Zbog visokih cijena mnoga djeca ne idu u škole u prirodi

skoleuprirodi

U većini podgoričkih osnovnih škola procedure oko organizovanja škole u prirodi su završene, a roditelji, kao i prethodnih godina, imaju problema sa njihovim cijenama.

Kako je direktorka OŠ “Radojica Perović” Mirjana Bošković rekla Dnevnim novinama, cijene aranžmana iznose između 129 i 135 eura. Iako se s tim novcem može platiti i vikend u nekoj od evropskih prijestonica, kao i ljetovanje u Grčkoj, ona kaže da posebnih pogodnosti za socijalno ugrožene nema.

“U našoj školi su završene sve procedure u vezi sa školom u prirodi. Imali smo ponude od turisticke agencije INRUT, koja je ispunila sve naše zahtjeve iz objavljenog oglasa. Cijene aranžmana, s obzirom da u školu u prirodi idu učenici od drugog do petog razreda, kreću se od 129 do 135 eura. Vjerujemo da će roditelji biti zadovoljni ponudama, jer smo se i sa njima konsultovali o izboru destinacija. Nemamo pogodnosti za socijalno ugrožene. Mogućnost da se cijena smanji ne postoji, ali postoji mogućnost da se aranžman plati u tri ili četiri rate” kazala je Bošković.

Ipak, rate mnogim roditeljima ne olakšavaju plaćanje, posebno onima sa dvoje ili više djece. Majka Marija Rakočević kaže da njena djeca, upravo zbog cijene nikada nijesu išla u školu u prirodi.

“Jako je skupo, s obzirom da za taj novac cijela porodica može tokom sezone da uplati smještaj za četiri noćenja u istom tom Sutomoru. Imam troje djece i nikada nijesu išli u školu u prirodi. Međutim, mislim da se može naći i jeftinija ponuda, ali roditelji nemaju mogućnost izbora, agencija je samo jedna, pa samim tim i ponuda. Možda bi se o tome moglo povesti računa, vjerovatno da ima više agencija koje nude organizovanje škole u prirodi, ali mi nemamo uvid u to” kazala je Rakočević.

Ipak, bez obzira na cijenu, škole u prirodi imaju veliki značaj za vaspitanje i obrazovanje djece. Kako je za DN objasnila sociolog Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Mirjana Popović, škole u prirodi omogućavaju djeci kontakt sa prirodom, sa njima se uspostavlja veza između onog što se uči u školi i teoriji sa praktičnim elementima.

„To je u stvari najbolji put sticanja znanja. Izuzetno su važne u procesu osamostaljivanja djeteta, započinjanja procesa samostalnosti, druženja u jednoj sada drugačijoj formi od one koja se nudi djeci u zatvorenom prostoru, u učionici. Djeca sada slobodno, po njihovim afinitetima traže i formiraju drugarske veze, otkrivaju potpuno drugačiju stranu svog kolektiva odjeljenja u posebnim uslovima”, navela je Popović.

Zbog toga, Boris Peković još vaga između uštede i potrebe njegove djece za socijalizacijom.

“Imam dvoje djece, starije je treći razred i ići će u školu u prirodi. Skupo jeste, 125 eura za četiri noćenja. S druge strane, djeci je potrebno druženje sa vršnjacima van školske ustanove, doprinosi socijalizaciji. Istog mišljenja sam bio i kada su bili mali, išli su u vrtić, smatram da je to vrlo važno za njihovo odrastanje”, rekao je Peković Dnevnim novinama.

Rajna Milačić takođe ističe važnost druženja i osamostaljivanja djece, ali pored cijene ona je ukazala i na druge probleme koje se javljaju po pitanju rekreativnih nastava.

“Moje dijete je učenik prvog razreda i ići će u školu u prirodi, smatram da je to poželjno za osamostaljivanje djeteta, a pritom se druži sa ostalom djecom ne odvajajući se. Dosta je skupo, a proteklih godina neki roditelji su se žalili na hranu, nije rijedak slučaj da djeca prehlade ili zakače neku bakteriju. Ako ide veći dio odjeljenje trebalo bi da pored učiteljice bude makar još jedna osoba, jer teško da učiteljica sama može ispratiti dvadeset učenika”, napominje Milačić.

Ne mogu se porediti ekskurzije za učenike i aranžmani za odrasle

Turističke agencije gotovo istovjetno komentarišu cijenu aranžmana za školu u prirodi u Sutomoru, koja uključuje četiri noćenja, a po učeniku iznosi 128 eura. Iz agencije Atlas tours navode da je nemoguće porediti ekskurzije za učenike i aranžmane za odrasle osobe, te da se ekskurzije za polumaturante razlikuju od školi u prirodi za učenike nižih razreda osnovne škole.

Iz turističke agencije In travel, koja se ne bavi organizovanjem škola u prirodi, navode da se putovanja za djecu dosta razlikuju od aranžmana koje oni nude, te se ni cijene ne mogu upoređivati.

“Kada se organizuje škola u prirodi mora se posebno obratiti pažnja na lokaciju hotela, kvalitet hotela, posebno hrane. Hotel obično traži od agencije da plati po većoj cijeni kako bi se dodatno ponešto uključilo u obrok”, kazali su iz In travel agencije. Prilikom organizovanja putovanja za odrasle, navode iz ove agencije, obično se uključuje samo doručak, dok dječije ekskurzije uključuju pun pansion na zahtjev roditelja čime se povećava cijena.

“Kada su u pitanju putovanja za učenike, podrazumijevaju se dodatni troškovi za usluge koje nijesu sastavni dio putovanja za odrasle grupe usluga doktora, dnevnica za nastavnike koji su odgovorni za učenike, animatore”, saopštili su iz agencije Gallileo.

Prilikom organizovanja putovanja za odrasle dodatni obilasci se naknadno plaćaju, dok kad su u pitanju putovanja za djecu svi obilasci su unaprijed uključeni u paket ponude, što takođe povećava cijenu.

Ponuda Turističke agencije Inrut ocijenjena je kao najpovoljnija na tenderu za školu u prirodi koji je raspisala OŠ “Radojica Perović”. Na tenderu vrijednom 26.000 eura ova agencija ponudila je 25.960 eura, od čega 12.960 eura za putovanje u Tivat, a 13.000 za Vučje. Učenici petog razreda putuju u Tivat od 23. do 28. maja, dok će učenici četvrtog razreda posjetiti Vučje od 23. do 27. maja. Ponuđač je obavezan da, između ostalog, u cijenu aranžmana uračuna prevoz autobusima visoke turističke klase i smještaj u hotelu sa najmanje dvije zvjezdice. Traženo je i da se u polasku za Tivat posjeti Cetinje, dvorac Kralja Nikole, izlet Gospa od Škrpjela, vožnja brodićem, a u povratku posjeta Pomorskom muzeju. Djeci koja putuju u Vučje uračunata je diskoteka i sopstveni prostor za održavanje nastave.

Popović ističe da škole u prirodi najprije treba da ispune ono što u formalnoj ponudi nude.

“Ako se ponuda na papiru zaista poklapa sa stvarnim sadržajem na terenu onda škole u prirodi imaju smisla i mogu da daju očekivane rezultate u smislu novih metoda u sticanju znanja koje se razlikuju od onih na koje smo navikli u učionici. Ovdje je bitna interakcija između djece, interakcija sa nastavnikom i samom materijom koja se uči koja sada postaje na neki način opipljiva. Ovaj vid edukacije ima, ipak veliki značaj za vaspitanje i obrazovanje djece”, zaključila je Popović.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A onda ovu koja odu potruju tamo hranom iz rezervi. Porazboljevaju …Sram ih bilo!!!! Nema im više bezobrazluku kraja. A sve priučeni kadar i nepedagozi, vlasnici privatnih škola za oglede nad djecom. Nikad goreg školstva i NEvaspitnog metoda !

  2. Mi smo prestali da idemo jer ove ekskurzije imaju najmanje posla sa “prirodom”. Ako zelite nesto za vasu djecu za mnogo, mnogo povoljnije cijene i nesto sto je zapravo prava skola u prirodi uclanite ih u izvidjace pa da idu u izvidjacke kampove. Moje su posle sa Izvidjackim odredom Njegos – 4 dana fantazije u satorima, uz logorsku vatru, kupanje u rijeci, kampovskim obavezama, izvidjackim vjestinama. Znaci nema nista bolje – cijena 20 eura po djetetu.

  3. Sramotno od ministarstva,kako ce porodica od prihoda 200 eura,sa tri osnovca poslati dijete ,ili dvoje u skolu u prirodi,a apsolutno nije nikakva edukativna nastava u prirodi. A kad tome dodate trovanja hranom,to je plus trosak. Jos jednom SRAMOTNO !!!

  4. Ja imam drugacije iskustvo sto se tice dijela trovanja hranom i bavljenja djecom. Mada,vrtic je u pitanju. Jako sam zadovoljna i sa zimskim i ljetnjim skolama u prirodi koje su do sad organizovali.Mada moguce da sam imala srece…i sa vaspitacima a i sa ishranom koji su imali.

Leave a Reply