Kontrola tri porodilišta od petka do ponedjeljka

porodiliste

Foto: Vijesti: Ilustracija

Tim domaćih i stranih ljekara koje su angažovali Ministarstvo zdravlja i kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori, počeće u ponedjeljak 18. januara kontrolu porodilišta u Podgorici, Nikšiću i Beranama i završiti je 27. januara.

Vijestima je iz Ministarstva zdravlja odgovoreno da će će glavni koordinator ispred crnogorskog zdravstvenog sistema biti aktuelna direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Snežana Raspopović.

Kako su pojasnili, namjera je da se porodilišta obiđu po istoj metodologiji kao i 2012. godine, analizira trenutno stanje i uporedi sa onim od prije tri godine kada je obuhvatilo porodilišta u bolnicama na Cetinju, u Kotoru, Beranama, Podgorici, Nikšiću.

Prethodna kontrola kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi koja je sprovedena 5. do 14. decembra 2012. godine ukazala je na katastrofalno stanje u crnogorskim porodilištima.

Nadležni su zaključili i da je vođenje kliničkih kartona ispod standarda, da nema osnovne opreme za brigu o bebama, sprava za vaginalni porođaj, da postoji loša komunikacija među akušerima i neonatolozima. Konstatovano je i da se ne poštuju privatnost i tajnost,  kao i da postoji veoma visoka stopa carskih rezova.

Dokument je pokazao i da se pranje ruku ne primjenjuje na adekvatan način i ne koristi u većini porodilišta, u kojima nema adekvatno organizovanih mjesta za pranje ruku, tečnih sapuna i ručnika za jednokratnu uporebu, antiseptika…

U Ministarstvu tvrde da je razlog što do sada nijesu uradili novu kontrolu taj što su čekali mogućnosti da se to uradi po istoj metodologiji iz 2012. godine.

Kako tvrde, ni UNICEF nije mogao ranije da angažuje adekvatne stručnjake koji će sa crnogorskim učestvovati u kontroli.

Tokom prethodne kontrole, utvrđeno je da u porodilištima ne postoji jasna politika dojenja i da je zaposleni vrlo malo, ili nikako, promovišu.

Tek 2014. u cetinjskoj bolnici otvoren je prvi laktarijum, posebna prostorija gdje se čuva mlijeko majki kojima djeca nijesu donesena na podoj. Lani je laktarijum, u okviru koga funkcioniše i savjetovalište za dojenje, otvoren i u Kliničkom centru, iako je doniran još u decembru 2012.

Nadležni su 2012. godine konstatovali i da se u porodilištima neprikladno koriste ljekovi, ali i da se porođaji izazivaju čak i prije 41. sedmice bez medicinskih indikacija.

Tada je zaključeno da su previše česti vaginalni pregledi bez pranja ruku (samo se stavljaju rukavice), ali i da dalje opstaju prevaziđene tehnologije, pa i da su posjetioci i partneri shvaćeni kao izvor infekcije.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A ja moram da pohvalim i ako nije dio teksta,ustanovu za transfuziju krvi, tamo vadim antitijela,sve što je potrebni za trudnoću, čisto, uredno, sestre ljubazne, a kako neće kad je sve kao u apoteku i one nisu ni bile krive što je prije bilo uzas,svaka čast, sredite i ginekologiju da to sve blista i naravno da ćemo i mi žene voditi računa, čast izuzetcima.!!!

  2. porodiliste je ispricana prica…jos ce dosta beba i beba ostati zabiljezeni greskama iz porodilista.jedino sto je za pohvlalu je odjeljenje za neonatologiju na celu da dr.DAKIC jer oni treba da ispravljaju greske koje se desavaju u porodilistu….DOKTORICE DAKIC,JOS JEDNOM VAM HVALA NA SPASENI ZIVOT I AKO IKO PO SVEMU ZASLUZUJE DA BUDE DIREKTOR I KLINICKOG I DJECJE BOLNICE STE VI-ostalima svaka cast ali VAS NIKO ZAMIJENITI NE MOZE

Leave a Reply