Nakon svakog trećeg komplikovanog razvoda djeca pripala ocu

slagalice

Izvor: CDM

Tokom prošle godine u Podgorici su bila 82 problematična razvoda, a, uz svađu se rastalo i 25 vanbračnih parova, podaci su podgoričkog Centra za socijalni rad. U 31 od 107 komplikovanih slučajeva, djeca su ostala kod oca. Znači, u svakom trećem razvedenom braku u kom nije bilo dogovora partnera, očevi su dobili starateljstvo. O tome odlučuje sud koji prethodno uvijek traži mišljenje psihologa centra za socijalni rad.

Psihološkinja podgoričkog centra Marica Stijepović kaže da su sudije često čude kad ona potpiše mišljenje u kom navodi da bi djeca trebalo da pripadnu ocu.

„Pravo da vam kažem, kad predložimo sudu da starateljstvo dodijeli ocu, prepoznajemo otpor kod sudija. Uvijek to mišljenje moramo dodatno da obrazlažemo i to na ročištima… Maltene, kao da smo na optuženičkoj klupi“, kaže za CdM Stijepović.

podaci

A, kako od njenog i mišljenja njene koleginice Milice Radulović i socijalne radnice Jelene Obradović zavisi odluka suda o tome kom roditelju će pripasti djeca, pitali smo ih da li naši sugrađani kod njih „pokušavaju da uhvate vezu“ jer smo kao društvo skloni tim „izletima“.

„Nema hvatanje veze kod nas. Ipak, roditelji se trude da nam, kako kažu, dodatno predstave i pojasne situaciju. Kao, nije im dovoljan razgovor u kancelariji, pa nas dodatno zovu. Niko nikad nije hvatao vezu u smislu da mu damo prioritet. Oni imaju potrebu da nam dodatno objasne stranu jednog roditelja. Nikad niko od nas nije tražio da donesemo mišljenje koje njemu ili njoj odgovara“, kaže Obradović.

Ali, to što pojedini roditelji ne mogu psihologu da nametnu mišljenje koje im odgovara, ne znači da ne pokušavaju sopstvenu djecu da izmanipulišu, prije nego mališani dođu na razgovor sa stručnjakom.

„Dijete dođe i priča s nama kao da je naučilo pjesmicu. Ili, s vrata kaže kod koga želi da ostane, pa ono što nam priča zavisi od toga koji roditelj ih je doveo. Ako ih majka čeka u hodniku, obično nam kažu da je majka super, a da ih otac nervira. Ukoliko ih otac dovede, to isto dijete priča potpuno drugu priču. Naravno, ima i djece koja iznose autentične stavove“, kaže ona.

Mimo razgovora o konkretnim situacijama u odnosu sa roditeljima, psiholozi djeci daju i razne testove.

„Mi uglavnom djeci dajemo test nedovršenih rečenica. Ima raznih rečenica koje traže nastavak. Npr. ‘Ja sa djecom…’, ‘Mene zovu…’ i djeca treba da napišu ono što im prvo padne na pamet”, objašnjava ona.

Najzanimljivije i najslikovitije odgovore djeca daju kad im psiholozi traže da nastave rečenicu „Kada me pitaju za majku i tatu…?“ Najupečatljiviji odgovor je dala jedna djevojčica, dobro pamti Stijepović.

„Kad me pitaju za majku i tatu…ja kažem – ne pitajte me“, rekla je ona.

Stijepović dodaje i da se o porodici u kojoj dijete raste saznate dosta i na osnovu crteža.

„Desi se da dijete nacrta psa, a da izostavi majku ili oca što je za nas značajan kriterijum u smislu djetetovog doživljaja članova porodice“, pojasnila je ona.

Psiholozi rade i testove ličnosti, na osnovu kojih provjeravaju da li djeca imaju nekih neurotskih simptoma u smislu pretjeranog stresa.

„To pokazuje taj test, da li ih je možda potrebno upututi kod psihologa jer mi ovdje ne radimo terapiju iako bismo to često voljeli“, navodi ona.

S obzirom na to da je nemoguće ne poznavati nikoga u Podgorici, psiholozi i socijalni radnici se sami isključuju iz slučajeva u kojima se poznaju sa bilo kojim članom porodice.

„Ako se razvodi moja drugarica iz srednje škole, naravno da ću se ja isključiti iz slučaja“, zaključila je Stijepović.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. E za ovakav slucaj ne mozete reci da kod vas ne postoje veze, sem da debelo lazete. Jasno se zna da deca uvek pripadaju majci, osim u sledecim slucajevima: ako je majka mentalno bolesna, toliko da nije u stanju da brine o deci; ako nema posao ni krov nad glavom, pa samim tim ugrozava egzistenciju dece, a otac je u boljem finansijskom polozaju od nje; ako se majka dobrovoljno odrice starateljstva nad decom; i ako majka zapostavlja svoju decu, a otac vodi brigu o njima. To je to. A takvih je slucajeva vrlo, vrlo malo.

  2. Lako li je tudjim k….m po kopriva mlatit,stara narodna izeka. Znam za slucaj otac doveo ljubavnicu jer je ostala trudna,zenu s kojom je imao vec 4 djece izbacio,ona kukavica crna placa sobu,cisti pere jadi da bi imala ljeba da ije,djeca su pripala njemu jer ona nema ekonomske mogucnisti da ih drzi,kod nje su vikendom. Eh aj sad da vidim sto i kako bi druge ucinjele.

    • U srecnin zemljama bi drzava takvog iselila iz kuce i blokirala mu racune pa nek ide s ljubavnicom dje hoce. Kod nas se na zalost ne utvrdjuje krivica inace bi zene bile u mnogo boljem polozaju. A sto se strucnog tima tice sve rade po sablonu ne uzimaju u obzir ni nasilje a kamoli sta drugo. O vezama necu komentarisati, mislim da to znaju i ptice na grani…

  3. Ja znam za slučaj gdje je majka lažirala očinstvo djetetu,tj.dala djetetu svoje prezime bez ikakve saglasnosti i informisanosti oca,i prijeteci ocu djeteta (da ce odvesti dijete u inostranstvo i da ga nikad nece vidjeti ukoliko on samo pokusa traziti da zakonski utvrdi ocinstvo nad djetetom i da vidja dijete) – i odvela je dijete preko granice u azil u Njemackoj da ga vuče po grupnim smještajima i kupatilima.A on sad ne moze nista da uradi po tom pitanju,a ni Cg tuzilastvo,jer je majka “uredno” presla granicu sa svojim prezimenom datom djetetu,tata na papiru odjednom pred zakonom postao “nepoznat”! Svaka cast majkama,i ja sam majka,…Ali stvarno me ne cudi sto je porastao broj dodjele starateljstva očevima kada vidim i cujem kako se ponasaju sebicno pojedine majke i kako manipulisu sa djecom i djecijim pravima.

  4. Naravno da treba majci dati dijete na staranje ako nije problematicna narkoman,pijanica mada se vi previse ne unosite imate sablon i po njemu se upravljate nekada je veoma bitno iskustvo pogotovu kada su tu djeca i jos nesto trnutno veoma los glas bije centar u Podgorici makar sto se te problematike tice

  5. Sa djecom i djecijim pravima,kao i sa pravima samohranih roditelja manipulisu prvo institucije sistema,na zalost.Ljudi i ne znaju koja prava imaju,a kada se obrate u isti taj Centar naidju na nerazumijevanje,zastrasivanje i setaju ih od vrata do vrata.Ova prica o tome da kod njih nema VEZA je potpuno besmislena jer svi znamo sta se radi u istoj toj instituciji …Samo mi nije jasno do kada ce da misle da smo pali sa Marsa.

Leave a Reply