Babice bile i higijeničarke, bolničko osoblje bez opreme, neadekvatna sterilizacija flašica ….

bijelpolje

Foto: Vijesti

U vrijeme i prije infekcije bjelopoljskih beba, na ginekološko – akušerskom odjeljenju babice su nerijetko obavljale poslove higijeničarki, bolničko osoblje nije nosilo adekvatnu opremu, kupatila su bila bez česama, lavaboa i higijenskih sredstava, pranje i sušenje veša i sterilizacija flašica se obavljala neadekvatno, saopštio je u bjelopoljskom Višem sudu načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja dr Aleksandar Jeknić, koji je sa kolegama Instituta za javno zdravlje bio u epidemiološkoj kontroli porodilišta 15. novembra 2014. godine.

On je  svjedočio u nastavku suđenja bjelopoljskim ljekarima koji odgovaraju zbog infekcije pet i smrti jedne bebe.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Jeknić je pojasnio da je podatke o stanju na odjeljenjima u bolnici dobijao na osnovu izvještaja pedijatara, ginekologa i drugih ljekara i osoblja, a da je zapisnike svakodnevno slao Intitutu za javno zdravlje.

Odgovarajući advokatima odbrane,  Jeknić je precizirao da je  bio u samo jednom toaletu između porođajnih sala i da tamo nije bilo česme, lavaboa, ubrusa i sapuna, a da su ostalih šest obilazili druge kolege Instituta.

Puletić je objasnio da u tom toaletu nije bilo lavaboa i česme, jer je preuređen za smještaj mašine za pranje pelena…

Jeknić je kazao da je sve podatke prikupljao iz ankete sa zaposlenima ali da ne zna imena babica i zaposlenih sa kojima je razgovarao.

Advokati odbrane konstatovali su da u njegovom izjašnjenju nije jasno šta je njegovo kazivanje, šta neposredno opažanje a šta je saznao iz razgovora sa  zaposlenima.

Mikrobiolog dr Slobodan Nanevski kazao je  da je mu je  Puletić 10. novembra uputio zahtjev da  analizira ginekologiju i da nije bilo patogenih bakterija, koje ni u ranijim analizama nisu pronađene.

U toku jučerašnjeg suđenja svjedočila je i bivša direktorka Instituta za bolesti djece Danojla Dakić koja je ispričala je da su bebe iz bjelopoljskog porodilišta upućivane u Podgoricu pod dijagnozom sumnje na perinatalnu infekciju – sepsu.

Dakić je rekla da je bebama još u Bijelom Polju bila uključena antiseptična terapija- takozvana početna terapija za sepsu predviđena protokolom i da su ljekari bjelopoljske i podgoričke zdravstvene ustanove bili u stalnoj komunikaciji.

Osim sumnje na sepsu, koja je bila potvrđena kod drugih beba, radi dopunske dijagnostike krv bebe Knežević je upućena u Beograd i Zagreb, jer je postojala i sumnja na metabolopatiju, ali nalaz iz Beograda to nije potvrdio.

„Prva hemokultura urađena za sada pokojnu bebu Knežević, ukazala je na bakteriju bacillus sp. ali je naša mikrobiologija protumačila kao kontaminaciju, što znači da ta bakterija nije izazivač već da se u krvi našla drugim putem, na primjer preko ruku ili na neki drugi način“, kazala je Dakić i dodala da je u ponovljenom nalazu 14. novembra hemokultura bila sterilna.

Na pitanje Kneževića, zašto nije prijavila sepsu kada je bila toliko upućena, Dakić je kazala da prijavljivanje infekcije nije bilo njihova obaveza već onog gdje je ona nastala, a to je u ovom slučaju bjelopoljska Bolnica.

Suđenje se nastavlja 25. aprila.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply