Magični pijesak koji možete napraviti sami

pijesak3

Foto: Mama i Tata

U posljednje vrijeme je kod djece popularan magični pijesak kao i dosta drugih sličnih smjesa za modelovanje i igranje.

Iako ima da se kupi, možete ga napraviti sami, baš kao i domaće tijesto za igru. Recept prenosimo sa portala Mama i Tata.

Potrebna su vam samo dva sastojka i to:

  • 8 šolji brašna;
  • 1 šolja bebi ulja.

Koju ćete veličinu šolje koristiti apsolutno nije bitno i zavisi da li želite više da napravite ili manje količine. Važno je samo da za brašno i ulje koristite istu šolju. Pomiješajte sastojke sve dok ne dobijete smjesu koja podsjeća na magični pijesak. U smjesu možete ubaciti i šljokice, jestivu boju….

Kao i kod tijesta za igru i ovdje su mogućnosti bezgranične – možete se igrati sa svim i svačim. Sjecite ga, pravite figurice, gradite kule ili zamke. Maloj djeci je ovakva vrsta smjese mnogo pogodnija od samog tijesta za igru jer je lakša za modelovanje i formiranje u ruci, a opet jako mekana i odlična za istraživanje.

Vježbanje motorike je ključna stvar, a i nama starijima neće biti strano da prođemo prstima kroz ovu smjesu jer je mekana i prija na dodir. Da biste izbjegli previše nereda možete pijesak ubaciti u posude tako da se ne rasipa previše sa strane i veći dio ostane u kutijama za igru.

poijesak6

Foto: Mama i Tata

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply