Što zapravo znači pripremiti dijete za školu?

imago photographics - dancilia@tin.it

Djeca vole da postavljaju pitanja, a jedno od najčešćih je: “Zašto?”. Postavlja­nje pitanja najbolji je način da dijete nešto nauči. Djeca imaju prirodne resurse za učenje, prije svega – maštu i znatiželju. Roditelji mogu pobuditi u djetetu uživanje u učenju upravo tako da ohrabruju maštu i znatiželju. Podučavanje i učenje zapravo se stalno spontano odvijaju, uvijek kad dijete i roditelj zajedno rade neke jednostavne stvari, poput: slaganja opranih čarapa (učenje osnova za matematiku), pripreme hrane (uključuje matematiku i učenje o zdravlju), pričanje i čitanje priča (osnova za čitanje i pisanje, kao i učenje istorije), igra­nja gumi-gumija (učenje brojanju i važnosti fizičke aktivnosti). Radeći ove jednostavne stvari zajedno, pokazujete djetetu da je učenje zabavno i važno. Ohrabrujete ga da uči, proučava i zavoli obrazovanje.

Roditelji su djetetovi prvi učitelji. Pri tom je važno da ne razmišljate o ovim aktivnostima kao o učenju – gledajte ih kao zabavu.

Priprema za dobar školski uspjeh započinje rano. Predškolcima prije svega pomaže dobro zdravlje, puno ljubavi u porodici i dovoljno prilika za igru i uče­nje. Mnogi se roditelji pitaju:

  • kako pružiti sve ove stvari svom djetetu?
  • koje su vještine potrebne djetetu kako bi imalo dobar početak u vrtiću i školi?
  • što očekivati od predškolaca?
  • koje aktivnosti pomažu djeci u rastu i razvoju?
  • kako podsticati entuzijazam prema školi i učiteljima?
  • kako olakšati prilagođavanje na vrtić i školu?

Koliko god roditelji često bili prezaposleni, umorni ili napeti, uvijek postoje neke jednostavne male stvari koje mogu učiniti za djecu kako bi podsticali njihov intelektualni i emocionalni razvoj. Takođe, važno je imati na umu da, iako su najvažniji dječji učitelji, roditelji nisu jedini – važnu ulogu u pripremi djeteta za školu imaju i druge osobe i institucije – lijekar, vrtić, rođaci, komšije itd.

Što zapravo znači biti spreman za školu?

Spremnost za školu nije jedna izdvojena vještina, već kombinacija raznih vještina koje doprinose školskom uspjehu. Ovo uključuje: dobro fizčiko zdra­vlje, socijalnu i emocionalnu zrelost, jezičke vještine, sposobnost rješavanja problema i kreativnog razmišljanja i generalno poznavanje svijeta u kojem dijete živi.

Uvijek je važno podsjetiti se da se djeca različito razvijaju i da svako dijete ima svoje jače i slabije strane.

Spremnost za školu zavisi djelimično i o tome što škola tačno očekuje od djeteta. U nekim školama cijeni se da dijete mirno sjedi i dobro zna slova. Pokušajte izbjeći upis u takvu školu! U drugim školama naglašava se slaganje s drugom djecom i dobre socijalne vještine. Zato je prije djetetovog polaska u školu dobro biti donekle upoznat s očekivanjima škole, npr. posjetiti školu ili dogovoriti sastanak s direktorom i učiteljima.

Izvor:  Odgajam li dobro svoje dijete? Savjeti za roditelje, Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply