Najčešća pitanja o višeplodnoj trudnoći

blznacvi

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga ko ih očekuje, pročitajte koja pitanja u vezi sa  višeplodnom trudnoćom najviše muče buduće mame.

“Velika” sam, a tek sam u 8. sedmici trudnoće, je li moguće da nosim blizance?

Možda. Uobičajen razlog što vaga pokazuje neproporcionalno više kilograma s obzirom na to koliko ste trudni je da je vaš ginekolog pogrešno izračunao datum začeća. Ultrazvuk će razriješiti nedoumicu i odrediti je li već izračunati termin porođaa tačan i nosite li stvarno blizance.

Kako se otkriva višeplodna trudnoća?

Dok moderne tehnike, kao što je ultrazvuk, nisu zaživjele i postale dio prenatalne zaštite, većina trudnica nije znala da nose blizance do trenutka porođaa. Takva iznenađenja su danas rijetkost. Tokom rutinskoga pregleda ultrazvukom obično se otkrije da se radi o višeplodnoj trudnoći i to tokom prvog tromjesečja. Ultrazvuk je poprilično sigurno sredstvo otkrivanja blizanaca, ali ako se radi o višeplodnoj trudnoći, teško je otkriti tačan broj bebica.

Kada ću znati radi li se o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima?

Možda nećete saznati do trenutka porođa. Ako djeca dijele amniotičku kesicu, s jednom posteljicom definitivno se radi o jednojajčanim blizancima. Ponekad se to može odrediti pomoću ultrazvuka, u zavisnosti od znanja ginekologa.

Hoće li biti fizički isti?

Za odgovor na ovo pitanje moraćete pričekati do trenutka porođaja ili čak dok djeca ne napune godinu dana. Najjednostavnije je na to pitanje odgovoriti ako se ultrazvukom utvrdi da se radi o djeci različitog pola. Ako otkrijete da nosite blizance na prvom ultrazvuku, prije 12. sedmica trudnoće zatražite ginekologa da provjeri posteljicu. Jedna posteljica je obično znak da se radi o jednojajčanim blizancima. Dvije placente ne mogu dovesti  ni do kakvog zaključka jer se može raditi i o jednojajčanim i dvojajčanim blizancima.

Nakon porođaja, djecu je moguće podvrgnuti testu krvi i tako analizirati krvnu grupu, enzime i napraviti DNA test.

Konačno, kako blizanci rastu pratite boju i gustoću njihove kose, boju očiju, oblik ušiju i nicanje zubića i to će vas dovesti do konačnog zaključka.

Koji osjećaji se pojavljuju kod višeplodnih trudnica?

U svojoj knjizi «Kad očekujete dvojke, trojke ili četvorke» dr. Barbara Luke zaključuje da se psihološki put višeplodne trudnoće obično sastoji od pet predvidljivih stanja:

  • šok,
  • poricanje,
  • bijes, tjeskoba, depresija,
  • vaganje prednosti i mana,
  • prihvatanje i adaptacija.

Pročitajte kako su se neke majke dvojki i trojki osjećale kada su saznale radosnu vijest da beba u njihovom stmačiću ima društvo:

“Bila sam van sebe, zabrinuta zbog zdravlja svojih bebica i prestrašena da nešto ne bi pošlo pogrešnim putem u trudnoći/porođaju.” – majka blizanaca

Uzbuđena!!! Dok adrenalin nije posustao. Onda sam bila prestrašena mišlju da ću imati dvije male bebice o kojima ću se morati brinuti.” – majka blizanaca

Šokirana i razočarana – to se nije uklapalo u naše planove. Trebalo je vremena da dođemo sebi i budemo uzbuđeni.» – majka blizanaca

«Malo panike i puno uzbuđenja, iako su nam rekli da treći fetus vjerovatno neće preživjeti. Bili smo opterećeni činjenicom da ćemo imati blizance i dvogodišnjaka u isto vrijeme.” – majka blizanaca

“Preplavilo me mnogo različitih osjećanja. Bili smo uzbuđeni jer sam trudna nakon borbe s neplodnošću. Takođe, oduvijek sam željela blizance. Ipak, bilo me je strah – pitala sam da li će to biti problematična trudnoća. Bilo nam je lakše jer nisu u pitanju bile petorke!” – majka blizanaca

“Bili smo jako iznenađeni. U našoj porodici nije bilo dvojki ni trojki. To je bila posljednja stvar koju bismo očekivali da ćemo čuti na ultrazvuku. Nakon što smo se osjećali kao zombiji nekoliko dana, postala sam uzbuđena. Moj suprug je stalno hodao okolo s kalkulatorom, ali se razveselio kad smo rekli našim roditeljima. Imali smo puno uspona i padova na tom putu, ali sada mislim da je norma imati troje djece odjednom!” – majka trojki

U ovom trenutku vrlo je važno da svoja osjećanja podijelite s partnerom i posmatrate trudnoću (kao i vaš odnos) kao prioritet. U redu je ne biti oduševljen u početku! Svi roditelji, bez obzira na to kako su bili izgubljeni kad su saznali da će dobiti više od jednog djeteta i bez obzira na to kako su bili iscrpljeni tokom prvih nekoliko mjeseci, prilagodili su se radostima i izazovima dvojki, trojki ili četvorki. I vi ćete!

Izvor: Roda.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Prosto ne mogu da vjerujem da su majke koje su citirali u tekstu tako reagovale na vijest o viseplodnoj trudnoci. “U redu je ne biti odusevljen…” E pa nije. Opravdan je jedino strah i strepnja da li ce sve biti kako treba, a “uklapanje u planove” je van pameti.

Leave a Reply