Roditelji traže da se izgradi škola u Igalu

Foto: Vijesti

Foto: Vijesti

Mještani Igala počeli su potpisivanje peticije kojom traže da se u tom mjestu izgradi osnovna školu. Djeca iz Igala, Sutorine i drugih okolnih mjesta, nastavu sada pohađaju u objektu Dječijeg odjeljenja Instituta Dr Simo Milošević u Igalu.

Oni su raspoređeni u osam odjeljenja – od prvog do četvrtog razreda, a matična im je osnovna škola “Dašo Pavičić”.

“Igalo, najveća mjesna zajednica  hercegnovske opštine, već decenijama čeka izgradnju osnovne škole, što je jedno od gorućih pitanja u našem mjestu,” kaže Ana Radusinović jedna od inicijatora izgranje nove školske zgrade.

Organizovanje nastave u Dječijem odjeljenju Instituta Igalo  trebalo je da bude privremeno rješenje,  jer je još prije više od 20 godina Detaljnim urbanističkim planom predviđeno da se u Igalu gradi zgrada škole između magistrale i dječjeg vrtića, a fiskulturna sala i prateći objekti u Šištetu. Tada je urađen i idejni projekat koji je finansirala Opština, i dostavljen Ministarstvu za prosvjetu, nauku i kulturu. Prema tadašnjem planu bila je predviđena izgradnja škole za oko 800 đaka koja bi koštala oko 3 miliona eura.   Na prostor u na kome je bila planirana gradnja nove škole u međuvremenu su izgrađeni objekti, pa je potrebno naći novu lokaciju.

U Igalu je do 1978. godine radila trogodišnja osnovna škola, a od te godine đaci iz tog mjesta počeli su da nastavu pohađaju u školi “Dašo Pavičić” na Toploj. Područna škola u Igalu ponovo je otvorena prije 25 godina.

Jedan od roditelja Nikola Vukasović koji je nekada bio đak osnovne škole na Toploj ističe dau toj zgradi, koja je projektovana za 800 đaka, danas nastavu pohađa oko 1.200. Prema njegovim riječima, iskorišten je sav prostor, a čak su i neke prostorije planirane za druge sadržaje morale biti pretvorene u učionice.

On navodi da u područnim odjeljenjima u Igalu nastavu pohađa 156 učenika, a da još 380 učenika iz Igala i okolnih mjesta od I do IX razreda ima nastavu u matičnoj školi na Toploj.

“Sa 156 učenka područnog odjeljenja Igalo, to je već 536 učenika”, navodi Vukasović uvjeren da je to dovoljan argument za početak gradnje nove školske zgrade u Igalu. Kao komparaciju navodi da u osmogodišnjoj školi u Risnu nastavu pohađa oko 18o učenika.

“Zahtjevamo da se hitno intenziviraju aktivnosti usmjerene na izgradnja osnovne škole u Igalu, i to kroz obezbjeđenje budžetskih sredstava, definisanje lokacije i pripremu projektne dokumentacije, i da u tješnjoj saradnji s Ministarstvom prosvjete ubrza cjelokupni proces”, navode inicijatori potpisivanja peticije.

Dječije odjeljenje Instituta Igalo, koje je 1957. godine projektovao poznati arhitekta svjetskog glasa Nikola Dobrović,  ta ustanova ne koristi još od devedesetih godina prošlog vijeka. Roditelji đaka koji sada pohađaju školsku nastavu u toj zgradi se plaše da će nakon što je Institut privatizovao američko britanski konzorcijum IWG, ostati i bez tog prostora. U matičnoj školi “Dašo Pavičić” već sada je 40 odsto više đaka od onog za koji je škola projektovana. Zato je prema mišljenju roditelja iz Igala, izgradnja nove školske zgrade u tom mjestu jedino odgovarajuće rješenje.

Sekretarijat za prostorno planiranje, urbanizam i komunalne djelatnosti Opštine  Herceg Novi  je 2015. godine Direkciji javnih radova predložio projekat izgradnje osnovne škole u Igalu kao prioritetan za uvrštavanje u plan kapitalnih investicija za 2016. Međutim, predlog je odbijen, uz napomenu da se može kandidovati za narednu godinu i to u saradnji s Ministarstvom prosvjete.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Hvala na objavi ove vijesti! Decenijama obecanja, lokacije se prenamjenjuju, a sadasnji, nazovi, skolski prostor em neuslovan em od septembra upitan (ako se proda Institut Igalo) . U pitanju je potencijalnih 550 polaznika OS koju trazimo da se konacno sagradi u IGalu.

Leave a Reply