Trodnevna groznica ili roseola

roseola

Trodnevna groznica ili roseola je učestala virusna bolest kod djece mlađe od dvije godine. Kao što joj i samo ime govori, prati je visoka tjelesna temperatura koja može rasti i do 40 stepeni i obično traje 3-5 dana. Temperatura raste odjednom, ali isto tako odjednom i nestaje. Nakon nestanka visoke temperature po tijelu djeteta javlja se tamno ružičasti pjegavi osip. Trodnevna groznica ili roseola, jedna je od šest tradicionalnih egzantemskih dječjih (osipnih) bolesti.

Tok bolesti i simptomi

Ova virusna bolest uglavnom pogađa djecu između 6 mjeseci i 2 godine starosti. Kao što je već spomenuto, započinje naglo i visokom temperaturom, odmah iznad 39 stepeni, a nerijetko se penje i do 40. Iako pod visokom temperaturom, djeca uglavnom nemaju nikakve druge simptome pa su dobrog opšteg zdravlja i raspoloženja. Rijetko, može izazvati febrilne konvulzije odnosno grčeve zbog naglog porasta tjelesne temperature. Nakon nekoliko dana, najčešće 3-5, temperatura počinje da opada naglo kao što je i došla, a po djetetovom tijelu pojavljuje se osip. Osip je sitni, pjegavi, tamno ružičaste boje i na dodir pobijeli. Najprije se širi po grudima, leđima, vratu, licu, a zatim po nogama i rukama. Osip ne svrbi i nije ga potrebno ni na koji način tretirati, a nestaje nakon jednog do dva dana.

Uzrok i prenos bolesti

Virus se prenosi pljuvačkom, urinom i bronhalnim žlijezdama, ali je pljuvačka najvažniji put prenosa ovog virusa. Dijete je zarazno za vrijeme visoke temperature prije izbijanja osipa. Uzroci su mu dva ljudska herpesvirusa, herpesvirus 6 (HHV-6) i herpesvirus 7 (HHV-7) koji spadaju u podgrupu Roseolavirusa.

Liječenje i pretrage

Nezavisno od toga što je riječ o intenzivnoj i naglo povišenoj tjelesnoj temperaturi, zbog njenog uglavnom “trodnevnog” trajanja, obično se ne rade laboratorijske pretrage ako dijete nema nikakve druge tegobe ili simptome. Ako se ipak napravi kompletna krvna slika, može se uvidjeti smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca. Njihov broj se obično vraća u normalne okvire unutar jedne sedmice nakon bolesti.

Liječenje se svodi na snižavanje povišene tjelesne temperature (čepići ili sirup s paracetamolom, hladni oblozi, tuširanje). Komplikacije uzrokovane ovom bolešću su rijetke.

Izvoz: Klinfo

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply