Za naknadu se prijavilo 10 hiljada majki

naknada

Centri za socijalni rad dobili su 10 hiljada zahtjeva od žena koje žele da primaju doživotnu naknadu, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Zahtjevi svakodnevno stižu, a ministarka rada Zorica Kovačević prošle godine kazala je da očekuje da će se za naknadu prijaviti blizu 10.000 majki.

Taj broj je već dosegnut, a imajući u vidu činjenicu da ne postoji rok do kada bi majke trebalo da predaju zahtjeve za očekivati je da bude znatno veći od predviđenog. Budžetom je opredijeljeno 13 miliona eura za naknade majkama koje imaju troje i više djece, ali ukoliko bude falilo novca rečeno je da će se pribjeći rebalansu.

Kovačevićn je za CdM rekla da nije iznenađena ovim brojkama, a očekuje još zahtjeva.

“I kada je Zakon bio u prijedlogu i kada smo razgovarali sa poslaničkim klubovima raspolagali smo informacija da će se prijaviti veliki broj žena, iako je predlagač govorio da će ih biti oko 5.000. Mi smo sumnjali da će to biti ogroman broj i najnoviji podaci nas nijesu iznenadili. Ovo je prvi nalet i znamo da jedan broj žena i dalje prikuplja dokumentaciju za podnošenje zahtjeva“, rekla je Kovačević.

Veliki broj žena, dodaje ona, koje su u radnom odnosu u prosvjeti, zdravstvu i ostalim firmama koje se bave trgovinom, uzimaju otpremnine i prijavljuju se za naknade.

“Preko 1.500 žena je podnijelo zahtjev kako bi se odrekle peznije i dobile naknadu. To su vjerovatno korisnici kojima su penzije bile ispod visine nadoknade- tj. 193 ili 330 eura. Sve će to biti biti ogroman teret za budžet. Mi čak mislimo da će za naknade biti potrebno između 30 i 40 miliona eura“, istakla je Kovačević.

Koliko će žena primiti naknadu i u kojom mjeri će budžet biti opterećen, Kovačević kaže da će se znati krajem februara kada se odradi prvi presjek i obave prve isplate.

“Već sad kad smo uvidjeli koji je to broj žena, sigurni smo da će sredstva u budžetu biti nedovoljna za ovu namjenu“, istakla je ona.

Ukoliko bude falilo novca najvjerovatnije će se pribjeći rebalansu.

“Vidjećemo šta će uraditi Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore da li će pribjeći rebalansu budžeta ili naći drugo rješenje za ovu situaciju“, naglasila je Kovačević.

Iako su u Ministarstvu zabrinuti, Kovačević kaže da su spremni da transparentno sprovedu Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti do kraja.

“Što se tiče okruženja, poslije Hrvatske imamo najveća materijalna davanja u oblasti socijalne i dječije zaštite“, zaključila je ministarka Kovačević.

Prva naknada za majke biće isplaćena 20. februara, a žene koje žele da je prime već tada moraju predati zahtjeve do 20. januara.

Majke koje imaju troje djece i 25 godina radnog staža primaće 330 eura, kao i one sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža. Žene koje imaju troje i više djece i 15 godina su na Zavodu za zapošljavanje primaće 193 eura.

Ovo pravo ne mogu da ostvare žene koje su u radnom odnosu ili primaju penziju.

Krajem prošle godine stotine žena čekalo je ispred Fonda PIO da dobije uvjerenje da nemaju primanja, a bilo je onih i koje su se odrekle penzije radi naknade. Direktor Fonda Dušan Perović je početkom ove godine kazao da im je za obustavu penzije stiglo 2.056 zahtjeva, dok su izdali 2.230 potvrda o radnom stažu. Majke koje se odreknu penzije moći će opet da je primaju ukoliko se odreknu ove doživotne naknade.

Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti usvojen je u julu prošle godine na prijedlog poslanika Socijalističke narodne partije Aleksandra Damjanovića. U Skupštini je za ovaj akt glasalo 35 poslanika opozicije, tri poslanika Bošnjačke partije, poslanici Socijaldemokratske partije Izet Bralić i Džavid Šabović i Andrija Popović iz Liberalne partije.

Poslanici Demokratske partije socijalista bili su protiv. Brojne nevladine organizacije i poslanici kritikuju ovaj akt, jer smatraju da je diskriminatorski i da zbog toga treba pribjeći njegovim izmjenama. U javnosti su se mogle čuti ocjene i da će zakon legalizovati rad na crno, jer će, kako je rečeno, mnoge žene početi ilegalno da rade, piše Pobjeda.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Neka se vrati majkama koje su od jedne plate podizale teoje i vise djece i koje su sa penzijama od nepunih 150eura se borile svaki dan.Nece nam drzava propasti vec ce imati visestruke benifite i konacno malo zadovoljstva i uvazavanja za namucene generacije i krvave radnuke!Drage Majke svaka Vam cast i hvala!

Leave a Reply