Može li jedan roditelj da bude “i otac i majka”

razvod

PIŠE: Jelena Holcer, pedagog

Svaki razvod je težak, stresan, individualan (baš kao što je to i svaki brak), a ukoliko u braku postoje djeca, ovaj stres i težina odluke se mnogostruko uvećavaju. Kao što je govorio Duško Radović: „Nekad se razvode samo muž i žena, a nekada i nečiji mama i tata“. Ipak, neka od sledećih objašnjenja mogu vam pomoći da lakše objasnite d,etetu kako da razdvajanje roditelja lakše razumije i prebrodi.

Kako djeca doživljavaju razvod roditelja?
Kako će dijete doživjeti razvod zavisi od brojnih faktora: starost djeteta, prisutnost djeteta tokom roditeljskih svađa i sukoba, njegov odnos sa oba roditelja, način na koji roditelji doživljavaju razvod itd. Za mnogu djecu razvod predstavlja OLAKŠANJE (jer shvataju da će prestati međusobna roditeljska netrpeljivost) dok kod nekih može izazvati STRAH od nepoznatog (ne znaju kako će ubuduće izgledati njihovi odnosi, koliko će viđati mamu ili tatu…). Ovaj potencijalni strah se otklanja argumentovanim razgovorom i strpljenjem.

Postoje li osjetljivi uzrasti djece kada roditelji ne bi trebalo da se razvedu?
Proces odrastanja je sam po sebi veoma osjetljiv. Ipak, neki su periodi osjetljviji od drugih i tada bi trebalo izbjegavati veće dodatne potrese u porodici. To su periodi kada dijete polazi u vrtić ili u školu, dolazak nove bebe, gubitak nekog člana porodice… Na žalost, ove periode nije moguće uvijek izbjegavati, a često to može biti i kontraproduktivno. Naime, ako su odnosi između roditelja toliko poremećeni, bez obzira na trenutnu fazu razvoja, i za dijete može biti štetnije da ostane u takvoj atmosferi nego da se roditelji razvedu.

Može li razvedena osoba biti dobar roditelj, tj. kako razvedena osoba može biti dobar primjer?
Vi svom djetetu ne treba niti možete da budete dobar primjer udate žene ili oženjenog muškarca, već PRIMJER dobrog roditelja. Vas kao dobrog roditelja ne čini činjenica da li ste u braku ili ne već koliko ste posvećeni svom roditeljstvu, koliko poznajete svoje dijete, kako provodite zajedničko vrijeme, koliko ga podržavate ili razumijete…Takođe, upravo kao razvedena osoba, možete biti dobar primjer nepristajanja na žrtvu ili jasnog izražavanja svog mišljenja.

Može li jedan roditelj da bude i „otac i majka“?
Iako u našem narodu (posebno mame) često izgovaraju rečenicu da su svojoj djeci “i otac i majka”, baz obzira na dobre namjere i maksimalnu posvećenost, ova izreka ne može odgovarati istini. Za zdrav razvoj djeteta važna su oba roditelja. Djeci je potrebna RAVNOTEŽA u odnosu na majčin autoritet (ili neautoritet,) tj. na njen vaspitni stil. Djevojčicama tata treba da bi mogle da pravilno razvijaju odnos prema suprotnom polu, dječacima da bi mogli da se identifikuju sa svojim polom. Ukratko, potrebna su dva roditelja, a vi ste samo jedna osoba.

Da li je zaista i za dijete bolje „dobar razvod nego loš brak“?
Za djecu je najbolje da rastu uz oba roditelja koji su uravnoteženi, zdravi (mentalno, fizički, emotivno, psihički…), posvećeni djeci i porodici. Ali, kada to nije slučaj, kad između roditelja postoje problemi koji se na drugi način ne mogu riješiti, onda je i za djecu razvod njihovih roditelja – bolje rješenje. Odnosno, djeca rastu zdravije i rasterećenije, uz jednog roditelja koji je stabilan nego uz dva koji su u stalnim međusobnim svađama, sukobima, tučama…

Da li je istina da djeca razvedenih roditelja zbog traume razvoda cijelog života nose ožiljke?
Ne postoji pravilo koje važi za svu djecu ili sve porodice. Mnoga djeca koja su odrasla uz oba roditelja nose daleko teže ožiljke nego oni koji su odrasli samo uz mamu ili tatu. Istraživanja pokazuju da djeca koja odrastu uz samo jednog roditelja postižu ista akademska postignuća i ponašanja kao i njihovi vršnjaci iz porodice sa dva roditelja. Imaju iste socijalne sposobnosti druženja, isti nivo samopouzdanja. Ukratko, ožiljci mogu postojati ali ni ne moraju. Ukoliko ožiljci izazvani roditeljskim razvodom i postoje, oni ne traju cio život jer osoba sazrijevanjem, sticanjem ličnih iskustava i formiranjem sopstvene porodice sagledava i svoj i život svojih roditelja na nov način.

Koje su najčešće posljedice koje nose djeca razvedenih roditelja?
Djeca razvedenih roditelja ponekad, u odnosu na drugu djecu, imaju ružna sjećanja, potisnute emocije, teškoće u kontrolisanju svog ponašanja, koja druga djeca (ona djeca koja su odrasla u porodičnom okruženju skladnog, stabilnog, kvalitetnog braka svojih roditelja) imaju u manje izraženom obliku ili nemaju uopšte. Takođe, veliki broj djece razvednih roditelja bio je suočen sa svađama, tučama, traumatičnim scenama, najrazličitijim vrijeđanjima i lažima svojih roditelja. Ponekad su dovođeni u situaciju da ne spavaju noću, da osećaju krize identiteta, ili su manipulisana da lažu i postavljaju se na stranu jednog od roditelja.

Kako da djetetu olakšam razvod?
Način na koji roditelj prihvati razvod utiče na način na koji djeca to prihvataju. Tako, razvod predstavlja NOVI VID ODNOSA između članova porodice. Djeca koja se osjećaju voljeno i prihvaćeno lakše prevazilaze probleme razvoda. Zato, posvetite svom djetetu dovoljno vremena bez stresa. Igrajte se, razgovarajte, napravite vaše sitne rituale, pokušajte da se što više smijete i zbližite. Obezbedite mu laku dostupnost, ukoliko je to moguće, sa drugim roditeljem, kako bi što manje osjećalo gubitak i posledice vašeg razvoda. Pratite njegovo napredovanje u školi, ohrabrujte ga da oformi prijateljske relacije sa svojim vršnjacima.

Kako da saopštim djeci da se razvodim?
Budite racionalni, smireni, ne dozvolite da iz vas govore isključivo emocije. Isplanirajte šta ćete reći. Dobar način je: “Nismo se slagali. Pokušali smo, oboje smo se mnogo trudili, ali stvarno nismo uspjeli da riješimo naše probleme. Zato smo se dogovorili da se razvedemo i živimo odvojeno.” U zavisnosti od djetetovog uzrasta možete očekivati različite reakcije i pitanja. Pokušajte da ih unaprijed predividite i isplanirate kako ćete na pitanja odgovoriti. Bez obzira na uzrast, kada djeci saopštavate da ćete se razvesti, neophodno je da naglasite da ono (dijete) nije ničim krivo niti na bilo koji način doprinijelo razvodu, i da se time što se vi razvodite ne prestaje LJUBAV prema njemu nijednog roditelja.

Da li treba djeci da saopšti odluku o razvodu jedan roditelj ili oba?
Odluku o razvodu najbolje je da djeci saopšte oba roditelja. Važno je da se za ovaj razgovor oba roditelja pripreme, dogovore unapred šta će djetetu reći, i da prilikom razgovora izbjegavaju nove međusobne rasprave. Pokušajte da maksimalno usaglasite svoje priče zašto se razvodite. Obezbijedite adekvatne uslove prilikom ovog razgovora, dovoljno vremena i strpljivost prilikom odgovaranja na dječija pitanja. Naglasite da roditeljstvo i tate i mame traje sve dok ste vi živi, a da brak to ne mora da bude. Takođe, zajedno saopštite s kim će dete živjeti, a da će drugog roditelja viđati kada se dogovoritte. Nemojte davati LAŽNA OBEĆANJA ili ono što ste znate da ne možete ispuniti.

Koliko je za dijete dobro ili štetno da provodi vrijeme i kod majke i kod oca?
Za dijete je važno da zna GDJE MU JE DOM. Ukoliko se u domu kod oba svoja roditelja osjeća dobro, utoliko bolje. Osjećanje doma podrazumijeva sigurnost, stabilnost, osjećanje da je prihvaćeno upravo takvo kakvo je. Međutim, dijete mora znati gdje mu je primarni dom kako ne bi bilo zbunjeno ili opterećeno očekivanjima od oba roditelja.

Izvor: MOj pedijatar

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Drago mi je da u ovom tekstu pise da je i uloga majke i oca jako bitna , jer ne bih se slozila sa izjavom da majka moze biti i majka i otac . Svako ima ulogu u odrastanju deteta . I mnogo oceva , a primer je i moj muz mogu biti pozrtvovani roditelji kao i majke . I to ne bi trebalo isticati kao nesto pohvalno vec kao normalno . Samo cu reci majka je majka , a otac je otac .

Leave a Reply