Problemi o kojima se nakon porođaja rijetko govori

nakonporodjaja

Nove mame uz oporavak, postporođajno krvarenje, brigu o bebici, istovremeno ushićenje i padove raspoloženja imaju zaista mnogo toga s čim se moraju nositi prvih sedmica nakon poroda. Često u svemu tome važnu ulogu imaju i hormoni koji su odgovorni za brojne promjene u našem tijelu. Za neke promjene žene su i prije samog porođaja informisane, ali uglavnom je teško unaprijed znati što očekivati i koje se sve pomalo neugodne situacije događaju s tijelom poslije trudnoće i porođaja.

1. Učestalo tuširanje

Ono čega će poslije porođaja uslijediti mnogo, je – tuširanje. Osim što je izuzetno dobro i korisno za higijenu intimnih područja, zasigurno će dobro doći i za opuštanje. Nakon porođaja krvarenje obično traje 4 do 6 sedmica, dok ono pojačano potraje prve 2 sedmice. U ovom periodu važno je obratiti pažnju na redovno mijenjanje higijenskih uložaka. Neka budu pamučni i meki, kako bi se osjećale što udobnije, posebno ako imate šavove.

Važni savjeti za higijenu nakon porođaja:

– koristite blagi sapun;
– lagano, najbolje gazom isperite vaginalno područje (ovo je poželjno ponavljati i nakon svakog odlaska u toalet);
– ako ste šiveni, vrlo je važno da vaginalno područje da bi što prije zacijelilo, bude što više suvo, pa se poželjno lagano obrisati mekanim peškirom ili krpicom;
– koristite jednokratne gaćice koje su mekane i tanke, a jednako su poželjne i nakon vaginalnog i porođaja carskim rezom.

Osim toga, obilno znojenje u prvim danima i sedmicama nakon porođaja nije ništa neobično, riječ je “samo” o hormonima. Znojenje nakon porođaja je najčešće izuzetno neugodnog mirisa koji se nikako ne može spriječiti, pa će vas samo još češće tjerati da se tuširate.

2. Peckanje prilikom mokrenja

Pritisak na međicu (područje između vagine i anusa) za vrijeme porođaja izuzetno je velik i nezavisno od toga jeste li imali epiziotomiju ili vaginalno pucanje, područje je izuzetno bolno. To i nije ništa neobično, jer ipak se na tom području tijela dogodila određena trauma. Urin je inače slan, a zbog blizine uretre i međice normalno je da dolazi do dodirivanja bolnih područja, a time i peckanja prilikom mokrenja. Nimalo ugodan osjećaj koji je gotovo nemoguće izbjeći. Kako bi djelimično izbjegli peckanje potrebno je piti mnogo tečnosti da bi urin bio što razrjeđeniji, a time i manje slan. Osim toga, prije mokrenja možete se prebrisati s većom količinom tople vode, koja će se cijediti s urinom za vrijeme mokrenja i time spriječiti direktan uticaj mokraće na peckanje.

3. Koža stomaka pretvorila se u “žele”

Koža nažalost, nema svojstvo brzog utezanja koje bi ponekad željeli da ima. Jednom kada se rastegne, potrebno je dosta vremena i strpljenja, ali ima i određeni limit do kojeg se vraća na pređašnje stanje. Ako ste imali “terminsku” trudnoću, koža je imala period od punih 9 mjeseci kako bi se rastegla, zato dajte joj isto tako dovoljno vremena da bi se vratila na staro. Kako bi pomogli stomaku da se vrati na “stari” izgled ili onaj koji očekujete, pokušajte sa zdravom ishranom, vježbom i konzumiranjem mnogo tečnosti, dakle sa zdravim životom. Takođe, ako vam je ugodno, nosite steznik ispod odjeće, posebno ako se zbog toga osjećate bolje.

4. Noge su prošarane venama i podsjećaju na mapu

Varikozne vene česta su nuspojava trudnoće. Uglavnom nastaju zbog poremećaja u radu hormona i povećanog pritiska na glavne krvne žile u području karlice. Kako bi ih spriječili, nažalost vrlo se malo može učiniti. Posebno ako vam se čini da je poremećaj genetski uslovljen, ako ih je imala vaša mama, tetka, baka ili sestra, vjerovatno će pogodit i vas. Kako bi pokušali spriječiti dalje širenje varikoznih vena i njihov dalji nastanak pokušajte:

– za vrijeme trudnoće ne dobiti više od 10 – 12 kilograma;
– izbjegavajte stajanje u istom položaju kroz duže vrijeme; kretanje i hodanje potiču protok krvi;
– izbjegavajte sjedenje na istom mjestu kroz duže vrijeme;
– pijte dosta tečnosti (vode);
– izbjegavajte nošenje uske odjeće.

5. Nedostatak seksualnog libida

Mnogim ženama potrebni su i mjeseci nakon porođaja da bi im se vratio seksualni nagon. Osim fizičkih, na povratak na staro najviše utiće i prezauzetost brigom za bebu i domaćinstvo, umor i neispavanost. Iako vam je majčinstvo i roditeljstvo postalo najvažnija briga, odnos s partnerom ne smije ostati zanemaren, jer iako ste sad roditelji i sve se promijenilo, ljubavi i vremena jednog za drugo ne smije izostati.

Prije nego se ponovno upustite u seksualne odnose, važno je da se osjećate fizički dobro i spremno, i svakako se preporučuje najprije dobiti zeleno svjetlo od ginekologa na pregledu koji obično uslijedi oko 6 sedmica nakon porođaja.

5. Hemoroidi

Pojava hemoroida nakon porođaja učestala je pojava. Obavljanje velike nužde izaziva brojne neugodnosti, isto kao i mokrenje. Žene se uglavnom boje pucanja šavova pa u mnogim slučajevima odgađaju odlazak na toalet. Kako bi spriječili neugodnosti pokušajte piti što više vode i konzumirajte veće količine voća i povrća, posebno onog s većim brojem vlakana.

6. Beba je centar svega

“Ne marim više za ništa osim za bebu”, zasigurno su to pomislile sve majke u prvim mjesecima majčinstva. Iako je to posve normalno kao i što je normalno da je beba postala najvažniji dio vašeg života. Itekako u vama i dalje postoji interes za drugim stvarima, samo je malo pao u drugi plan. I tamo će vjerovatno ostati barem nekoliko mjeseci. Dajte sebi vremena kako bi se sve posložilo. Osim toga, ako imate “unutrašnje” borbe i česte promjene raspoloženja možda i nije loše da o tome porazgovarate i sa stručnom osobom, jer iako je najdivnije postati majka, ponekad je taj period za ženu i najstresniji period u životu.

Izvor:  Klinfo.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply