Napravite kartonsku kućicu za dječju igru

Kartonske kućice možete napraviti sami sa svojom djecom bez trošenja kućnog budžeta, a osim što ćete uštedjeti novac, zabavićete se i djecu podstaći na kreativnost.

Sve modele možete improvizovati, kombinovati, spajati…Zajedničko za pravljenje bilo koje od ovih kućica su materijali pa vam tako treba kartonska kutija (ili njih više), vruće ljepilo ili jako ljepilo za karton, selotejp ili slične debele trake, makaze, tempere i detalji koje možete sami rezati i kombinovati  (šareni papir, ukrasni papir, ručke od starog ormara i sl).

1.Iglo

Za ovu kućicu potrebno je nešto više strpljenja ali kada je napravite, oduševiće vas njen izgled ali i zanimanje koje će djeca pokazati za igru u njoj. Slijedite uputstvo na slici. Prvo složite donje elemente od kvadrata, a zatim na njih lijepite kartone, jednakostranične trouglove na kojima morate ostaviti bočne stranice koje ćete presaviti i kojima ćete ih spajati jedne za druge.

kucica2. Šarena kućica

Probajte naći kutiju od mašine za veš, suđe ili frižidera. Jednostavno ju zalijepite na krajevima, izrežite vrata i prozore, a od preostalog kartona napravite i rolete, ogradu oko kuće, cvijeće, poštanski sandučić. Upotrijebite puno boja, ukrasnog papira i slično i dobićete lijepu kućicu za djecu.

kucica23. Kućica – vagon 

Iako izgleda zahtjevno, izrada ove kućice prilično je jednostavna. Izrežite dvije jednake bočne stranice na način da je gornji kraj izrezan u polukrug. Za preostali dio kućice potreban vam je ravan karton kojeg izrežite na oko 14 jednakih dijelova, a svaki dio presavite na način kao na slici. Potom za širinu tih ‘dasaka’ napravite rupe na bočnim stranicama pa ih potom samo spajajte na način da kućica sama stabilno stoji. Po potrebi spojeve dodatno učvrstite vrućim ljepilom. Po krovu i daskama izrežite zvjezdice, mjesec….a s bočne strane vrata i prozore. U kućicu unesite i lampu, a kada padne mrak upalite je i dobi ćete predivnu kućicu za dječju igru.

kucica34. Kućica s prozorima na krovu

Riječ je o običnoj kućici od kartonske kutije kojoj možete dodati krov i tavanske prozore. Režite dijelove od kartona i spajajte ih, najbolje običnom ljepljivom trakom.

kucica45. Kućica – škola

Od kartonske kutije možete napraviti i školu za svoju djecu u kojoj ćete ih potom učiti slova, brojeve, pojmove… Tako na posljednjoj strani škole možete nacrtati školsku ploču (boju možete kupiti u prodavnicama, zelena ili crna). Pustite djecu da crtaju, pišu, ali se s njima igrajte i vi škole i igru pretvorite i u korisno učenje.

kucica56. Dvorac

Ako nemate puno vremena ili ideje, jednostavno razrežite karton i od njega napravite zidine dvorca. Ogradite njim dio sobe, napravite ulazni most, kulu, prozore i djeca će već i time dobiti novi prostor za igru.

kucica67. Stara, drvena kućica

Od kartona možete napraviti i originalne replike drvenih kućica. Posvetite se detaljima poput crtanja dasaka, krova, prozora, vrata…Korištenjem bijele boje na smeđu podlogu kartona uspjeh je zagarantovan.

kucica78. Kućica s tendom vedrih boja

Ovakvu kućicu možete napraviti rezbarenjem jedne kutije ili spajanjem više njih. Nemojte puno komplikovati: napravite krov, izrežite vrata i prozore i dodajte od starog platna tendu i zavjese. Koristite puno vedrih boja za ukrašavanje kućice.

kucica89. Kućica od kartona i rolni toalet papira

Klasičnu konstrukciju kućice možete ukrasiti detaljima od rolni toalet papira i ubrusa. Tako od njih možete napraviti cijelu fasadu, krov i sl.

kucica910. Kućica s dva krova

Na primjeru ove kućice možete vidjeti neke detalje spajanja koje možete primijeniti na svakom modelu, a ova kućica jedinstvena je zbog dimnjaka i dva krova.

kucica10Izvor: Dječja posla

Leave a Reply