Kako “loši” roditelji odgajaju zahvalnu djecu

zahvalnost
 Kroz odrastanje nam se činilo da su naši roditelji zaista najgori i najstroži na svijetu. Morali sam sami pješke da se vraćamo iz škole, čak i kada nam se to nije radilo. Nijesmo dobila onu princezu ili auto koje smo htjeli, nijesmo smjeli ostati se igramo napolju do kada sam željeli. Ni kasnije kao tinejdžeri nismo mogla ostajati napolje do kada smo htjeli, niti su nam roditelji kupili novi auto odmah kada su dobili vozačku… I, generalno, često smo čuli riječ “ne” u svom odrastanju.

Ali kada se sada osvrnete što zaključujete? Da su u nama, i bez našeg svjesnog znanja, ugrađena duboka osjećanja zahvalnosti pa smo danas zaista sretni što imamo takve roditelje kakve imamo i što nijesmo mogli uraditi ili dobiti sve što smo htjeli. Ponekad zaista moramo biti strogi i “loši” prema našoj djeci kako bismo ih naučili važne životne lekcije koje će im pomoći napredovati u daljem razvoju kao osoba.

Evo što biste morali prestati raditi ako želite da vaspitate zahvalnu djecu:Prestanite stalno govoriti “da”. Imajte samopouzdanja reći im “ne”

Uskratiti dijete za nešto nije lako, posebno kada imaju “nastup”s urlanjem usred pune prodavnice  jer baš žele te bombone. Ili kada prijete da će vam zagorčati život pošto im ne dozvoljavate da ostanu sat vremena duže vani jer idu na koncert i baš svi njihovi prijatelji ostaju duže.

Govoreći “da” u tim situacijama postajete pasivni roditelj i kontrolu predajete u ruke svog nezrelog djeteta. Postavite granice, dajte do znanja oko čega nema rasprave i držite se toga, ma koliko god oni bili slatki ili nemogući.

Prestanite se osjećati krivima što im ne možete sve priuštiti

Djeci ne treba ama baš svaka nova moderna igračka koja se pojavi, niti moraju učestvovati u svakoj vannastavnoj aktivnosti. Svi mi želimo da su nam djeca sretna i imaju sve što im je potrebno, ali nijedan roditelj ne može fizički, finansijski i emocionalno udovoljiti apsolutno svim prohtjevima. Vaše dijete neće biti zakinuto ako ne dobije najnoviju igricu za računar ili Playstation, najnoviji iPhone ili časove karatea.

Porazgovarajte otvoreno i realistično sa svojim djetetom o tome što želi, koliko mu je to zaista potrebno i o tome može li to vaša porodica da priušti. Dajte im priliku da sami zarade stvari koje žele (obavljanjem kućnih ili sličnih poslova).

Nemojte se pokušavati stalno nadmašivati

Oduprite se onom osjećaju da morate stalno činiti više i bolje stvari od… prošle godine ili od komšije ili štogod već. Samo zato što su vam djeca prošle godine za Božić dobila trampolin ne znači da im ove godine morate dati nešto još bolje i veće. Samo zato što ste im priuštili nezaboravni veliki rođendanski party s puno djece ne znači da se ove godine morate pretrgnuti finansijski i s organizacijom.

Prestanite prigovarati… Radije pokažite svoju zahvalnost

Ono što vi govorite, kako se ponašate i što sve radite – sve to ostavlja traga na vašem djetetu. Ako ste vi stalno negativno nastrojeni, stalno prigovarate i urlate… Pogodite što učite svoje dijete – da bude isto takvo. Zato umjesto prigovaranja i živciranja što vam je “crkla” mašina za veš, radije pred djetetom kažite kako je bila sreća što ste je uopšte imali i što niste morali prati veš na ruke.

Isto tako pred djetetom što češće izgovarajte “hvala”, “molim”, “izvoli” i slično – u svim situacijama, njima, partneru, prodavačici u prodavnici… Vaša djeca su suđeri koje najviše upijaju upravo od vas. Budite onakvi kakvi biste željeli da vaša djeca budu.

Prestanite pažnju posvećivati stvarima… Radije se fokusirajte na ljude i iskustva

Stvari su… samo stvari. Nepokretni objekti koji nemaju život ni dušu. Nemojte se previše vezati za njih niti ih “uzdizati u nebesa”. Umjesto da se vežete za najnoviji ogromni televizor, za automobil ili ogrlicu – jasno dajte do znanja svojoj djecu da se ono što je zaista važno ne može kupiti novcima.
Provođenje više vremena s porodicom i prijateljima, doživljavanje okoline, prirode i samog života punim plućima, umjesto fokusiranje na stvari – u njima će razviti osjećaj zahvalnosti koji obične stvari definitivno neće.

Izvor: Žena.hr
Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply