Prošle godine 437 in vitro postupaka o trošku države

ijvitro

Tokom prošle godine je odobreno 459 zahtjeva za upućivanje na vantjelesnu oplodnju u zdravstvene ustanove sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima zaključen ugovor, kao i 74 zahtjeva za refundaciju na ime obavljenih postupaka vantjelesne oplodnje (i utrošenih lijekova) u zdravstvenim ustanovama sa kojima FZO nema zaključen ugovor u inostranstvu.

Kako navode u FZO, na osnovu Izvještaja o realizaciji ugovora zaključenih sa zdravstvenim ustanovama o pružanju zdravstvenih usluga asistiranim reproduktivnim tehnologijama postupkom vantjelesne oplodnje, utvrđeno je da je broj ostvarenih postupaka u 2015. godini – 437.

U 2015. godini, za 437 ostvarena postupka vantjelesne oplodnje u ustanovama sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima zaključen ugovor, troškovi su iznosili su 635.477,19 eura. Na osnovu 74 odobrena zahtjeva za refundaciju sredstava za obavljene postupke vantjelesne oplodnje utrošeno je 107.303,77 eura.

“Ukupni troškovi u 2015. godini na ime obavljenih postupaka vantjelesne oplodnje u zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond ima zaključen ugovor o pružanju usluga i na ime obavljenih postupaka vantjelesne oplodnje u zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond nije zaključio ugovor o pružanju usluga su 742.780,96 eura, ali ovi podaci nijesu konačni”, saopštili su Dnevnim novinama u FZO.

Prema riječima ginekologa Opšte bolnice Danilo I na Cetinju, Željka Lazovića, Fond za zdravstvo plaća tri postupka vantjelesne oplodnje bez obzira na godine pacijentkinje, a ono što pacijent plaća su određeni lijekovi koji se u postupku koriste, a ne nalaze se na pozitivnoj listi.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se godišnje uradi između 450 i 500 postupaka, a pacijent može da bira između četiri privatne i jedne jedne državne klinike tj. Odjeljenja za humanu reprodukciju Opšte bolnice Danilo I Cetinje kojom on rukovodi.

“Jedan dio pacijenata postupke radi u inostranstvu naročito postupke donacije jajne ćelije ili spermatozoida. U bolnici Danilo I urađeno je u 2015. godini 95 postupaka vantjelesne oplodnje sa ukupnom stopom kliničkih trudnoća 27 odsto. Moram napomenuti da je odjeljenje u potpunosti opremljeno kako stručnim kadrom tako i opremom za ispitivanje i liječenje svih pacijenata koji imaju problem sa infertilitetom”, naveo je Lazović.

On kaže da vantjelesna oplodnja ima svoje precizne indikacije kada se radi, a one mogu biti od strane žene ili muškarca, ili pak od strane oba partnera.

“Oboljenja ženskog genitalnog trakta koja dovode do ostećenja funkcije jajovoda i kao posledicu imaju neprohodnost istih, kao što su infekcije i seksualno prenosive bolesti, endometrioza jajnika i jajovoda, smanjena rezerva jajnih ćelija na jajnicima, policistična bolest jajnika i druge. Dok su kod muškarca to sva ona oboljenja koja dovode do teškog oštećenja spermatogeneze, a što se veoma lako dijagnostikuje analizom sjemene tečnosti -spermogramom”, objašnjava Lazović.

Prema njegovim riječima, na uspješnost vantjelesne oplodnje najviše utiču godine života žene i ona se kreće od 35-40 odsto kod žena do 33. godine, a zatim se postepeno smanjuje tako da od 3539 godine uspješnost je 25 odsto, a poslije 42. godine samo 5 odsto.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply