Ishrana prije i poslije porođaja

ishranaprijeiposlijeporodjaja

Ishrana u toku trudnoće mora biti, prije svega, uravnotežena i raznovrsna, a unošenje dovoljne količine vode (najmanje 1,5l) sa niskim sadržajem nitrata treba da pređe u svakodnevnu naviku.

Optimalnim se smatra povećanje tjelesne težine trudnice za 9 -11 kg. Od izuzetnog je značaja, i za vas i za vašu bebu, redovna kontrola vaše tjelesne mase, samim tim i vaše ishrane.

U prvom tromesečju trudnoće preporučljiv je porast tjelesne mase od 1-4 kg. U ovom periodu zapaženo je održavanje tjelesne mase od prije trudnoće ili čak blagi gubitak kilograma (kao posledica jutarnjih mučnina i učestalog povraćanja na početku trudnoće). Tokom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće porast tjelesne mase ne bi trebalo da bude veći od 0,5 kg nedjeljno. Ukoliko uočite opasnost od pojave gojaznosti, obavezno kontrolišite svoju težinu i porast kilograma ograničite na 0,3 kg nedjeljno.

Svakodnevno jedite sljedeće namirnice:

1. Žitarice su obavezne namirnice u toku trudnoće. Birajte hljeb i proizvode od cijelog zrna žitarica ili (još bolje) obogaćene dodacima, npr. sojom. Kaše od žitarica i mlijeka, u koje ćete dodati malo sjeckanog lješnika ili oraha i suvog voća, idealne su za užinu.

2. Mlijeko i mliječni proizvodi obavezna su stavka vašeg jelovnika jer sadrže esencijalne sastojke: kalcijum i fosfor (bitne za rast tkiva i funkciju ćelija), vitamine A, E i B kompleksa. Ipak, u količinama ne treba pretjerivati, jer mlijeko i mliječni proizvodi sadrže dosta kalorija. Ukoliko vam ponekad mlijeko izuzetno prija i osjetite potrebu za većom količinom, izaberite radije mlijeko (ili jogurt) sa manjim procentom masnoće ili mlade sireve, umjesto masnih i prezrelih.

3. Meso i ribu jedite barem u jednom dnevnom obroku jer sadrže važne aminokiseline.

4. Jaja su veoma bogat izvor neophodnih hranljivih materija. Preporučuju se radije meko kuvana jaja umjesto prženih u masnoći.

5. Povrće je neophodno, i to najmanje dvije porcije dnevno. Ne samo u vidu salate, koja je odličan izvor biljnih vlakana i vitamina, već i kao varivo ili pečeno (krompir, patlidžan možete peći u sopstvenoj ljusci).

6. Svježe voće i cijeđene voćne sokove, najmanje 300 grama dnevno (sve vrste), kao i koštunjavo voće.

Ishrana poslije porođaja treba da bude prvenstveno bogata vlaknima jer takva hrana stimuliše rad crijeva. Voda i voćni sokovi će uticati na razmekšavanje stolice ako imate zatvor. Ne zaboravite da unosite što više vode, u prosjeku 1,5l dnevno, jer unošenje vode stimuliše proizvodnju majčinog mlijeka. Sve dojilje osjećaju pojačanu potrebu za tečnošću, pa se preporučuje unos prvenstveno vode (izbjegavajte sokove, jedini sokovi koje možete piti neposredno nakon porođaja su bistri sok od jabuke ili borovnice).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply