Raste broj djece upisane u muzičke škole

muzicka

Sve više roditelja je zainteresovano za razvoj talenata kod svoje djece, što se vidi i kroz povećano interesovanje za upis u muzičke škole, koje su u proteklih pet godina udvostručile broj učenika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinog resora kazali su da u Crnoj Gori postoji 14 škola u kojima se realizuje program osnovnog muzičkog obrazovanja, dok se u pet škola realizuje program srednjeg muzičkog obrazovanja. Takođe, Crna Gora je bogatija za dvije srednje škole u Nikšiću i Tivtu, a Muzičku akademiju na Cetinju školske 2013/2014. godine upisao je 21 student, školske 2014/2015. godine 28 studenata, a školske 2015/2016. godine 21 visokoškolac.

“Interesovanje za upis u muzičke škole u Crnoj Gori oduvijek postoji, a posljednjih godina je u blagom porastu. U posljednjih pet godina škole su udvostručile, a neke čak i utrostručile broj učenika. Školske 2015/2016. godine muzičke škole pohađa oko četiri hiljade učenika“, kazali su iz Ministarstva agenciji MINA.

Ministarstvo svake godine u svom budžetu ima opredijeljen novac za rad muzičkih škola. Zavod za školstvo je u cilju kompletne izrade reformisanih programa pokrenuo izradu 12 programa za osnovno muzičko obrazovanje: klavir, harmonika, viola, violončelo, gitara, violina, kontrabas, flauta, oboa, klarinet, fagot i saksofon. Progami bi trebalo da se završe i usvoje na Nacionalnom svjetu za obrazovanje do početka školske 2016/17. godine.Budžetom Ministarstva prosvjete, kako su saopštili, svake godine planira se novac za rad muzičkih škola.

„Sredstva za obuku nastavnika izdvajaju se u cjelini i raspoređuju po relevantnim kriterijumima i u zavisnosti od ponuđenih programa obuke koji su akreditovani u Katalogu programa stručnog usavršavanja za nastavnike“, kazali su iz Ministarstva.

skole

Izvor: MINA

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply