Podsjetnik za roditelje: I učitelji su ljudi

Teacher and student in a classroom at school.

Budite ljubazni prema učiteljima svoje djece. Ako ste doveli dijete u školu, uđite i pozdravite. Pohvalite način na koji je učionica ukrašena. Učitelj je vjerojatno puno radio na tome da bi učionica djeci bila privlačna.

Podsjetite svoju djecu da moraju slušati učitelje. Da poštuju svoje učitelje. I nemojte ih i sami zaboraviti poštovati, jer ako vaša djeca vide da nemate poštovanja prema učiteljima – čak i kod kuće, čak i pri telefonskom razgovoru s prijateljem – tada ni ona neće poštovati svog učitelja.

Imajte razumijevanja za učitelje svoje djece. Nemojte biti jedan od onih roditelja koji ukazuje na pravopisnu grešku u učiteljevo e-mailu. Pokušajte razumjeti da je taj e-mail vjerovatno napisan u kasne večernje sate, a osoba koja ga je pisala jedva je držala oči otvorene od premorenosti. Pokušajte razumjeti da, kao i kod ukrašavanja učionice, učitelj to radi u svoje slobodno vrijeme.

Budite realistični u svojim očekivanjima. Učitelji vaše djece daju sve od sebe da bi omogućili kvalitetnu edukaciju svakom djetetu, da oni koji trebaju malo više pomoći tu pomoć i prime. Ali, učitelj je jedan među njih 30 ili čak 40. Ako vaše dijete dobije slabu ocjenu u nekom predmetu, nemojte kriviti učitelja, nemojte odmah zahtijevati objašnjenje. Pomozite svom djetetu! Učite s njim.

Sarađujte s učiteljem, otkrijte što vi možete uraditi da biste pomogli pritvrditi današnju lekciju. Nemate vremena ili energije da pretvorite tu trojku u četvorku? Onda nemojte očekivati ni da će ga učitelj vašeg djeteta imati. Vi možda imate 45-satnu radnu sedmicu, ali učitelj vašeg djeteta ima učionicu sa 40 učenika (i vjerovatno 60-satnu sedmicu).

Prestanite sa sarkastičnim primjedbama. Podučavanje nije čuvanje djece. Podučavanje nije honorarni posao. Ne sviđa vam se kako djecu uče samo da bi polagali testove? Obratite se školskom odboru. Obratite se svojim lokalnim ili državnim političarima.

Podržite one koji se zalažu protiv standardizovanog testiranja i univerzalnih ciljeva lekcija. Ali nemojte koristiti to protiv učitelja svoje djece, ili bilo kojih drugih učitelja. Oni su vjerovatno jednako frustrirani kao i vi jer su primorani držati se toliko puta koji izvlači svu radost iz učenja.

Pokažite svoju zahvalnost. Učitelj bi mogao raditi neki drugi posao, s boljom platom, manje radnih sati i uz puno manje stresa. Posao koji ga ne primorava na trošenje sati i sati na radionice i stručno usavršavanje. Uz tako visoki procenat učitelja koji napuštaju profesiju, čudo je da bilo koji učitelj ostane u bilo kojoj školi duže od pet godina. Ali, učitelji vaše djece su i dalje tamo. Rade neumorno, dok im svi drugi dišu za vrat.

Pokažite im da priznajete i poštujete ono što rade.Recite im to. Ponekad je jedino što učitelj čuje od roditelja neki oblik žalbe. Ponekad je to službeni prigovor, ponekad se radi o toliko maloj stvari poput pravopisne greške. Zahvalite im! Ne morate im kupovati poklone, ali možete im napisati pismo. Neka vam i vaše dijete pomogne. Recite im to zbog toga što je ponekad roditeljeva ili učenikova zahvalnost jedini izvor podrške učitelju.

Budite aktivni sa svojom djecom. Najbolja, najljubaznija stvar koju možete napraviti za učitelja svoje djece je ujedno i najbolja stvar koju možete napraviti za svoju djecu. Brinite se o njihovim izletima, dođite na školske priredbe, pitajte ih o njihovom danu i radite s njima ako nešto nije u redu.

Budite ljubazni prema učiteljima. Ako od početka imate lošu sliku o učiteljima i svijetu edukacije generalno, ako očekujete da će učitelj uprskati obrazovanje vašeg djeteta, ako imate bilo kakav nepriličan stav, nanosite puno štete učitelju svog djeteta, ali i svom djetetu.

Učitelji nijesu čudotvorci. Oni nisu ovdje da bi odgajali vašu djecu umjesto vas. Oni nisu tu da bi pomjerali planine, čak i ako to žele. Oni su vaši partneri u edukaciji. Oni će napraviti što god je u njihovoj moći da pruže uputstva i vođstvo tokom školskih sati, a ponekad i poslije. Oni će postaviti temelje na kojima će roditelji kasnije graditi. Oni će postaviti bazu na kojoj će se razvijati dalja iskustva, uložiće vrijeme i novac koji nemaju u ime vaše djece. Oni će se suprotstaviti administraciji, podržavati kad niko drugi ne podržava i žrtvovati se više nego bi se bilo koji učitelj trebao žrtvovati za svoje učenike.

Zato, budete ljubazni prema učiteljima svoje djece.

Izvor: Školski portal

Leave a Reply