Kako pomoći djetetu koje nije druželjubivo

dijetesmajkom

Rođendanska je zabava iz snova: zamak na naduvavanje, igre, nagrade, kostimirani likovi i baloni su svuda. Pa zašto je onda vaše dijete pripijeno uz vašu nogu umjesto da se priključi zabavi?

To je scenario koji mama Marija dobro poznaje. Njen petogodišnji sin Luka je moli da ostane uz njega u uglu sobe dok gleda kako druga djeca uživaju u igri. Ona često i sama učestvuje samo kako bi ga ohrabrila. Marija je pokušala da upiše Luku na fudbal, nadajući se da će timski sport probuditi interesovanje kod njega, ali Luka bi samo sjedio sa strane.. “Čak sam pokušala da ga podmitim sladoledom ako bude igrao”, obašnjava Marija i dodaje da ni to nije pomoglo. Na kraju su jednostavno prestali da dolaze. Kakva je svrha uopšte?

Vi očekujete da su zabave i školice sporta šansa da vaše dijete izgradi socijalne vještine i da napravi uspomene, ali neka djeca ne dijele to mišljenje. Umjesto toga, ona su uplašena i takva reakcija vas može uhvatiti nespremne. Uostalom, nije li ovo zabava? Da li je sve u redu sa njim – ili je problem u tome kako ste ga vaspitali?

Psiholozi objašnjavaju da su mnogi predškolci obazrivi sa velikim grupama i isprobavanjem novih stvari, ali sve dok su izloženi različitim iskustvima oni obično postaju opušteniji. Do osnovne škole većina djece prevaziđe ovaj osjećaj nelagode zbog želje da se zabave. Ali postoje naučni dokazi da djeca mogu biti programirana da se ponašaju neodlučno od rođenja. Dakle, najvažnije je da se ova osjećanja prhvate , kada god je moguće, nemojte tjerati dijete da radi nešto protiv svoje volje.

Ovakva djetetova priroda ne treba da vas brine, ali možda treba da isprobate neke proaktivne tehnike kako bi spriječili dugotrajnu naviku da ne pokušava ništa novo, savjetuju psiholozi. Blago ohrabrenje uz otvorenu komunikaciju je najbolje – ljutiti se, posramiti djete ili ga kriviti, može da nanese emocionalnu štetu i da ga učini još stidljivijim.

Prvo, otkrijte tačno zašto vaše dijete ne želi da učestvuje. Strah i senzorno opterećenje su dva najčešća razloga. Ako djete kaže da je okruženje previše bučno, probajte druženja jedan-na-jedan ili manje grupe, tako da djete može da izgradi samopouzdanje za okruženja sa više ljudi. Čak i tada, detaljno ga provedite kroz novu aktivnost i recite mu da može da napravi pauzu ili da ode ranije ako osjeti da je premoreno. Kada ima mogućnost ‘’izlaza’’ imaće veću želju da makar proba. Važno je da zna da ste tu za njega, pa se, barem za početak, pripremite na ulogu roditelja koji ostaje sa djetetom na žurci.

Malo detektivskog posla može biti potrebno da se otkriju konkretni strahovi tako da samo nastavite sa razgovorom. Ako je pokušao sa časovima plivanja i preplašio se, možda se strah od “prvog puta” prenosi i na nova iskustva. Uvjerite ga da ga razumijete ali ga podsjećajte da je preživio i posljednji put. Ako je djete svesno da će biti dobro, to je bitan korak ka prevazilaženju straham kažu psiholozi. Takođe mu može koristiti unapred pripremljeni tekst da se, na primjer, predstavi grupi, kao i smišljanje unaprijed riješenja situacija koje su mu neprijatne. Ponekad prosto ne možete da ostanete sa djetetom, kao npr. u školi ili vrtiću, tako da napravite plan sa instruktorom da olakša trenuak primopredaje i prenese svoja zapažanja razloga djetetove nesigurnosti.

Na kraju, vaše dijete će se prilagoditi u svoje vrijeme – ili neće nikada pokazati entuzijazam za vrste aktivnosti koje biste vi željeli. To je takođe u redu. Mnogi odrasli su zadovoljni da imaju nekoliko bliskih prijatelja i uživaju u aktivnostima kao što su trčanje ili slikanje, umjesto u timskim sportovima ili grupnim hobijima. Dokle god se vaše dijete ne osjeća loše zbog sebe samog i može da vam prenese svoje želje i potrebe, ili učiteljima i prijateljima, njegova priroda je možda samo dio onoga što ga čini jedinstvenim. Marija kaže da u svemu tome postoji i prednost u vidu više vremena za maženje.

Stručni savjet: Ako je vaše dijete starije od četiri godine, a još ga uznemirava ideja da vas napusti da bi se igralo sa svojim prijateljem nakon što ste probali ove strategije, dobro bi bilo da se konsultujete sa vašim doktorom kako bi bili sigurni da ne postoje bitni problemi u razvoju.

Izvor: Todays parent
Prevela: Dragana Stanković

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply