Uz ove igre naučite djecu da peru zube i objasnite im zašto je to jako važno

Većina djece svoj prvi zubić obično dobija između 5. i 8. mjeseca, a do navršene 2. godine života imaju 20 mliječnih zubića (8 sekutića, 8 kutnjaka i 4 očnjaka). Stomatolozi savjetuju – čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje i to pastom za zube. Evo nekoliko aktivnosti koje vam mogu pomoći da naučite djecu da peru zube i uz pomoć kojih im možete predočiti važnost higijene usta.

1.Napravite zube od bombona 

Potrebno vam je: kolaž papir – roze boje, poput boje usne šupljine, mini marshmallows boboni i ljepilo.

Od kolaž papira napravite usta, nacrtajte mjesta gdje će bit zubi (20 mliječnih zuba). Potom dajte djetetu da uzima marshmallows bombončiće i da ih lijepi na mjestu zuba. Učite brojati, imena zuba, higijenu, četkanje…

collager

2. Učite djecu kako da peru zube

Za ovu jednostavnu edukativnu igru potrebna vam je plastična posuda za led. Okrenite ju naopako, a na svaku kutijicu koja ima ulogu zuba nacrtajte neku nečistoću. To može biti deblja tačka, crta, slovo, slika hrane, važno da je flomaster periv (ako crtate slova ili brojeve, možete ih usput i učiti na taj način).

Zatim na drveni štapić nalijepite komadić vate – napravite četkicu. Zadatak djeci će biti da pomoću četke operu zube. Na taj način će vidjeti da zube treba prati malo duže i čvršće, da siđe nečistoća, a vježbaće tehniku pranja.

collageaaaa

3. Ljuska od jaja – primjer kako se zubi peru i kako se u suprotnom lako buše 

Tvrdo skuvajte nekoliko jaja, a zatim ih ofarbajte u nekoj slabijoj prirodnoj boji. Odnosno, ostavite ih malo duže u npr. soku od jabuka, u vodi s malo kora crvenog luka, peršuna ili sl. Potom dajte djetetu četkicu i pastu za zube i neka pere ljusku dok se ne očisti. Slično je i sa zubom. Nakon toga, dajte djetetu šrafciger ili sl. i neka probuši rupice u kori. Na taj način objasnite mu što zubima radi karijes ako se ne peru redovno.

collage3

4. Kako zubar popravlja zube

Na sličan način kao s jajima, o zubima djecu možete učiti i na kutiji od jaja. Okrenite kutiju naopako, a po želji je možete i obojati u bijelo. Nakon sušenja nanesite na zube prljavštinu (od plastelina, papira, komadića hrane i sl) i dajte djeci četkicu koju ne koristite da ‘operu zube’.  Zatim djecu možete učiti i kako karijes napada zub i kako ih zubar popravlja. Izbusite zub, a potom ga i napunite vatom i pokrijete aluminijskom folijom.

collage

5. Sklapanje’ prijateljstva’ s pastom za zube

Neka djeca odbijaju da peru zube jer ne vole pastu za zube, odnosno, plaše se ukusa. Zato je važno da ih upoznate s sadržajem tube, da vide da je riječ o zanimljivoj smjesi koja osim lijepog mirisa, boje i izgleda ima i zanimljiv sastav. Kupite jednu tubu na sniženju, istisnite ju u posudu i dajte djetetu da se igra. dodajte i četkicu i plastične zube (ako imate nešto slično).

collage

6. Kako izgledaju zubi 

Objasnite djeci da svako od nas ima drugačije zube i da zub osim površine ima i skriven korjen. To će biti važno kada djeci krenu da ispadaju mliječni zubi. Objasniti im možete najlakše uz pomoć plastelina.

Potreban vam je crveni za desni i 20 malih bijelih hrpica za 20 zubića. Jednostavno napravite zube po uzoru na dječje, a za donji dio razvucite bilo kako korijen. Na kraju ih sve poređajte kako ide na desni.

collage

Izvor: Dječja posla

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply