Pravilno držanje olovke

Djeca za pisanje i bojenje počnu da se interesuju već sa godinu dana i nemojte se ustručavati da im date olovku i papir. Kupite flomastere koji ne ostavljaju fleke na odjeći i pustite dijete da razvija finu motoriku.

Mnogi roditelji očekuju da dijete nauči da drži olovku pravilno već sa dvije ili tri godine. To se rijetko dešava, a da biste znali da li vaše dijete drži olovku u skladu sa uzrastom, pogledajte sledeću ilustraciju:

drzanje olovke

Negdje do pete godine bi dijete trebalo već da počne olovku da drži pravilno, takozvanim tripod zahvatom. To znači da je hvata između palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Ipak, ako vaše dijete ni u predškolskom uzrastu nije naučilo da drži olovku, to nije razlog za brigu. Potrebno je samo da mu malo pomognete.

Recimo, možete mu dati lopticu u ruku kojom piše, tako da mu domali i mali prst budu zauzeti držanjem loptice, pa praktično i ne može da drži olovku nepravilno. Ili mu dajte stare, istrušene drvene ili voštane bojice koje neće ni moći da uhvati drugačije nego s tri prsta.

Dajte mu da samo ljušti mandarine ili manje narandže. Ovim će vježbati hvatanje malih predmeta svojim prstićima, dok u isto vrijeme i vuče (koru), to je vještina koja će mu trebati za pisanje.

Sve što je potrebno je – vježba i vaše strpljenje!

Izvor: Zelena učionica

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply