Zakon o majkama sa troje i više djece pred Ustavnim sudom

ustavnisud

Rožajac I. A. krajem prošle godine podnio je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti naknada za majke koje imaju troje ili više djece, rečeno je Pobjedi iz te institucije.

On je, kako je objašnjeno iz Ustavnog suda, zatražio da se preispitaju odredbe člana 54a i 54b Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a kojima su definisani kriterijumi koje majke treba da ispune kako bi stekle pravo na doživotnu naknadu.

Odredbom člana 54a, precizirano je da žena koja rodi troje ili više djece ima pravo, ukoliko to želi, na doživotnu mjesečnu naknadu u visini 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava.

Propisano je da to pravo stiče žena koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno žena koja rodi četvoro ili više djece i ostvari najmanje 15 godina radnog staža.

Drugi sporni član za Rožajca je 54b koji propisuje da žena koja rodi troje i više djece ima pravo na doživotnu naknadu u visini od 40 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ako se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore najmanje 15 godina.

Iz Ustavnog suda navode da u svakom predmetu moraju odlučiti najkasnije u roku od 18 mjeseci od dana pokretanja postupka pred tim sudom.

Ustavni sud je predmetnu inicijativu saglasno Zakonu o Ustavnom sudu dostavio Skupštini i Vladi na davanje mišljenja rečeno nam je iz ove institucije.

Odluke Ustavnog suda stupaju na snagu od dana objavljivanja u Službenom listu. Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti je na prijedlog poslanika Aleksandra Damjanovića (SNP) usvojen u julu prošle godine. U Skupštini je za ovaj akt glasalo 35 poslanika opozicije, tri poslanika Bošnjačke partije, poslanici Socijaldemokratske partije Izet Bralić i Džavid Šabović i Andrija Popović iz Liberalne partije. Poslanici Demokratske partije socijalista bili su protiv. Brojne nevladine organizacije kritikuju ovaj akt, jer smatraju da je diskriminatorski.

U javnosti su se mogle čuti ocjene i da će zakon legalizovati rad na crno, jer će, kako je rečeno, mnoge žene početi ilegalno da rade.

Prve naknade za majke koje imaju troje ili više djece biće isplaćene 20. februara, a do sada su centri za socijalni rad već primili 20.000 zahtjeva.

Izmijeni Zakon je objavljen u Službenom listu početkom avgusta. Portal Roditelji je neposredno nakon toga objavio da u Ministarstvu rada i socijalnog staranja planiraju da predaju Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti njegovih odredbi. O mogućem preipistivanju ustavnosti su portal obavijestile majke kojima je to najavljeno na Birou rada gdje su odlazile da se informišu o svojim pravima, nakon čega je portal kontaktirao Ministarstvo gdje su pojasnili da će se o tome tek odlučiti, kao i da je razgovarano o tome. Nakon toga smo u Ustavnom sudu dobili informaciju da je i njima najavljena ta opcija i da i oni čekaju. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su zatim zvanično te informacije demantovali i ocijenili takve navode zlonamjernim.

Poslije par dana mediji su objavili da će poslanica Demokratske partije socijalista DPS Nada Drobnjak podnijetiinicijativu. Drobnjak je u izjavi za Dan kazala da će inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijeti nakon što se administarcija Ustavnog suda vrati sa odmora, a očekuje podršku od NVO sektora koji se bori za prava žena. Prema njenim riječima, Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se uvode nadoknade za majke sa troje i više djece, diskriminatoran je po više osnova i samim tim nije ustavan.

“Neustavan je jer pravi razliku među ženama po više osnova. Prvo, daje privilegiju ženama koje su rodile u odnosu na one koje nijesu. Majčinstvo je razlog da neko dobije nadoknadu. Drugo, pravi razliku, jer je neko vještački napravio granicu da su privilegovanije one koje su rodile troje i više djece od onih koje imaju jedno ili dvoje. To je sasvim dovoljan razlog”, kazala je samo ona.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Toliko su aljkavo uradili ovaj zakon da od ovog zakona imaju benefite nase babe koje su do sad primale penziju i sad je zamijenile naknadama ili zene koje su vec izrodile djecu i izvele na put skoro pred penziju, uzele otpremnine s posla prijavile se za naknade ….. Mi mlade mame nemamo ama bas nikakvu korist od ovoga> Dobra namjera a potpuno pogresno uredjen zakon.

  2. Da i ja sam manje majka jer imam jedno dijete?zar nije poenta nas takve majke uz neka primanja obezbijediti da se ohrabre da jos radjaju jer u ovom vremenu pakla zene ne zele da imaju vise djece bas zato sto znaju da im ne mogu priustiti ni osnovno.ne shvatam…

  3. Ako ćemo pravo,svaki zakon je na neki način diskriminatorski.Moja žena ima 16 godina radnog staža i imamo troje djece,samim tim ne ispunjava uslove zakona,ali mi je drago zbog onih majki koje će da ostvare to pravo.Nemojmo se boriti da ga ustavni sud obori,tražimo da ga poboljšaju!Pozdrav svim majkama,bez obzira na broj djece i ženama koje to,nažalost nijesu uspjele,a željele su!

  4. Dalibor Tomanović, bravo!!! . Meni nikad neće biti jasno zašto se skače na primjenu zakona koji daje nekakva prava, bar nekome, a ne reaguje se kad se donose zakoni koji su na štetu svih gradjana i u interesu tajkuna
    . Umjesto da se traži proširenje prava i poboljšanje zakonskih odredbi.

  5. Ovi komentari samo pokazuju,koliko smo ljubomorni jedni na druge.
    -e kad nemam ja, neka nemas ni ti-
    -daj ti mene,tebe kako bude-.
    E gospodo,nema toga zakona koji odgovara svakome.Vazda je neko nezadovoljan.
    Daj Boze da bude nesto od ovih naknada,da ne bude jos jedan u nuzu marifetluka.

  6. Sta je sa zenama koje nemaju prava na ovu naknadu..? Je li vam krivo, zaboga, sto neko drugi moze nesto da prima? I ja djecu imam i radim i raduje me sto ce neko ostvariti neka prava u ovoj zemlji iako to nisam ja.

Leave a Reply