Visoka temperatura u sred noći

Objavljeno: 02.02.2016, 10:07h

Dijete se probudilo “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7! Šta raditi?

Mother Taking Temperature Of Sick Daughter

PIŠE: Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Dijete se probudilo “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih mjeseci (mada se može desiti bilo kad). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dijete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite ovih dana, videćete da još bar desetak djece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su “hitni slučajevi”.

Da li je baš tako?

Srećom, većina ove djece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložan pregled i liječenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete vašem djetetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi prije nego otrčite kod ljekara.

Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, mjerena ispod miške (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se mjeri “u guzi” (rektalno), gornja granica tjelesne temperature je za pola stepena viša – 37,5.

U daljem tekstu će se govoriti u vrijednostima aksilarne (mjerene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način mjerenja za većinu djece.

Kad je tjelesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se djeca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dijete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahtijeva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se “obara”.

Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka tjelesna temperatura je skoro uvijek znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dječji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena tjelesna temperatura.

Kako je brzo “skinuti”?

Temperatura do 38oC (mjereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahtijeva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mjere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija tjelesne temperature, već njeno spuštanje u bezbjedne vrijednosti – ispod 38oC.

Prvo rashladite dijete!

Kada ste u kući ili stanu skinite dijete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dijete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dijete. Pretopljavanje djeteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene tjelesne temperature dok čekamo da lijek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje djece mlakom vodom. Treba izbjegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dijete koje “gori”.  Umjesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dijete” koje sjedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dijete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lijekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima ljekara koji ih i dalje “prepisuju” djeci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dijete.

Pravilno rashlađivanje djeteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lijekove za snižavanje temperature!

Lijekovi – antipiretici

Lijekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je tjelesna temperatura iznad 38oC. Na našem farmaceutskom tržištu postoji nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke tjelesne temperature kod djece, a najčešće se koriste: paracetamol (Eferalgan Paracet, Febricet, Miralgin, Sanicet, …) i ibuprofen (Brufen, Ibuprofen).

Salicilate (Andol, Anbol, Midol, Aspirin, Novandol) ne davati djeci za skidanje temperature! Salicilati kod djece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dijete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se već mnogo godina ne koriste za snižavanje povišene tjelesne temperature. Ove komplikacije su, ruku na srce, veoma rijetke, ali izuzetno opasne.

Paracetamol i ibuprofen ne izazivaju takve opasne reakcije, a imaju sličnu efikasnost kao i salicilati. Ako dijete ne reaguje na paracetamol treba probati sa ibuprofenom, i obrnuto. Ne treba davati oba lijeka istovremeno (osim u rijetkim izuzecima). Postoje dobro definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena, ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra.

Kako se daju lijekovi za obaranje temperature?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lijek da kašičicom, ali ako dijete povraća ili odbija lijek na usta mogu se primijeniti čepići (supozitorije). Kod primjene čepića, dijete staviti potrbuške, nježno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija, za razliku od ibuprofena. Doze su iste, a efekat lijeka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.

Supozitorije ne treba davati kada dijete ima proliv jer tada se lijek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debelog crijeva.

A doziranje?

Antipiretici se dakle daju po potrebi, kada je temperatura preko 38oC, ali se mora poštovati doza lijeka i intervali davanja. Precizno doziranje određuje ljekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbjedni i mame treba da znaju koliko dijete može dobiti lijeka, a da se ne pretjera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbjedno doziranje, pa ga pročitajte.

Kada počinje dejstvo lijeka?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. U prvim danima infekcije nije realno očekivati da lijek vrati temperaturu na normalne vrijednosti. Dobro je da ona bude ispod 38oC, pa i mama treba da zna da sve dok je infekcija u burnoj fazi, nema čudotvornog lijeka za potpunu normalizaciju tjelesne temperature.

Kada možemo mirno sačekati jutro?

* Ako se dijete posle neprijatnog buđenja brzo rasani, zna gdje je, uspostavlja dobar kontakt sa roditeljima.

* Kada poslije davanja antipiretika aksilarna (mjerena pod miškom) temperatura “padne” ispod 38 stepeni.

* Kada se dijete, poslije pada temperature, oraspoloži, a potom nastavi mirno da spava (naravnom, bez nepotrebnog pokrivanja i utopljavanja).

* Ako pored povišene temperature nema drugih simptoma i znakova bolesti – ne treba žuriti, mirno sačekajte jutro.

Kada stvarno treba što prije stići do pedijatra?

* Kada beba u prvom mjesecu života ima visoku temperaturu treba neizostavno posjetiti pedijatra. Poslije pregleda i brzih laboratorijskih analiza (krvna slika, pregled mokraće) pedijatar će postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. Infekcije u prvim nedjeljama života se po pravili liječe u bolnici, zato ne treba čekati. Ovo važi i za bebe u prvoj godini života kojima temperatura ne padne poslije rashlađivanja i datog lijeka (antipiretika).

* Ako je dijete pospano, totalno bezvoljno, ne može “na noge”, povremno “ječi” ili se ponaša neobično. Ovo dijete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz febrilnost. Ne treba očajavati, jer i sasvim obične bolesti mogu biti uzrok ovakvom stanju, ali dijagnozu treba prepustiti pedijatru.

* Kada dijete i pored pada temperature bolno plače, uznemireno je, neraspoloženo, neće da spava. To znači da ga, pored temperature, još nešto “muči”. Povijte ga uz sebe, utješite, ali ako no to ne pomaže pođite kod pedijatra.

* Ako je djetetu nemoguće dati lijek za temperaturu, ili ako nemamo lijekove pri sebi (što ne bi smjelo da se desi – sve može da se nema, ali lijekovi za obaranje temperature moraju biti na raspolaganju) dijete mora kod pedijatra. Ipak, i tada bi valjalo rashladiti dijete tuširanjem mlakom vodom, prije polaska kod pedijatra.

* Ako i pored ponavljanih tuširanja mlakom vodom i datog lijeka (u pravoj dozi) za obaranje temperature ona ne pada, nego i dalje raste pa prelazi 40 stepeni. Ovo se veoma rijetko dešava, ali tada dijete treba odvesti ljekaru.

* Kada dijete počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive – to su febrilne konvulzije – “fras”. Tada treba što prije stići do ljekara, ali pročitajte šta tada roditelji mogu sami da urade.

Šta ako se desi “fras”?

* Kada se jave febrilne konvulzije – fras, a roditelji nemaju adekvatne lijekove i prvi put se dešava, panika je nezaobilazna. Fras izgleda veoma dramatično, ali kod skoro sve djece ima odličnu “prognozu”, pod uslovom da se sve obavi kako treba. Tada treba što prije odvesti dijete ljekaru ili pozvati hitnu pomoć. Dijete transportovati na stranu, NE TREBA izvlačiti jezik, a valja znati da fras kod ogromne većine djece NE OSTAVLJA posledice ako ne traje duže od 20 minuta. Dijete je bez svijesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmjenično trese i opušta (konvulzije), a nerijetko se može vidjeti i pjena na ustima. Ovo je čitava vječnost, a većina djece spontano prestane da se trese prije isteka ovog perioda. Po dolasku kod pedijatra sve će brzo biti sređeno.

Orijentaciono i paracetamol i ibuprofen se daju četiri puta dnevno, maksimalno šest doza (to znači da treba da prođe bar četiri sata između dvije doze lijeka) , a pojedinačna doza je oko 10 mg lijeka po kilogramu tjelesne mase djeteta. Ne treba biti matematičar da se izračuna da dijete od 10 kg može bez opasnosti dobiti četiri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu paracetamola ili ibuprofena.

Obučeni roditelji (koji već imaju iskustva sa “frasom”) znaju šta da se radi, a to i nije naročito komplikovano:

* Dijete staviti na bok;

* Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu) i uvući je u guzu i istisnuti CIJELI sadržaj;

* Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle STISNUTIH prstiju da se ne bi lijek usisao u tubu;

* Po vađenju tubice stisnuti guzu par minuta da lijek ne iscuri napolje;

* Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali se potom mora nastaviti obaranje visoke temperature.

Izvor: Moj pedijatar

 

Komentari

Leave a Reply

Gledaj