Protiv 21 roditelja pokrenut postupak, Uprava ne zna jesu li novčano kažnjeni

vakcina1

Uprava za inspekcijske poslove je pokrenula na osnovu prijava pedijatara 21 prekršajni postupak protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu ili revakcinišu dijete, a od sudija za prekršaje nije dobijala povratnu informaciju o kažnjavanju.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđene su novčane su kazne od 100 do 500 eura za roditelje ili staratelje djeteta koji odbiju vakcinaciju.

Obavezne vakcine su propisane Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti.

Vakcine, a posebno MMR (protiv rubeole, zaučaka i frusa) posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori, ali i šire “bije loš glas”, najčešće zbog navodne povezanosti sa pojavom autizma. To je bacilo u dilemu roditelje da li da vacinišu djecu ili ne.

Dok je stručna javnost stala u odbranu MMR vakcine, saglasivši se u ocjeni da su sve validne naučne studije sprovedene na uzorcima od više miliona ispitanika nedvosmisleno pokazale da nema povezanosti MMR vakcine ne samo sa autizmom, već ni sa astmom, leukemijom, dijabetesom, Kronovom bolešću i drugim poremećajima koji se često spominju u antivakcinalnim porukama, laička javnost i dalje sumnja u njihovu djelotvornost.

Sagovornica Vikend novina jedna od bojažljivih roditelja koji su zbog predostrožnosti odlučili da će radije “platiti novcem nego zdravljem djeteta”. Razlog je, kako kaže, jednostavan plaši se kontraindikacija.”Moje dijete ima 18 mjeseci i nije primilo MMR vakcinu. Zaista se plašim da ne dobije autizam i s obzirom da se on javlja od godine do tri, odlučila sam da prolongiram vakcinaciju do treće godine. Tada će već moje dijete progovoriti i onda ću biti sigurna da neće doći do nekih ozbiljnijih komplikacija”, kazala je ova Podgoričanka, čije je ime poznato redakciji.

Ona je pojasnila da razumije obavezu roditelja da vakcinišu djecu, ali isto tako poručuje da svi treba i njih da razumiju.

“Nije lako u ovom trenutku biti roditelj kada je u pitanju MMR vakcina. Svako normalan će se zamisliti i biti u dilemi šta da radi. Mislim da vam onda kao naj manja šteta preostaje da sami pazite dijete i izbjegnete eventualne posljedice, jer bez MMR vakcine dijete ne možete upisati u vrtić. Sa druge strane, znam roditelje koji su vakcinisali djecu i zaista nije bilo nikakvih komplikacija. Ali kada negdje čujete da postoji i jedan posto šansi, onda se plašite da se i taj jedan procenat ne slomi na vašem djetetu”, kazala je ova zabrinuta majka.

Sagovornica Vikend novina ističe da su je već nekoliko puta zvali iz Doma zdravlj a insistirajući na vakcinaciji.

“Do sada sam odbijala i razmišljam da mi je bolje i novcem da platim nego zdravljem djeteta”, zaključuje sagovornica VN.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Postujem tudje, ali i svoje misljenje. Svi imamo svoje razloge za i protiv. Samo cu pomenuti da su informacije u izvornom tekstu u VN nepotpune, dosta ih je netacno a sagovornici ne daju nijedan strucan argument.

  2. Netacna je informacija da dijete ne smije ici u vrtic i u školu. Koliko je meni poznato osnovno obrazovanje je obavezno, a koliko pamtim iz UN insistiraju da sva djeca idu u vrtic. Zato ta prica oko zabrane ne stoji, na taj nacin neke institucije samo pokusavaju da zaplaše one roditelje koji nemaju dovoljno informacija.

Leave a Reply