Soda, krateri i vulkani

PIŠE: Mama Jooka, Lilihipsteri blog

Dakle, pored boja za kolače, koje je važno imati ako slijedite brojne recepte za dječju zabavu sa neta, spisku bih dodala i tandem sirće&soda.

Pored toga što su dobra eko varijanta za otpušavanje sudopere, oni su odličan materijal za prve dječje eksperimente. Sodu kupite odmah u količini od bar kilo ili dva, u prodavnicama zdrave hrane na mjeru ili u velikim supermarketima (pakovanje od kilogram). Reakcija kiseline i baze ovdje je osvježena dodatkom prehrambenih boja i dokazano neće dosaditi klincima i ako je često demonstrirate.

Potrebno je:

– boje za kolače
– soda bikarbona
– sirće
– dublji poslužavnik ili plitka kadica, posudice za “kiselu” boju (ovdje rakijske čašice), špric.

boje
Prvo zajedno sipajte sodu bikarbonu u poslužavnik – izravnajte površinu kartonom ili čašom i dobili ste super podlogu za crtanje.
Sledeće na redu je pripremiti boju sa sirćetom. Dajte im da sipaju kap po kap: nema djeteta koje ovo polagano rastvaranje boje neće oduševiti.
 
boje2
Kada ste smućkali željene boje, crtanje i pjenušanje može da počne.
 
boje3
boje6
boje7
boje5
Polako, špric po špric i cijela bela soda-podloga je bila prekrivena šarenim kraterima.
 
boje8
Na kraju, kada više nije bilo mjesta za reakciju, sjetila sam se ideje za soda vulkan. Prvo smo smuljali svu sodu iz poslužavnika u jednu zemljanu boju, da nam bude podloga za čašu-vulkan.
Trećinu čaše smo onda napunili sodom, zalili preostalom bojom i pogledali poslednje balončiće za taj dan.
Za realističniji doživljaj, umjesto čaše može se napraviti i šuplja planina od plastelina ili kartona unutar kog se ubaci plastična flaša.
 
boje9
Ovaj eksperiment apsolutno spasava svaki kišno-hladno-muljavi dan kada ostanete zaglavljeni u kući. Zato opremite ormariće sodom i sirćetom i sjetite ih se kad zagusti.
 
 
 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply