Kako spriječiti ojed?

x-default

 

PIŠE: Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar

Ojed je narodni izraz za bolest kože koja “napada” odojčad (rjeđe bebe u drugoj godini života) koje koriste pelene. Zato je pelenski dermatitis pravi – medicinski naziv za ojed. To je ono (mnogim roditeljima dobro poznato) crvenilo bebine kože u predjelu guze (naročito oko analnog otvora), genitalija, butina, i u predjelu struka.

Crvenilo je prva faza bolesti, a skoro uvijek je prati “ljuštenje” površnog dijela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i “ranice” – ostrvca ogoljene kože. Tada se skoro uvijek javlja i infekcija gljivicama i bakterijama, koje sa površine kože prodiru u dublje slojeve i dodatno pogoršavaju problem.

Zašto ojed nastaje?

Skoro sve je rečeno u nazivu pelenski dermatitis. Glavni zadatak pelene je da upije mokraću (ali i da zadrži stolicu), dok se ne promijeni. To znači da ne bi smjelo da bude kontakta između mokraće i stolice sa kožom bebe.

Ipak, ako se taj kontakt desi, pa još ako potraje, onda kiseli produkti mokraće “gricnu” površni sloj nježne bebine kože, koji tada postaje “porozan”. Pošto vlaga prodire u dublje slojeve kože, nastaje zapaljenje (dermatitis) – koje se manifestuje najprije crvenilom, a potom i ljuštenjem kože. Sve je još gore ako stolica duže “stoji” u pelenici.

Kada se najčešće javlja?

Uglavnom se javlja u drugoj polovini prve godine života, a najčešće između devetog i dvanaestog mjeseca. Može da se javi i ranije i kasnije, naročito ako beba predugo nosi pelene. Posebno su podložna djeca sa osjetljivom (nježnom i suvom) kožom.

Koliko vremena je potrebno da se ojed razvije?

To zavisi od tipa bebine kože, ali je nekada dovoljna jedna noć da se skoro svi znaci ojeda pojave. Ukoliko beba ima izrazito osjetljivu kožu, dovoljno je par sati da se vide prvi jasni znaci pelenskog dermatitisa.

Mogu li roditelji da pomognu bebi kada dođe do ojeda?

Mogu i moraju da pomognu! Što prije treba napraviti prva dva koraka:

–   Sušenje

Čim primijete crvenilo, trebalo bi da preduzmu prvi korak – sušenje. Prodor vlage u dublje slojeve kože pospješuje zapaljenje, pa je “provjetravanje” bebine kože ispod pelene prvi zadatak za mame i tate. Što više bez pelene, to bolje (neka se malo češće mijenja posteljina), a poslije kupanja i čišćenja kože, treba da se koristi fen. Naravno, nježno i oprezno – “kroz prste”, iz daljine… tako da vreo vazduh ne “bije” direktno u već ranjenu bebinu kožu.

–   Krema protiv ojeda

Kada se koža osuši, treba je namazati kremom koja, pored komponenti koje obezbjeđuju lako mazanje i upijanje, mora da ima bar dva važna sastojka: cink oksid i pantenol. Oni ubrzavaju epitelizaciju – obnavljanje oštećene kože, a to je ključna faza borbe sa ojedom. Tek kada se obnovi zaštitni sloj kože (a to je epitelizacija), možemo biti sigurni da smo na pravom putu. Poslije nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (sušenje + prava krema), kod većine beba se ispolje znaci poboljšanja, a poslije još nekoliko dana se sve lijepo povuče

Kada se mora kod ljekara?

Kada roditelji preduzmu sve navedene mjere, a poslije tri do pet dana nema poboljšanja, potrebno je potražiti pomoć ljekara. Tada postoji velika vjerovatnoća da je ojed “uznapredovao”, da se desila dodatna infekcija kože, koja traži posebno dizajnirane ljekove, a to je već posao ljekara.

Osim toga, potrebno je otići kod ljekara i kada se odmah po prekidu ovog tretmana (jer bebina koža izgleda sasvim dobro) primijete prvi znaci ojeda.

Da li roditelji mogu sami da kupe neki lijek za ojed u vidu kreme ili masti?

To se ne preporučuje!

Veliki broj preparata koji se nalaze na tržištu sadrži kortikosteroide – hormone koji lokalnim dejstvom u koži brzo smanjuju znake zapaljenja. Ipak, to su potencijalno opasni ljekovi. Ako se nepravilno koriste (bez konsultacije sa ljekarom), mogu da oštete kožu i poslije prvobitnog poboljšanja dovedu do ozbiljnih pogoršanja i komplikacija. Zato treba dijete da se pregleda PRIJE započinjanja terapije.

Kako spriječiti ojed?

Jedna od glavnih karakteristika pelenskog dermatitisa (ojeda) je sklonost da se ponavlja! E to se mora spriječiti, a evo kako:

–   Redovno pranje tekućom vodom i blagom bebi kupkom

Prvo i najvažnije jeste poštovati osnovne higijenske principe: tekuća voda (tuš) je ZAKON! Takođe, treba izbjegavati jake sapune i šampone, naročito one sa raznim biljnim ekstraktima i aditivima, čak i kada nose oznaku “za bebe”. Treba se posavjetovati (sa patronažnom sestrom ili pedijatrom) šta je najbolje za bebinu kožu – a to, svakako, zavisi od osjetljivosti (tipa) same kože.

Vlažne maramice NISU za redovnu higijenu osjetljive bebine kože koja je sklona ojedima! One su “za ponekad” – kad iz objektivnih razloga (putovanje, niste kod kuće…)  beba ne može da se opere tekućom vodom.

–   Njega kože i kad nema ojeda

Ako je beba već imala ojed, treba koristiti kreme koje njeguju njenu kožu, dajući joj potrebnu vlažnost. Naravno, i zaštitni sloj, koji smanjuje vjerovatnoću oštećenja, ali koji omogućava bebinoj koži da “diše”. Takve kreme su bez aditiva i nepotrebnih “ljekovitih” ekstrakata. Ne treba mazati kremu po sistemu “što deblje to bolje” – dovoljan je tanak sloj.

Prekomjerno “tovarenje” masnih krema je potpuno besmisleno kada postoje snažno-upijajuće, kvalitetne pelene. To je nekada bilo potrebno, kada su se koristile pamučne pelene. Tada je trebalo obezbijediti debeo zaštitni sloj jake i masne kreme, koja neće dati mokraći da se probije do kože.

–   Redovno mijenjanje pelena

Pelene moraju da budu kvalitetne, što znači da imaju mogućnost da upiju mokraću i ne daju joj da dođe u kontakt sa bebinom kožom. Dobar kvalitet pelena ne znači da mogu da stoje cio dan – treba ih redovno mijenjati – čim se napune!

Kada se beba ukaki ODMAH promijenite pelenu. Nema pelene koja može duže da zadrži stolicu bez štetnih posledica po nežnu bebinu kožu! Ovo naročito važi za kašaste i prolivaste stolice – one sadrže kisele produkte koji lako oštete kožu i za kratko vrijeme naprave problem.

Bebu koja ima sklonost ka ojedu treba obilaziti i tokom noći, naročito prvih pet do sedam dana poslije uspješne borbe sa ojedom! Desi se da se beba ukaki u snu, pa roditelji neće da je bude da bi promijenili pelenu – POGREŠNO! Bolje je kratko buđenje njego kontakt stolice sa kožom – već ujutro će nastati ojed!

Koliko je važna redovna promjena i korišćenje kvalitetnih pelena, pokazuju medicinska istraživanja. Jasno je pokazan drastičan pad učestalosti pelenskog dermatitisa poslije široke upotrebe kvalitetnih, apsorbujućih pelena uz korišćenje provjerenih krema za njegu bebine nježne kože.

Izvor: Moj pedijatar

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply