U srijedu predavanje i ginekološki pregled

dom zdravlaj blok pet

Dom zdravlja Podgorica organizovaće u srijedu, 27. januara u toku Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice koja je u toku, predavanje o toj temi i preventivne preglede.

U prostorijama odjeljenja ginekologije Doma zdravlja u Bloku 5, ginekolog Milovan Jovanović održaće od 13 sati predavanje o prevenciji ove bolesti, nakon čega će sve žene koje budu prisustvovale moći da dobiju i ginekološki pregled.

Od 19. do 25. januara širom Evrope se obilježava se Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice.

Prema procjenama Međunarodne Agencije za istraživanje raka i baze podataka – Globocan, svake godine u Evropi se ova maligna bolest otkrije kod približno 60 hiljada žena, dok polovina njih umre. Posebno zabrinjava činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine u Evropi.

Infekcija Humanim papilloma virusom (HPV) je najvažniji faktor rizika i neophodan uslov za nastanak raka grlića materice. Humani papilloma virus je toliko rasprostranjen da je većina odraslih (oko 70% ljudi) nekada u svom životu imala HPV infekciju. HPV infekcija je neophodan ali ne i dovoljan uslov za razvoj maligne bolesti. Nema raka grlića materice bez HPV infekcije, ali se rak razvija samo uz postojanje dodatnih faktora kao što su: način života (rano započeta seksualna aktivnost, brojni seksualni partneri), hronične infekcije genitalnih organa, pušenje, loši socio-ekonomski uslovi i genetski faktori.

Redovne ginekološke preglede treba započeti u prve tri godine poslije početka seksualne aktivnosti, a najkasnije u starosti od 21 godine.

O raku grlića materice

Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom. Bolest najčešće pogadja žene od 40 do 59 godina starosti, a veliki broj njih prvi put se obrati ljekaru tek kad je bolest uzela maha i kada je izliječenje teško. Sva ova oboljenja, smrtnost i velika većina slučajeva raka grlića materice u Evropi, mogu biti spriječeni putem skrininga. Organizovani program raka grlića materice može sprečiti do 80% svih slučajeva.

Rak može rasti u grllićumaterice na isti način na koji raste u bilo kom drugom dijelu tela. Rak grlića materice može biti uzrokovan sa 13 visoko rizičnih tipova Humanog Papiloma Virusa ili HPV. HPV može dovesti do toga da ćelije grlića postanu abnormalne i da se polako razviju u rak. U početku, ove abnormalne promijene su blage i mnoge mogu da jednostavno iščeznu same od sebe i bez tretmana. Ponekad, abnormalne ćelije ne iščeznu i mogu da prerastu u rak grlića maternice ukoliko se ne nadju i ne otklone. Abnormalne cervikalne ćelije se mogu veoma lako odstraniti i time se sprečava razvoj raka grlića. Međutim, ove abnormalne ćelije nemaju nikakve jasne znake ili simptome i jedini način da se pronađu je skrining/rano otkrivanje.

Simptomi

Treba da prođe više godina da se rak grlića materice razvije. Proces započinje infekcijom visoko rizičnim tipovima HPV koja vodi do razvoja abnormalnosti u cervikalnim ćelijama. Potom, ukoliko infekcija HPV ne iščezne sama od sebe, promijene u abnormalnim ćelijama mogu vremenom postati još teže dok se na kraju ne razviju u rak. Za ovaj proces, prema trenutnim mišljenjima, potrebno je 10 do 15 godina.

Rani stadijumi – Ni infekcija sa HPV, ni abnormalne ćelije ne daju jasne simptome: nema bolova, nema krvarenja, niti nekih drugih promijena koje bi upućivale da nešto nije u redu. Skrining tj. rana detekcija raka grlića je jedini način da se bolest otkrije u ranim stadijumima, kada se može lako liječiti sa visokim stepenom uspjeha.

Uznapredovali stadijumi – Jednom kada abnormalne ćelije grlića progrediraju u rak, mogu se javiti sljedeći simptomi:

  1. krvarenje iz vagine posle odnosa;
  2. neuobičajena vaginalna sekrecija;
  3. bol u genitalnom predjelu.

Ovo može biti uzrokovano rakom grlića maternice, ali i nekim drugim stanjima. Kakav god da je uzrok, ukoliko imate neki od ovih simptoma, treba odmah da se konsultujete sa ginekologom.

Skrining/rano otkrivanje

Skrining/rano otkrivanje se koristi kako bi se našle žene koje imaju ove abnormalne ćelije na grliću materice, u vrijeme dok su one u ranom pre-kancerskom stadijumu, jer se tada mogu ukloniti i time spriječiti da se razvije rak.

Nacionalni program organizovanog skrininga za rak grlića materice predviđa da sve žene starosti od 25 do 69 godina, budu pozvane na pregled, u domovima zdravlja, kod svog izabranog ginekologa..

Pregled se obavlja u sredini menstrualnog ciklusa, oko 2 nedjelje po završetku poslednje menstruacije. Prije nego što odete na pregled treba da:

  1. izbjegavate primjenu bilo kakve terapije unutar vagine dva dana prije pregleda;
  2. izbjegavate polne odnose noć prije pregleda.

Ove preporuke će pomoći da vaš bris sa grlića – PAPA nalaz bude analiziran na pravi način, čime ćete izbjeći ponovno uzimanje brisa.

Izvor: Dom zdravlja Podgorica

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply