U Podgorici oko 2 hiljade djece nema izabranog pedijatra

pediatar

Između 1.890 i 2.700 djece čeka na registraciju kod izabranih pedijatara u podgoričkom Domu zdravlja. Iz te zdravstvene ustanove saopštili su Vijestima da postoje veliki problemi oko registracije djece, jer je posljednjih godina došlo do značajnog porasta broja stanovnika.

“Po pedijatru imamo 70 do 100 djece koja su na čekanju… Jedini put za rješavanje ovih problema je sistemski, jer izabrani timovi moraju da prate pacijenta”, kazali su dodavši da je kod pedijatara registrovano gotovo 50 hiljada djece.

Podgorički Dom zdravlja trenutno raspolaže sa 80 izabranih  doktora  za odrasle, 27 pedijatara i devet ginekologa. Iz te ustanove, na čijem je čelu Nebojša Kavarić, tvrde da su se već obratili Ministarstvu zdravlja, koje je odobrilo pet novih timova za odrasle i dva za djecu.

Još dva izabrana pedijatra bi trebalo da budu dovoljna, s obzirom da je kod svakog registrovano maksimum 2.000 djece.

Iz Doma zdravlja su istakli da zbog sve većeg priliva stanovništva u Podgoricu, imaju problem i sa nedostatkom timova za odrasle.

Kako su pojasnili, u glavnom gradu gravitira više od 240.000 ljudi koji imaju pravo na registraciju, a po trenutnoj sistematizaciji izabrani doktori pokrivaju 175.000 osiguranika i kod njih više nema mjesta.

“Iako su formalno, kao osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje, registrovani u nekoj drugoj opštini, oni potražuju i dobijaju zdravstvenu zaštitu u Podgorici”, kazali su iz Doma zdravlja.

Iz te zdravstvene ustanove su istakli da nedostatak izabranih timova otvara određena pitanja i stvara teškoće u funkcionisanju kako zaposlenim, zbog preopterećenosti, tako i u ustanovi u pogledu organizacije i posebno finansiranja.

Tvrde da se uprkos poteškoćama, ni u jednom trenutku nije dogodilo da nekog pacijenta uskrate za zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to da li ordinira doktor kod kojeg je pacijent registrovan ili zamjena.

Gužva i kod ginekologa

Vijesti su ranije objavile da je, prema posljednjim podacima, svega 62 odsto žena registrovano kod izabranih ginekologa. Izabrani ginekolog Milovan Jovanović kazao je tada da u toj zdravstvenoj ustanovi postoji devet timova izabranih ginekologa i da je kod svakog registrovano oko 8.000 žena.

On je kazao da redovno pregledaju žene koje nijesu registrovane, kao i 40 odsto onih koje već imaju svog ginekologa.

“Svakog dana pregledamo i do 100 žena, a broj pregleda tokom radnog dana nikada nije manji od 60”, istakao je ranije Jovanović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. i onako pojma nemaju.. Ne daj Boze ko nam djecu lijeci,cast izuzetcima,koliko su pametni daju da dijete primi po 3 vakcine odjednom jer su im guzve. ovo nema nidje u svijet. Nasu izabranu doktoricu smo jednom za 14 mjeseci vidjeli.

Leave a Reply