Motoričke aktivnosti koje će djeci zaokupiti pažnju kada vam je najpotrebnije

gumice

Kada vam ponestane aktivnosti s kojima bi zabavili djecu stariju od tri godine, a potreban vam je mir jer morate dovršiti neki posao, imate važan telefonski poziv ili jednostavno želite 10 minuta mira, možete iskoristiti ovu jednostavnu igru za koju sve potrebno već najvjerovatnije imate u svojoj kuhinji.

Riječ je o igri stavljanja gumica za zimnicu na konzervu, (punu, neotvorenu kako bi bila što stabilnija da se djeca ne mogu porezati) koja će osim same zabave pomoći djeci razvijati motoriku prstića i spretnost. Ako nemate konzervu pri ruci, može poslužiti i plastična boca ili neka manja teglica.

Zadatak je nanizati sve gumice na limenku, a ako imate više djece, možete im ograničiti vrijeme i organizovati malo takmičenje. Nakon isteka vremena slijedi prebrojavanje gumica i zbrajanje rezultata i potom proglašenje pobjednika – onog koji je nanizao najviše gumica u zadatom vremenu.

Djeca gumice mogu slagati pravilno, duž cijele limenke, a mogu ih ‘nabacivati’ bilo kako. I jedno i drugo će doprinjeti razvoju njihove motorike i radu ruku, pa način slaganja možete prepustiti njima. Ako su se djeca takmičila, pohvalite i urednost i trud, a ne samo pobjednika koji je stavio najviše gumica.

gumice4

gumice3

gumice2Izvor: Dječja posla

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply