Masaža – iscjeljujući dodir za vas i vašu bebu

baby massage

PIŠE: Asja Gavrilescu, refleksološkinja

Roditelji u različitim kulturama od rođenja masiraju svoje bebe kako bi se opustile i bolje spavale. Ali, prednosti masaže sežu i mnogo dalje od toga. Dodir je od izuzetne važnosti za bebin emocionalni, društveni i fizički razvoj.

Masaža jača njene mišiće i zglobove. Djeluje na njen centralni nervni sistem i pomjera limfu, promovišući tako bolji imuni odgovor bebinog organizma i olakšavajući simptome zdravstvenih tegoba karakterističkih za rano djetinjstvo. Da bi se osjećale sigurnima, bebama je potrebno mnogo pozitivnih dodira. Masaža postavlja temelje koji su im potrebni da izrastu u sretne, samopouzdane pojedince koji se emotivno osjećaju bezbjedno.

Istina je – bebe koje se masiraju mirnije su, manje plaču i bolje spavaju, ali masaža ima i skriveni, iscjeljujući učinak i za vas koji masirate. Pored toga, nudi vam praktično rješenje mnogih poteškoća i izazova sa kojima se susrijećete. Kao prvo, zbližava vas sa bebom (što je posebno značajno u slučaju majki koje pate od postporođajne depresije), omogućava vam da dodirom izrazite ljubav koju osjećate prema njoj, snažno joj prenosi vaše razumijevanje i pažnju, omogućavajući vam da na samom početku njenog života uspostavite pozitivan međusobni odnos.

Nadalje, masaža vas uči da interpretirate bebine reakcije, upoznaje vas sa njenim prirodnim ritmovima, sa tim šta voli, a šta ne. Ovo vam neće pomoći samo da je bolje razumijete već i da bolje tolerišete svoju nemogućnost da je nekada umirite – čak i ako masaža ne umiri u potpunosti bebu koju, na primjer, muče grčevi, osjećete se bolje jer ste probali nešto pozitivno i lakše ćete se nositi sa situacijom.  Ništa manje važno od svega do sada navedenog – masaža roditeljima donosi samopouzdanje u rukovanju sa malim bićem.

Tehnika

Ne postoji ispravan ili pogrešan način masiranja. Suština masaže je da ste zajedno sa svojom bebom i u dodiru s njom – emotivno i fizički. Pokreti će doći sami od sebe, a beba vas voditi svojim reakcijama. Pratite ih i uživajte. Masaža je kao neki prelijep komunikacioni ples.

Čime masirati?

Uljem. Ono će omogućiti vašim dlanovima da nježno klize po bebinoj koži. Neka to bude neko prirodno ulje. Koža vaše bebe je njen najveći organ. Sve što na nju nanesete, za šest minuta biće u bebinom krvotoku. Pravilo je – na kožu, svoju ili bebinu, ne nanosite ništa što ne biste stavili u usta.

Zaboravite na ulja iz masovno reklamiranih kolekcija kozmetike za bebe, puna štetnih sastojaka, i potražite ga u prodavnici zdrave ishrane ili jednostavno koristite nekoliko kapi prekrasnog hladno cijeđenog maslinovog ulja iz biološkog uzgoja koje imate u kuhinji. U svakom slučaju, važi i pravilo da na unutrašnjost bebinog ručnog zgloba nanesete par kapi proizvoda s kojim je namjeravate masirati i opažate da li se u narednih 12-24 sata razvije alergijska reakcija. Takođe, nikada ne koristite esencijalna ulja za aromoterapiju.

Kada masirate bebu?

Kada je budna i raspoložena, a vi mirni. Mnogi roditelji vole bebu da masiraju nakon kupanja. Pratite znakove koje vam beba daje. Ako se smije, gleda u vas, čini se sretnom i opuštenom – odgovor je da. Ako plače, okreće se ili stavlja rukice preko lica – njen odgovor je ne. Istraživanja su pokazala i da je za djetetov rast, razvoj govora i društvenih vještina,  blagotvorno podijeliti nekoliko pozitivnih dodira sličnih masaži, uz rutine kao što su mijenjanje pelene, presvlačenje ili dojenje, baš zato da se ne bi bile svodile samo na rutinsko dodirivanje.

U kojem položaju masirati?

Za sebe pronađite udobnu poziciju u kojoj će vaša kičma biti ispravna – kleknete na koljena, sjednite prekrštenih nogu ili ispružite noge. Mame u Indiji i Nigeriji svoje bebe masiraju u krilu, držeći ih potrbuške ili na leđima. Pronađite kombinaciju koja vam objema najviše odgovara.

Bebu masirajte u toploj i mirnoj prostoriji. Skinite nakit. Ako je potrebno, skratite nokte. Masaža obično traje 20-30 minuta. Vodite računa da bebina koža upije ulje prije nego je pokušate ponovo uzeti u ruke, kako vam ne bi iskliznula. Dodir neka bude čvrst i nježan, dubok i spor. Pritisak prilagodite prateći bebine reakcije. Bebama je prelagan pritisak obično neprijatan i iritantan.

Masaža bebe nije ekskluzivno rezervisana za mame. Tatama omogućava da sa bebom uživaju u dodiru koža-na-kožu, koji mame imaju prilikom dojenja. Tate koje masiraju svoje bebe bolje razumiju njihove reakcije i ritmove i imaju više samopouzdanja u rukovanju s njima, takođe su više uključeni u brigu o bebama, a one im uzvraćaju sa više kontakta očima, više osmijeha, grgutanja i dodira.

Topao dodir pun ljubavi posebno iscjeljujuće djeluje na prijevremeno rođene bebe, a masaža može imati višestruke pozitivne učinke po razvoj djeteta sa posebnim potrebama. Ukoliko se odnose na vas, istražite ove dvije vrste masaže i posavjetujte se sa svojim pedijatrom kako tačno da ih primjenjujete.

Za kraj, masaža je čarobna aktivnost koja za vas i vaše dijete godinama može predstavljati momente u kojima u mirnom okruženju razgovarate o svemu i rješavate izazove koji se pojavljuju u različitim uzrastima. Sigurna sam da ćete joj biti zahvalni.

Izvor: Sve za bebe

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply