima.

Ljekovi koji su u trudnoći zabranjeni

  • žive virusne vakcine, kao što su vakcine protiv zaušaka, velikih boginja, rubeole i tuberkuloze, mogu inficirati vašu bebu i izazvati ozbiljna oštećenja.
  • barbiturati: ljekovi koji prolaze kroz posteljicu i kod vašeg djeteta mogu izazvati sklonost ka krvarenjima.
  • metotreksat (radi se o citostatiku koji može izazvati značajna embrionalna oštećenja).
  • MAO-inhibitori: ova sredstva protiv depresije ne bi trebalo uzimati u trudnoći obzirom da su službene informacije o fetalnim anomalijama, odnosno smetanjama u ponašanju djeteta, kontradiktornog sadržaja.
  • oralni antidijabetici: tablete protiv šećerne bolesti trebalo bi već tri mjeseca prije planirena trudnoće zamijeniti insulinom, obzirom na njihov potencijal razvoja fetalnih oštećenja.
  • visoko dozirani preparati joda: sredstva za dezinfekciju rana, neka sredstva protiv kašlja ili kontrastna rendgenska sredstva koja sadrže jod mogu izazvati pojavu guše i hiperfunkcije štitne žlijezde kod bebe.
  • tetraciklini: antibiotici koji mogu interferirati s razvojem koštanog sistema i izazivati žućkastu obojenost zuba vaše bebe.

Ljekovi koji su u trudnoći nepoželjni

U prvom tromjesečju treba izbjegavati antacide, metronidazol i acetilisalicilnu kiselinu, a tokom cijele trudnoće sulfonamide, diuretike tipa tiazida, benzodiazepine i alkaloide ražene glavice.

Osim liječenja ljekovima, postoje još neki alternativni načini ublažavanja tegoba i liječenja. Ipak, uvijek se posavjetujte s ljekarom ili stručnjakom za navedena područja. Ni te pripravke ne uzimajte svojevoljno i bez konsultacija.

www.roda.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply