Kako kao roditelj možete pomoći vašem problematičnom tinejdžeru

tinejdzer

Svaki je tinejdžer jedinstven, ali svima je zajednička jedna stvar – želja za nezavisnošću. Roditeljima tinejdžera nije lako, posebno danas – u doba vladavine društvenih mreža i pametnih telefona. Imati tinejdžera može biti vrlo stresno.

Roditelji tinejdžera ponekad se osjećaju iscrpljeno zbog raznih briga i obaveza koje im izazivaju njihova djeca. Neuspješni pokušaji komunikacije, svađe i inati mogu biti prilično frustrirajući.

Sigurno se pitate što vi kao roditelj morate učiniti želite li da vaspitate sretnog i pristojnog tinejdžera. Vikanje, kažnjavanje i vrijeđanje nisu opcija, a time samo možete izazvati gore ponašanje kod svog djeteta.

Važno je da vi kao roditelj svom djetetu ponudite otvorenu komunikaciju i ljubav. Neka vaše dijete zna da ste tu za njega i u teškim trenucima. Naučite svoje dijete kako da se ponaša i nemojte ga prepuštati samog sebi. Pohvalite svog tinejdžera kad učini nešto dobro, a kad ih kažnjavate, činite to na pravedan način. Morate im dati do znanja da cijenite njihovo mišljenje i da ih poštujete kao osobu.

Dakle, imati problematičnog tinejdžera u porodici nije nimalo lak zadatak, a ovo je nekoliko savjeta kako da djelujete u zabrinjavajućim situacijama.

Pokušajte da utvrdite uzrok

Tinejdžeri su skloni isprobavanju novih stvari i eksperimentisanju, ali oni ne postaju depresivni bez razloga. Ako ste primijetili drastične promjene u ponašanju svog djeteta, onda učinite nešto. Nemojte samo čekati da prođe jer bi se situacija u međuvremenu mogla samo pogoršati. Uvijek postoji razlog za drastične promjene u ponašanju djeteta, a vi bi trebalo da saznati koji je. Vaša je odgovornost da utvrdite o čemu je riječ. To može biti nedavni događaj, ali i nešto duboko ukorijenjeno.

Pogledajte unatrag

Negativne stvari s kojima se vaš tinejdžer suočio u uzrastu od 2-4 godine uticale su na oblikovanje njegove ličnosti. Mala djeca osjećaju bol i ljutnju, ali nedostaje im sposobnosti da djeluju na osnovu takvih emocija. Tek kad uđu u tinejdžerske godine počinju reagovati na takve emocije.

Poslušajte ih i razgovarajte s njima

Tinejdžeri danas nažalost imaju više prilika za loše odluke nego nekad. Upravo zbog toga vi morate biti pouzdana i pozitivna osoba u životu svog djeteta. Poslušajte ga i oduprite se porivu da ga osuđujete ili savjetujete. Tinejdžeri to mrze. Njima je samo potreban neko tko će ih poslušati. Iako će oni to nerado priznati, oni traže odobrenje, ljubav i utočište. Ako im kod kuće nije pružen osjećaj razumijevanja, oni će prihvaćanje koje im je toliko potrebno potražiti na nekom drugom mjestu.

Ponašajte se kao roditelj

Prema svom se djetetu morate ponašati lijepo, ali pritom nemojte zaboraviti da morate biti roditelj. Ponekad ćete morati učiniti stvari koje vaše dijete neće razumjeti. Zapamtite: vi ste roditelj, a ne prijatelj. Vaša je odgovornost djetetu osigurati dobrobit i sigurnost. Reagirajte u opasnim situacijama  (drogiranje, zlostavljanje, markiranje) i vaše vas dijete možda neće obožavati, ali će odrasti u kvalitetnu i dobru osobu.

Izvor: Žena.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply