Sahranjena Ajsela Šutković Agović, Tužilaštvo čeka dodatne analize

domzdravljaRozaje

Rožajka Ajsela Agović (41), koja se u nedjelju porodila na ginekologiji u rožajskom Domu zdravlja, i na svijet donijela zdravog dječaka, a onda usljed komplikacija preminula u noći između ponedjeljka i utorka u Kliničkom centru u Podgorici, gdje je hitno dovezena iz beranske bolnice, sahranjena je juče u Rožajama. Obdukcioni nalaz pokojne Ajsele Šutković Agović nije još završen, jer se čekaju dodatne, mikroskopske analize.

Vijesti saznaju da će kompletan nalaz, koji bi trebalo da odgovori koji je uzrok smrti porodilje, biti gotov za 10 do 15 dana i proslijeđen Osnovnom državnom tužilaštvu.

Obdukciju pokojne Rožajke uradili su vještak sudske medicine Nemanja Radojević i patolog Tanja Nenezić prije dva dana u KCCG.

Ajsela je u nedjelju, u 10.30 sati, na ginekološko-akušerskom odjeljenju rožajskog Doma zdravlja, porodila doktorka Azra Lukač Bralić.

Blizak član porodice ispričao je Vijestima da je ubrzo ostala bez svijesti, nakon čega je prebačena u beransku Bolnicu gdje je operisana.

I nakon intervencije, ona je, navodno, gubila mnogo krvi, zbog čega je primila između 24 i 30 jedinica te tečnosti.

U ponedjeljak je, u kritičnom stanju, prebačena u KCCG,  gdje je i preminula u utorak ujutro, u 4.30 časova.

Porodica sumnja da je Ajsela umrla zbog greške ljekara, ali kažu da će njihovo djelovanje zavisiti od rezultata obdukcionog nalaza.

“Sačekaćemo da nadležni odrade svoj posao i nećemo odustati od rasvjetljavanja okolnosti koje su dovele do ove tragedije. Onda ćemo tražiti odgovornost, jer je nevjerovatno da u 21. vijeku zdrava trudnica, sa urednom trudnoćom, tek onako umre. Ajsela je nedavno položila pravosudni ispit, imala dobar posao, muža. Upravo kada se ostvarila i kao majka, što je bila njena najveća želja, i kada je trebalo da uživa u životu, da se svi radujemo i slavimo, kuće su nam zavijene u crno“, rekao je Vijestima član porodice.

On je kazao da je porodicu izuzetno povrijedilo i to što je objavljeno da je Ajsela mogla biti spašena injekcijom za zaustavljanje krvarenja koja košta 3.000 eura, ali da je novac navodno kasno skupljen.

“Nevjerovatno je da se u našem bolu neko tako grubo poigrava sa notornim lažima. Da je bilo do novca, mi bismo ga stvorili. Ajsela je u KCCG primila više injekcija vrijednih preko 10.000 eura, ali to nije pomoglo. Bilo je prekasno da se greška ispravi“, rekao je izvor Vijesti.

Direktor rožajskog Doma zdravlja Hajran Kalač prije dva dana je kazao da je trudnoću vodila izabrana ginekološkinja Almina Dacić.

On je rekao da su, prema njegovim saznanjima, trudnoća i porođaj protekli uredno.

Kalač tvrdi da ministar nije sugerisao zatvaranje porodilišta

Direktor rožajskog Doma zdravlja Hajran Kalač demantovao je da je, prilikom nedavne posjete porodilištu, ministar zdravlja Budimir Šegrt sugerisao da se porođaji više ne obavljaju u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Koliko sam shvatio, namjera ministra je da u svim zdravstvenim oblastima bezbjednost građana digne na viši nivo. U proceduri je izrada novog zakona koji će definisati i porođaje, pa će se najvjerovatnije u domovima zdravlja raditi samo hitne intervencije, dok će trudnice na porođaj biti upućivane u opšte bolnice“, kazao je Kalač.

Dok se to ne desi, rožajsko porodilište ima i uslove i zakonsko odobrenje za rad, istakao je Kalač.

Iz Ministarstva juče nijesu odgovorili da li je i zbog čega Šegrt preporučio da se porođaji ne obavljaju u rožajskom Domu zdravlja.

Ajselina smrt  izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama, a mnogi u Rožajama kažu da porodilište treba zatvoriti.

“Dokle više? Dokle ćemo zatvarati oči i ćutati o svemu što se dešava u rožajskom porodilištu? Još koliko zdravstveno uništenih beba, mrtvih beba i mrtvih porodilja pa da neko digne glas i pokrene inicijativu da se zatvori to odjeljenje…”, objavila je na Fejsbuku Rožajka koja je „prije pet godina na svojoj koži osjetila nestručnost i nadmenost“ ljekara i osoblja, a čije dijete raste sa cerebralnom paralizom.

Izvpr: Vijesti, CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Katastrofa..ovo vise postaje horor sa zdravstvom u Cg..koliko jos zena treba da nastrada..koliko jos dece treba da unakaze svojom strucnoscu svi ti divni ginekolozi koji zive bez grize savesti..da bi neko iz vlasti reagovao..ZALOSNO ZA JEDNU ZEMLJU!!!

  2. velika tuga opet…da joj Allah podari Dzenet! Ali nije resenje zatvoriti porodiljsko u Rozajama,nama je porodiljsko potrebno.Treba raditi na tome da se steknu svi potrebni uslovi za porodjaje,i teba stvarno zamijeniti doktore kojima se ovakve stvari desavaju nekoliko puta godisnje!Mogu da shvatim da se doktoru za 20 god karijere desi tako nesto ali ne mogu da shvatim da se doktoru desava da mu pacijenti umiru i bebe svaki cas! iskreno najvise sam ljuta na zene koje su svjestne svojih godina i koje znaju da su im bebe krupne ipak ostaju tu da se porode,to je veliki rizik i misim da je to sebicno sa njhove strane.

  3. Najgore je kod nas svaka bolnica nema sve uslove pa zbog toga pacijenta kojem je zivot u pitanju salju u drugu bolnicu ili drugi grad,i ko ce tu da prezivi,pacijenta u takvom stanju nije lako pomeriti iz sale u salu a ne promeniti bolnicu ili grad. Svugde u svetu zena se poradja u salu gde su svi istrumenti i uvek uz prisustvo vise od jednog lekara i nekoliko medicinskih sestrara u slucaju da pacijentkinji ili bebi ne pozli….jedino se kod nas ovakve stvari jos uvek desavaju u 21vom veku,zalosno,bas zalosno! 🙁 Allah dzenet da joj da,porodici sabur a bebi zdravlje i sto lepsi zivot

  4. Ne treba odmah kriviti ni zdravstvo,koliko ima zena koje ne slusaju savete lekara,vec rade sve na “svoju ruku”,porodilja na porođaju treba ,mora da slusa instrukcije doktora i babica. Ja sam sama svedok kad sam se porodila drugih zena koje se cuju iz sale za porođaj kako nece,i ne mogu,nemaju snage da daju napon,itd.Mislim da svaka koja zeli i ostane trudna treba da odmah bude mentalno jako svjesna odgovornosti i obaveza koje joj donosi trudnoca i porodjaj. Sto se tice ovog slucaja,nemam neki određen komentar,Bog je tako htjeo,samo to kazem.A ostalo treba ostaviti onima koji su strucniji da rasvjetle ovaj slucaj. Ali,sto se tice zdravstva u Pljevljima,i u Klinickom centru u Pg,i njihovih Ginekoloskih odjeljenja,ja sam svedok da su jako divni,strucni,ljubazni,i da je higijena u istim na sasvim ok normalnom nivou. Moje iskustvo za npr:doktore i babice na Ginekologiji u Pljevljima i u Klinickom centru u Podgorici se super.Ljubazni,odgovorni,ozbiljni,strucni….

Leave a Reply