U akciji čišćenja dječijeg igrališta prikupljeno 50 igala i špriceva

igraliste3Terenski radnici NVO Juventas organizovali su akciju čišćenja dječijeg igrališta u Moskovskoj ulici u Podgorici od odbačenog korišćenog pribora za injektiranje droga tokom koje su prikupili oko 50 igala i špriceva.

Kako je saopšteno iz Juventasa, akcija je organizovana na poziv roditelja, a preko Facebook grupe Udruženja Roditelji.

“Građani su u kasnim večernjim satima 21. februara prijavili da se na lokaciji dječijeg igrališta, koje se nalazi sa dvorišne strane Moskovske ulice, nalaze odbačene igle i špricevi, pa je specijalizovani tim Juventasa izašao na teren i prikupio količinu od približno 50 igala i špriceva?, kaže se u saopštenju.

Iz Juventasa su ukazali da je posebno zabrinjavajuće što je pribor nađen i na samim spravama koje služe za zabavu najmlađih, a ne samo u okolini igrališta.

“U kontaktu sa građanima smo došli do saznanja da igralište uopšte nije osvijetljeno, iako se nalazi u potpuno urbanizovanoj zoni Glavnog grada, a da se na istom u večernjim satima okuplja veći broj osoba, te da su česte i prijave kršenja javnog reda i mira policiji?, naveli su iz Juventasa.

Apelovali su na javne službe Podgorice da se izvrši osvjetljenje igrališta, a okolina dodatno uredi kako bi se mogla koristiti u samu svrhu zabave mališana.

Apeluju na sve apoteke koje prodaju igle i špriceve, bez obzira da li su private ili državne, da izrade sistem prodaje sterilnog pribora koji podrazumijeva zamjenu, odnosno da prikupljaju korišćeni pribor, te prodaju samo onoliko igala i špriceva koliko je iskorišćenih kupac vratio?

Ovaj program, kako su podsjetili u Domu zdravlja Podorica i nevladinim organizacijama funkcioniše duže od decenije.

“Smatramo da su vlasnici apoteka društveno i moralno odgovorni da rade u najboljem interesu lokalnih zajednica u kojima funkcionišu, a samim tim i obavezni da organizuju prodaju igala i špriceva na takav način kojim će obezbijediti da se prodati pribor na kraju i vrati u same apoteke, te na kraju uništi na propisan način?, ukazali su iz Juventasa.

Poseban apel su uputili Ministarstvu zdravlja u cilju obezbjeđivanja uslova za proširenje programa liječenja osoba koje koriste droge u Domu zdravlja Podgorica, posebno za provećanje obuhvata opijatskih zavisnika supstitucionim tretmanima.

“Crnoj Gori tek prestoji puno suočavanje sa problemom bolesti zavisnosti među građanima, koje bi podrazumijevalo i osnivanje prostorije za injektiranje po uzoru na Sloveniju i ostale zemlje Evropske Unije, čime bi se obezbijedilo da se psihoaktivne supstance injektiraju u medicinski kontrolisanim uslovima, a samim tim bi se prevenirala pojava obačenih igala i špriceva na javnim lokacijama, zatim smrt usljed predoziranja kod osoba koje koriste droge, kao i transmisija krvlju prenosivih infekcija, na prvom mjestu Hepatitisa C i HIV-a?, ocijenili su iz Juventasa.

U okviru programa smanjenja štetnih posljedica nastalih usljed upotrebe psihoaktivnih supstanci Juventasa, čije su aktivnosti usmjerene na podizanje kvaliteta života osoba koje koriste droge, organizuju se periodične akcije čišćenja lokacija u lokalnoj zajednici, ali i vanredne po pozivu građana.

Iz Juventasa su pozvali građane da ukoliko primijete odbačene špriceve i igle, mogu da ih kontaktiraju pozivom na broj 020 624 608, mail [email protected] putem Facebook stranice NVO Juventas.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Trebala bi se napraviti akcija po svim djecijim igralistima u Podgorici. Ovo sto sam ja vidjela je vise nego prljavo i zapusteno, poneka ne toliko ali brojnija su ona koja jesu. I mi imamo igraliste iza zgrade na koje sam samo jednom odvela cerkicu i pobjegla glavom bez obzira kada sam vidjela da ima vise smeca nego sljunka. Nakon toga sam vise puta u prolazu vidjela ljude koji uvode pse da oznace teritoriju uz tobogane i ljuljaske (inace sam veliki ljubitelj zivotinja i vlasnik psa ali treba imati kulturu i znati da im na djecijim igralistima nije mjesto). Pretpostavljam da ima i spriceva i igli. Skoro je bila neka akcija ciscenja navedenog igralista ali mislim da se ubrzo sve vratilo na staro. Ipak je ovo, slozicete se, malo dublji problem.

Leave a Reply