Miomi materice u trudnoći

miomi

Miomi su izrasline nastale iz glatkog mišićnog tkiva materice. Javljaju se kod 20 – 50% žena. Svaka treća žena starija od 35 godina ima miom. Zbog toga spadaju u najčešće tumore ženskog reproduktivnog sistema.

Javljaju se isključivo u reproduktivnom periodu i povlače tokom postmenopauze, što govori u prilog estrogenskoj zavisnosti ovih tumora.

Dijagnoza se postavlja ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. Ukoliko miomi ne izazivaju značajnije tegobe, dovoljne su redovne ginekološke kontrole. Tokom trudnoće, zbog visokog nivoa estrogena, postojeći miomi mogu brzo rasti. Otuda posljedica mioma može biti spontani pobačaj ili neplodnost, u zavisnosti od njegove pozicije, kao i u kojoj mjeri miom izobličuje materičnu šupljinu.

Kako sama trudnoća djeluje na miome?

Poznato je da nivo estrogena značajno raste u prvom tromesječju trudnoće, a posljedica toga je izuzetno ubrzan rast mioma, koji se mogu povećati i desetak puta. Praćenje rasta i lokalizacija samog mioma ili više njih je najvažnija za siguran završetak trudnoće, odnosno porođaj.

Koji je postupak u trudnoći kada se utvrdi postojanje mioma?

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u trudnoći se neometano može pratiti rast i lokalizacija mioma, pa je to razlog što se mnoge trudnoće iznesu do kraja uprkos postojanju mioma materice. Tokom trudnoće, miomi se u pravilu ne diraju, osim u izuzetnim situacijama, već se provodi simptomatska terapija. Ona ima za cilj uklanjanje ili ublažavanje smetnji koje mogu nastati zbog prisutnog mioma. Nakon porođaja i oporavka od trudnoće, utvrđuje se pravo stanje i veličina mioma, pa se tada može planirati hirurško uklanjanje, ukoliko je potrebno.

Koje su moguće posljedice postojanja mioma u trudnoći?

Miomi mogu izazvati ili dovesti do nepovoljnog položaja fetusa, zastoja rasta u materici, odvajanje posteljice, prijevremeno puknuće vodenjaka, loše trudove, prijevremeni porođaj, povećani broj carskih rezova, pobačaja, kao i drugih, rijeđih komplikacija.

Od čega zavise najčešći problemi koji se javljaju zbog mioma?

Glavne komplikacije koje potiču od mioma tokom trudnoće u prvom redu zavise od njegove lokacije u odnosu na posteljicu, zatim u odnosu na donji dio materice – gdje se nalazi grlić, i na kraju od same veličine mioma.

Kako savladati strah kada žena ima miom u trudnoći?

Kada se utvrdi prisutnost mioma (svejedno je li riječ o jednom ili više njih), potrebno je brigu o njima prepustiti ginekologu, a buduća majka mora ostati pozitivna, kako si ne bi pokvarila radost koju joj donosi željena trudnoća. Taj stav treba zauzeti ne samo kako bi se žena utješila, već se na taj način smanjuje lučenje hormona stresa, koji mogu da izazvati negativne posljedice po samu trudnoću, ali i za bebu.

Šta savjetovati sadašnjim i budućim trudnicama?

Iz svega navedenoga, može se zaključiti da su redovni ginekoški pregledi prije i tokom trudnoće neophodni za postavljanje dijagnoze. Veća je opasnost kada se ne zna za neku promjenu nego kada je otkrivena pravovremeno. Tada se postupa po propisanoj proceduri, kojom se u punoj mjeri štiti trudnica ali i njena beba.

Izvor: Čuvarkuća

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply