Moje dijete mora da nosi protezu. Šta sve moram da znam

Smiling Girl With Braces --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Stomatolog vašeg djeteta vas je uputio ortodontu i vaš mališan dobio je preporuku za nošenje zubne proteze. Današnji aparatići nisu ni blizu starih i glomaznih proteza već su gotovo omiljeni modni dodatak školarcima koji rado koriste dostupne verzije šarenih dodataka, gumica i šljokica kako bi svoje metalne kućice još više istakli.

Proteza je ortodontska napravica za ravnanje zuba, ispravljanje zagriza i uspostavljanje pravilnog odnosa donje i gornje vilice, a djeca se s njom prvi put najčešće susrijeću u predškolskom uzrastu i nižim razredima osnovne škole.

Fiksna ili mobilna proteza za zube?

Iako se s postavljanjem proteze čeka određeno vrijeme, najčešće dok svi mliječni zubi ne ispadnu, prva posjeta ortodontu se preporučuje u sedmoj godini života jer se tada vilica najviše formira, ispadanjem zuba. U tom uzrastu, ortodont može predvidjeti hoće li dijete trebati protezu prema njegovom zagrizu, a proteze se najčešće postavljaju između 9 i 14 godine.

Hoće li dijete dobiti fiksnu ili mobilnu protezu zavisi od vrste zuba, tj. djeca koja još imaju mliječne zube zagriz će moći korigovati mobilnim aparatićem, dok će djeca koja imaju sve trajne zube, zagriz moći ispravljati isključivo fiksnom protezom.

Obično se mobilnom potezom započinje ortodontska terapija koja se nastavlja fiksnom. Mobilna, kako joj ime kaže, proteza je rađena za svako dijete ponaosob, a moguće je vaditi i stavljati u usta.

Iako se čini kao jednostavnija opcija, vrijeme nošenja mobilne proteze, u zavisnosti od slučaja, znatno je duže od vremena nošenja fiksne, a djeca je ponekad moraju nositi i više od pola dana i cijelu noć u ustima što im može smetati.

Fiksna proteza se fiksira za zube, a za razliku od mobilne koji se sastoji od žice i podloge za nepce, ima žicu, bravice i gumice za bravice. Moguće ga je postaviti u klasičnoj, metalnoj verziji, ali i u keramičkoj ili šarenoj.

Higijena proteze je neophodna

Postavljanje proteze nije bolno, ali može biti neugodno. Djeca se kod mobilne proteze najviše žale na uzimanje otisaka i osjećaj nakon zatezanja proteze posebnim ključem kojim ortodont podešava čvrstoću.

Fiksna proteza u početnim sedmicama nošenja može stvarati veće poteškoće, a djeci najviše smeta osjećaj stegnutosti i bolno žvakanje pa se u prvim danima nošenja savjetuje mekša hrana. Žvakaće gume, gumeni i rastegljivi bomboni postaju prošlost za male korisnike fiksnih aparatića, a redovna higijena usne duplje je neophodna.

Mobilna proteza se, zbog stalnog vađenja i vraćanja lako može isprljati pa je važno voditi brigu o njoj kad je van upotrebe. Na tržištu postoje brojne šumeće tablete i tečnosti za čišćenje u kojima se proteza čuva kada nije u ustima.

Dostupne su i plastične kutijice za mobilne proteze u koje dijete može čuvati protezu za vrijeme obroka, dok je u školi i sl.

Fiksna proteza takođe se mora održavati svakodnevno posebno nakon svakog obroka kako bi se pravovremeno uklonili ostaci hrane koji izazivaju karijes. Posebne četkice pomoći će djetetu da očisti i manje dostupne površine na zubima, a nježno rukovanje i izbjegavanje tvđih jela, sačuvaće fiksnu protezu od ranog oštećenja, lomova žica ili bravica.

Izvor: Klinfo.hr

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply