Ne pokušavajte djecu zaštititi od razočarenja

razocarenje

Roditelji svoju djecu žele da zaštite od svega lošeg, teškog i nepravednog u životu, ali ne smiju zaboraviti da su razočarenja sastavni dio života i ne zaobilaze ni mališane.

Svako od nas mora dobiti svoju turu “udaraca i ožiljaka” koje nam život odluči servirati, i bez obzira na bol koju nam uzrokuju, neophodni su za zdravo odrastanje i sazrijevanje. Djeca trebaju doživjeti i uspone i padove kako bi izgradili samopouzdanje i osjećaj sopstvene vrijednosti, a najbolje što za njih možemo učiniti je da im dozvolimo da život iskuse u potpunosti.

Iako način na koji dijete prihvata razočarenje značajno zavisi od njegovog karaktera, postoje načini kako da ga pripremite i olakšate mu neizbježne situacije u kojima će se osjećati razočarano.

Život ponekad nije pravedan

Nezavisno od situaciji, život nekad zaista nije pravedan i dijete će to početi osjećati čim postane svjestan samoga sebe. Dugoočekivana proslava rođendana na otvorenom biće odložena zbog nevremena. Najnoviji crtani, koji je dijete iščekivalo sedmicama, biće rasprodan onoga dana kada odlučite da odete u bioskop.

Gubitak bake ili djeda, odlazak kućnog ljubimca ili bolest svakako su najteže situacije za prihvatiti, s obzirom budući se i odrasli često s njima ne znaju nositi.

Djetetu približite situaciju i život mu uporedite s utakmicom u kojoj igra njegov omiljeni tim. Iako isti tim ne može uvijek pobjeđivati, dijete ga voli pa će ga bodriti i onda kada gubi. Isto tako i život je nalik utakmici u kojoj ponekad gube, jedni, ponekad drugi, a dogode se situacije kada gube ili pobjeđuju i jedni i drugi.

Neko blizak će ga iznevjeriti

Djetetov blizak prijatelj nije ga pozvao na rođendan ili je omiljeni ujak zaboravio da mu čestita. Slučajno ili namjerno, djetetovi važni ljudi ponekad će iznevjeriti njegovo povjerenje i razočarati ga. Ma koliko htjeli izbjeći tu situaciju, i roditelji će to uraditi.

U takvoj je situaciji važno djetetu dozvoliti da proživi svoju tugu. Umjesto da mu kažete “ti si divno dijete i ne treba ti neko ko te neće pozvati na rođendan”, radije mu recite “razumijem da si tužan, i ja bih bio/bila tužan/a da me tako drag prijatelj zaboravi pozvati”.

Nije se dovoljno potrudio – i to se primjeti

Dijete će ponekad neke radnje obavljati “lijevom nogom”, nesvjesno posljedica koje iz toga proizlaze. Biće lijeno pravilno da četka zube ili da napiše domaći zadatak kako treba.

Iako će vam se u toj situaciji učiniti logičnim da mu ukažete na posljedice jer vas je život naučio što neizvršavanje svojih obaveza znači, bolja je opcija djetetu pružiti sopstveno iskustvo i lekciju. Jednom ga pustite da u školu ode bez zadatka ili s loše napisanim zadatkom pa da na sopstvenoj koži osjeti učiteljevo razočarenje i dobije kaznu.

Naravno da ćete ovakve “eksperimente” raditi u sigurnoj okolini pa tako nećete dozvoliti da baš svaki dan odlazi u školu bez zadatka ili da iz svakog predmeta ne piše domaći.

Dijete je dalo sve od sebe i nije mu uspjelo

Djecu uvijek učimo da daju sve od sebe jer će jedino tako rezultati biti vidljivi, ali što kada rezultati baš u tom trenutku izbjegnu? Mališan se može osjećati izdano i potišteno jer, iako se potrudio i u potpunosti predao zadatku, uspjeh nije doživio.

U takvoj situaciji s djetetom porazgovarajte o planu b. Činjenica je da nije uspio proći audiciju za dječji pjevački show ili nije uspio dobiti peticu iz matematike makar je učio deset dana, ali što je slijedeće što može napraviti?

Možda se može upisati u hor pa se pripremiti za slijedeću godinu ili više vježbati za slijedeći ispit iz matematike. Važno je da dijete dobije širu sliku i shvati kako ponekad i najveći trud neće biti nagrađen, ali uvijek postoji opcija da se u nečem drugom, trud uspije isplatiti.

Razočarenje u samog sebe

I odraslima je ponekad teško prihvatiti da su pogriješili. Osjećaj razočaranja u samog sebe ne zaobilazi ni djecu, a način na koji će reagovati u takvoj situaciji uveliko zavisi od roditelja.

Ako se roditelji zbog zagorele večere ili nakon razbijene vaze kažnjavaju tako što o sebi govore negativne stvari, dijete će shvatiti kako su greške neoprostive i zahtjevaju kaznu.

Djeci pokažite kako i sami ponekad griješite, ali da je to dio života. Svaka greška poslužiće mu kao korisna lekcija za dalje pa je važno da je prihvati i od nje uči.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply