Evo kako se majčino mlijeko prilagođava potrebama bebe!

mlijeko
O fenonemalnoj moći majčinog mlijeka da se preko noći adaptira djetetovim potrebama nijesmo sigurni da se dovoljno zna među roditeljima, a i oni koji su imali priliku da pročitaju i čuju brojne naučne analize i stručne članke nijesu imali priliku da vide ovako očigledan dokaz te velike istine.

Jedna majka ponukana baš jednim takvim člankom odlučila je da napravi test.

“Nedavno sam čitala u jednom članku da se majčino mlijeko može prilagoditi bebi kada je ona bolesna. Kako sam čitala, čestice bebine pljuvačke u kojoj se, dok je bolesna, nalaze virusi ili bakterije i pljuvačka prilikom vakuuma koji beba stvori dok sisa prodire kroz kožu i tako signalizira majci, odnosno mlijeku da se prilagodi bebinim novonastalim potrebama. To sve zvuči jako nevjerojatno i sve te informacije sam pohranila negdje u svojoj memoriji kao još jedno čudo koje sam pročitala”, piše Mallory Smothers na svom fbook profilu.

Ona bebu doji, a često se i izdaja i mlijeko čuva u frižideru i zamrzivaču.

“Tako sam uradila i u četvrtak – normalno sam se izdojila, a primijetila sam da je mojoj bebi počeo da curi nos i kijala je. Prehlada! Prošao je cijeli dan i ja sam se u petak ujutro opet izdojila. Nakon cijele noći smktanja i sisanja. Tada nisam primijetila nikakvu razliku, ali kada sam kesicu od četvrtka i od petka stavila jednu pored druge zaista sam se zaprepastila”, pojašnjava Mallory.

Sve što je pročitala u članku o “magičnim” svojstvima majčinog mlijeka joj se vratilo pred oči. Njena beba je u četvrtak počela da kija, prehlada se razvijala, a već u petak ujutro je njeno mlijeko postalo savršen lijek.

“Kako sam i čitala, kada bebina pljuvačka signalizuje bolest, mlijeko se puni kolostrumom koje je puno leukocita i antitijela, baš kao i u prvim danima bebinog života. Dakle, ako ovo nije još jedan savršen dokaz  super moći ljudskog tijela, posebno ženinog, majčinskog, onda zaista ne znam što jeste”, navela je Mallory.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply