Bol u stidnoj kosti u toku trudnoće

bol
Stiskanje, stezanje, bebini pokreti, bol u leđima, zglobovima, bol u donjem dijelu stomaka, probadanje jajnika… sve su to poznati i normalni trudnički bolovi ali tamo negdje ulaskom u treće tromjesečje mnogim trudnicama, a o čemu se slabo priča, slijedi i jedna prilično neugodna i dugotrajna bol. Bol u karlici, stidnoj kosti koja može biti veoma intenzivna da trudnici doslovno otežava hodanje i stvara svakodnevnu paniku.
Istražujući ovu tematiku možemo naći bezbroj primjera trudnica koje su se doslovno jedno jutro probudile s tim novim bolom. Uz sve one gegajuće probleme, još i to. Ljekari kažu da je i ta bol normalna, a riječ je takozvanoj disfunkciji symphysis pubis – odnosno, laički rečeno, pripremanju pubične kosti za rastezanje.
Riječ je o situaciji kada se tokom trudnoće normalno otpušta hormon relaksin, čiji je cilj omekšati zglobove prije čina rađanja, ali kod nekih žena taj hormon jednostavno radi malo previše i pretjerano opušta i zglobove i ligamente, a što dovodi do bolova u području stidne kosti.
Stručno objašnjenje je to da je normalna udaljenost između dvije pubične kostiji oko 4-5 milimetara, a u trudnoći, u posljednjem tromjesečju, ta se udaljenost poveća za još 2-3 milimetra. Kada spomenuti hormon radi malo više, opuštaju se ligamenti koji vežu dvije polovine karlice pa se ta udaljenost još više povećava i samim tim destabilizuje karlicu čiji je zadatak omogućavati stabilnost u hodu. U ovakvim slučajevima preopuštenih ligamenata karlica nije sasvim stabilna pa se ta bol javlja prilikom svakog pokreta donjeg dijela tijela, a često je prisutna i dok trudnica miruje. Nekim trudnicama bol je slabija pa je osjete tek kod hodanja i zbog čega se često gegaju, ali je kod nekih jednostavno preintenzivna. Teško se okrenuti na bok, još teže ustati, a o oblačenju pantalona da i ne govorimo.
 
Ima li lijeka? 
Nažalost – ne, ali proći će nakon (tog) porođaja. Stručnjaci o ovoj temi još nisu sa stopostotnom sigurnošću dokazali zašto kod nekih trudnica hormon radi pojačano i je li ponekad razlog ustvari neka anatomija stidnih kostiju, a nisu dokazali ni čvrstu vezu između godina majke, njene težine i fizičkog stanja, ali zato znaju istaći još jednu, ne baš sretnu vijest. A ta je da, ukoliko u prvoj trudnoći imate ovakve bolove, oni će vrlo vjerovatno javiti i u svim sljedećim trudnoćama, a raste i vjerovatnoća da će se bol u svakoj sljedećeoj trudnoći vjerojatno pojaviti još i ranije.

Obično se ovo stanje povezuje sa trećim tromjesečjem, ali nije neobično da se javi već oko 20. sedmice.

Mirovanje
Osim što je ova bol neugodna i što ne postoji lijek (terapija) za nju, lijekari zbog nje često savjetuju mirovanje. Ipak, za lakši porođaj se savjetuje dosta šetanja u posljednjoj fazi trudnoće, pa trudnice s ovom neugodnom dijagnozom nažalost često budu spriječene u takvim aktivnostima.
Jedini savjet koji se trudnicama u ovakvim situacijama može dati je da pri svakom pokretu koljena drže čvrsto spojena. I kod okretanja u krevetu, i kod dizanja, a kod hodanja da privlače jednu nogu drugoj i prave male korake. To je jedino što može ublažiti ovu bol. Pomoći možda može neka tableta protiv bolova, ali s obzirom na učestalost i stanje, svakodnevno korištenje čak i blažih lijekova poput paracetamola baš se i ne preporučuje.
 
Opasno stanje 
Uz sve navedeno, ova disfunkcija možete biti čak i opasna kada su simptomi vrlo izraženi pa se zbog opasnosti da se prilikom širenja nogu za vrijeme porođaja ti ligamenti još više ne odmaknu, nikako ne preporučuje porođaj na leđima. Bol se obično povlači nekoliko sedmica nakon porođaja kada se tijelo majke počne vraćati u svoje normalno stanje.
Izvor: Index.hr
SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply