Zbog povezanosti upotrebe pudera sa kancerom, Johnson&Johnson mora da isplati preko 70 miliona odštete

puder

Kompanija Johnson&Johnson će morati da plati 72 miliona odštete porodici žene iz Misurija, u Sjedinjenim Državama, jer se njena smrt povezuje sa višegodišnjom upotrebom proizvoda te kompanije, usljed čega je oboljela od kancera jajnika, objavio je Reuters.

Presuda u korist porodice Žaklin Foks je prva u velikom broju sličnih zahtjeva za naknadu štete kod iste kompanije, kazali su advokati.

Johnson&Johnson je, prema pisanju Reutersa, suočen sa optužbama da nisu upozorili potrošače da neki njihovi proizvodi mogu da izazovu rak. U Misuriju je protiv te kompanije podnešeno oko 1.000 prijava, i još 200 u Nju Džersiju.

Foks, koja je živjela u Birmingemu, u Alabami, je prije nego što joj je prije tri godine dijagnostifikovan kancer jajnika, više od 35 godina koristila Johnson&Johnson dječiji puder i kupku za tuširanje za higijenu žene.

Umrla je u oktobru prošle godine, u 62 godini života.

Sud je utvrdio da je Johnson&Johnson odgovoran za prevaru, nemar i zavjeru, kazali su advokati porodice Foks.

Suđenje je trajalo tri sedmice.

Džer Bisli, advokat porodice Žaklin Foks, je rekao da su u kompaniji Johnson&Johnson znali za ove rizike još osamdesetih, ali da su lagali javnost i regulatorne agencije.

Kerol Gudrič, iz kompanije Johnson&Johnson je kazala da su toj kompaniji zdravlje i bezbjednost potrošača na prvom mjestu.

“Razočarani smo ishodom suđenja. Saosjećamo sa porodicom Žaklin Foks, ali čvrsto stojimo iza tvrdnji da su je naš kozmetički puder bezbjedan, što dokazuju naučni dokazi”, kazala je ona.

Suđenja po osnovu tužbi drugih pojedinca i porodica su zakazana za kraj godine.

U oktobru, 2013. godine, savezna porota u Sijuks Fols, u Južnoj Dakoti, utvrdila je da je upotreba Johnson&Johnson proizvoda za tijelo na bazi pudera jedan od uzroka kancera jajnika kod Dejan Berg. Ipak, sud nije presudio u njenu korist.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply