Kovačević upozorava: Okanite se zloupotreba, bićete kažnjeni

zorica

Građani su spremni na sve i svašta kako bi zloupotrijebili zakon o nadoknadama za majke sa troje i više djece kazala je juče za Televiziju Atlas ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Ona je svima poručila „da se okanu tog posla, jer će biti strogo kažnjeni”. Kažnjavaće se, rekla je ministarka, radnici socijalnih službi, a biće podnošene i krivične prijave protiv građana, ali i Agencije za mirno rješavanje sporova.

“Imamo opština na sjeveru gdje se masovno predaju zahtjevi za razvod braka. Imamo zahtjeva sudova za lišenje poslovne sposobnosti. Iznenađena sam kako su ljudi spremni na sve zloupotrebe kako bi im ostalo da primaju i nadoknadu i socijalno davanje. Imamo primjera da su se poslodavci navodno sjetili da su nekada davno kod njih radili radnici, pa sada idu u Agenciju za mirno rješavanje sporova sa dva svjedoka da se dogovore da uplate novac, a žena koja pokušava da ostvari nadoknadu donosi novac”,  kazala je Kovačević za ovu televiziju, istakavši da imaju i slučajeva da se porezi i doprinosi uplaćuju i povezuje radni staž nakon nekoliko godina.

Kovačević će danas razgovarati sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, da bi razjasnili kako sudovi tako brzo zakazuju ročišta za razvod braka ili za lišavanje poslovne sposobnosti, posebno, kako je rekla, imajući u vidu da se za ročišta za hitne slučajeve iz radnog odnosa čeka i po pola godine.

“Sada imamo slučaj da nam je direktor jednog centra donio poziv za 11 ročišta za lišavanje poslovne sposobnosti kako bi dijete povjerili babi, tetki, strini, kako bi im ostala sva ostala socijalna davanja”,  kazala je ministarka i upozorila da to neće dozvoliti.

Do juče je, prema njenim riječima, oko 12.500 žena predalo zahtjeve za nadoknade, a prema sadašnjim procjenama za isplate će trebati između 40 i 50 miliona eura godišnje. Novac će pokušati da obezbijede naplatom zaostalog poreskog duga, ali i novim zaduživanjem, što će dovesti do povećanja javnog duga.

Ministarka Kovačević je navela da je u prošloj godini ukinuto oko 3.700 socijalnih davanja, i da se više od 50 odsto odnosi potvrde veterinarskih ambulanti o posjedovanju stočnog fonda.

Privatne veterinaske ustanove naplaćivale su potvrde i davale ih ljudima zbog čega smo se suočili sa velikim brojem zloupotreba kazala je ona, dodajući da, uprkos tome, nikome od stočara nije oduzeta licenca.

Ona je najavila da će narednih dana uslijediti i krivične prijave zbog tih malverzacija.

Izvor: CDM

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A mogu li se ti opasni kriminalci od majki nagoditi kako sa Pravosuđem?!!! Kao vaše partijske kolege,gđo ministrice,a koji ojadiše građane za stotine miliona eura i dovedoše ih na prosjački štap,te su prisiljeni za to malo bijede što ste im izvoljeli udijeliti ,da lažu i opasno krše zakone koje VI poštujete,jel’te!

Leave a Reply