Zašto se neka djeca boje maskenbala?

karneval

Foto: Radio Dux

Maskenbal u školama, maskenbal u vrtićima, na gradskim trgovima i u dječjim igraonicama. Karnevalsko veselje je počelo, a priprema idealne maske planira se već mjesecima.

Sve ide po planu, ali vaš mališan odjednom ne želi ni da pomisli na maskembal, a kamo li na sopstvenu masku. Boji se, vrišti i buni se pri samoj pomisli na oblačenje kostima i slavlje. Vi ste zbunjeni, mislite da dijete opet nešto glumi, ali nekoliko je prilično logičnih razloga, zbog kojih neka djeca zaista ne žele da učestvuju u karnevalskoj zabavi.

Strah od nepoznatog je obrambeni mehanizam

Da naši preci nisu razvili osjećaj straha prema nepoznatim biljkama, životinjama i lokacijama, većina bi ih se utopila, otrovala ili završila kao ručak nekoj šumskoj zvijerki.

Jednako tako i mala djeca imaju prirodan i prijeko potreban instinkt da nešto što je nepoznatno može biti i opasno. Djeca vrtićkog uzrasta ali i poneki predškolci, nisu u stanju shvatiti kako stavljanjem maske i kostima, ostajemo iste osobe već su uvjereni da je neko zaista postao zombi, Batman ili klovn, maskirajući se u taj lik.

Dijete koje se boji spavati bez upaljenoga svjetla i strahuje od čudovišta koja spavaju ispod njegovog kreveta, teško će prihvatiti šalu i smijati se nekome ko se maskirao u strašan lik.

Čak i blaže maske poput princeza, životinja ili njima poznatog Djeda Mraza, mogu preplašiti djecu koja ne mogu shvatiti da je riječ o glumi, a ne stvarnosti.

Obezbjedite djetetu sigurnu okolinu za vrijeme maskenbala

Iako će prva reakcija većine odraslih biti “ne moraš se bojati jer to je samo maska”, važno je osvijestiti da je dijete zaista u strahu i osjeća se nelagodno i napadnuto. Pokušajte iskazati saosjećanje za njegov strah i umjesto klasičnih utjeha, radije mu recite nešto poput “joj kako su strašni svi ti zombiji na povorci na televiziji, sigurno si se i ti prepao zombija u vrtiću / školi”.

Kada dijete shvati da prihvatate njegov strah, otvoriće vam se i možda podijeliti nekoliko konkretnih razloga zašto se boji određene maske ili generalno ne želi da uđe u kostim.

Iako je djetetu teško objasniti razliku između stvarnosti i glume, dajte sve od sebe da mu približite prirodu maskenbala. Uporedite to s njegovom igrom u kojoj se pretvara da je superheroj, princeza ili životinja. Dijete zna da to nije stvarnost, ali mu se sviđa da se pretvara da jeste. Jednako tako funkcionišu i maškare i ispod maske strašnog zombija, često se krije njegov prijatelj ili dijete njegovih godina.

Da biste djetetu ipak priuštili iskustvo maskenbala, za početak mu ponudite neku jednostavniju masku poput perike ili maske za lice koja se brzo skida. Ne vodite plašljivo dijete na velike maskembale u zatvorenim prostorima ili na dugotrajne povorke. Radije se raspitajte gdje se u vašemu gradu organizuje maskembal za djecu i budite s djetetom.

Ukoliko dijete i dalje negoduje i odbija da bude masikrano ili učestvuje u karnevalu, nemojte ga prisiljavati. Strah od maski i kostima gotovo je uvijek faza koja s odrastanjem u potpunosti nestane. Nema potrebe da dijete razvija traume pa ako je zaista uplašeno, pričekajte neki od slijedećih karnevala i pokušajte opet.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply