Postoje valjani dokazi da je moderno roditeljstvo u vrlo velikoj krizi

modernoroditeljstvo

Kada ovako nešto kažu autori koji su svojim tezama pokušavali promijeniti roditeljstvo iz starog u novo, moderno, onda zaista možemo utvrditi da tu nešto ne štima.

Priznajmo, jesmo rastrgani – želimo svoju djecu vaspitati na liberalniji način, a pritom se stalno čudimo što naša djeca nisu kao što smo bili mi. Nisu poslušna, razmažena su i najgore od svega – ne znaju da cijene ništa – ni starije, ni roditelje, ni igračke, ni svijet oko sebe. Što se to tako strašno dogodilo tokom protekle dvije decenije?

O ovoj je temi progovorila britanska autorka knjige Budi smiren roditelj Emma Jenner koja je tokom dvadeset godina dadiljanja djece na dva različita kontinenta došla do zaključaka da sve što se trudimo napraviti s našom djecom čini se da nije dobro. Jer zaista, postoje problemi s kojima se roditelji više ne znaju nositi.

Mnogo je razloga za ovu tezu, a ovo su neki od najočiglednijih. Ako ste jedan od onih roditelja koji se s ovim problemima ne susrijeće znajte da radite dobar posao i samo tako nastavite! Možda ste upravo vi pronašli najbolji model roditeljstva kojim ispreplićete stare dobre vrijednosti s modernim generacijama djece.

Niko nema pravo vaspitavati vaše dijete osim vas samih

Vjerujemo da ste se mnogo puta od kada imate dijete našli u situaciji da neko drugi pokušava nešto reći vašem djetetu koje je napravilo nešto što nije u redu i pritom ste se vjerojatno silno uzrujali jer niko, baš niko nema pravo ništa reći vašem djetetu. Zar nije tako? A sjećate li se da je nekada bilo sasvim normalno da na nas, dok smo bili djeca, zagrme i susjedi i vaspitačice  – doslovce svi koji su se našli u blizini nemirnog djeteta imali su, i uzimali su sebi za pravo da kažu što dijete radi. I to ne samo da je bilo normalno, bilo je to ispravno jer smo mi tako bili odgajani gdje god smo bili.

Današnji roditelji smatraju da samo oni imaju pravo nešto reći svom djetetu, a pritom ne primjećuju kako upravo njihovo dijete nije savršeno i još gore – kako to dijete zapravo ne sluša ni svoje roditelje, ali dobro znaju da im niko, baš niko sa strane nema pravo ništa reći. Jer su ih na to roditelji mnogo puta upozorili.

Sve se podređuje djetetu

Ponekad je podređivanje djetetu jednostavno previše. Ne mislite li to? Jeste li i vi jedan od roditelja koji će na svaku djetetovu molbu, plač, traženje, skakati i činiti sve kako bi udovoljili svom djetetu. I to jako često stavljaju ispred svojih potreba, a zaista ne bi trebalo biti tako. Naravno da ćete djetetu dati da jede ako je gladno, ili piti ako je žedno, ali dizati se po noći pet puta da bi dijete popilo gutljaj vode, ili pojelo pola griza nečega što ste mu pripremili – ne, to je zaista previše.

Današnji roditelji jednostavno moraju znati da reći „ne“ djetetu nije osobina lošeg već dobrog roditelja jer kako se sada čini, moderni roditelji upravo ovakvim postupanjem prema svom djetetu jure prema tome da svoje dijete pretvore u vrlo bezobrazne, nestrpljive i nasrtljive ljude koji su navikli tokom svog odrastanja dobiti sve što požele – odmah i sada!

Uostalom, toliko je primjera kada majke ili očevi zbog neke dječje želje ostavljaju svoje poslove samo da bi ugodili njima. A ko ugađa vama? I nemojte sada reći – kada ćemo im ugađati ako ne sada kada su još mali? Pod broj jedan – tako ćete ih naučiti i teško ćete ih kasnije moći okrenuti, i pod broj dva – jesu li i vama tako ugađali, ili se vi upravo zbog roditeljskog „ne“ i ne sada“ postali mnogo ranije samostalniji, strpljiviji i uopšte sposobniji brinuti se o sebi samima.

Vaspitanje na koji se danas oslanjamo ide niz dlaku djetetu, a dobro znamo da život nije takav, niti će biti takav prema našoj djeci. Zato ih radije već sada pripremite da neće dobiti sve i uvijek. Radi dobrobiti njih samih!

Ko je kod vas glavni?

Kao nastavak na prethodnu tezu postavlja se i ovo pitanje – Ko je kod vas glavni? Vi ili dijete kojem ste, a što se jako često događa, morali zamijeniti tanjiriće jer u prvom nije htjelo jesti? To je toliko banalna, a opet jako slikovita situacija koja slikovito pokazuje da se dječje želje, koliko god one bile notorne, ispunjavaju u gotovo svakom domu. I to nije dobro jer vas djeca tako drže u šaci. I nije to lijepo za čuti, ali je tako, jer pokušajte vi kao odrasla osoba postupati poput svoje djece i vidjećete na kakve ćete reakcije nailaziti.

To su samo djeca

Kada dijete šutne prolaznika nogom, počupa tuđu igračku, ne odazove se na vaš poziv, ne pospremi stol nakon jela, ogluši se na poziv da spremi igračke … sve su to situacije kada je najlakše reći – pa on je samo dijete. Činjenica je da je ono dijete, ali ko kaže da dijete ne može biti odgovorno, poslušnije, ko kaže da dijete ne može imati veću samokontrolu? Mislite li da vaše dijete nije sposobno biti bolje?

Varate se i to samo zato što je vama jednostavnije ići linijom manjeg otpora nego se potruditi i djetetu opet i opet usađivati lijepe manire, strpljivost, darežljivost, poštovanje. Sve to djeca mogu usvojiti samo je pitanje hoćete li vi biti istrajni u tome?

Lakše je uvaliti im mobilni u ruke

Naravno da je jednostavnije djetetu u javnom prevozu, u gostima ili u čekaonici dati mobilni u ruke – da se zabavi i da ne divlja, odnosno ne sramoti vas, ali nije li upravo to jedna ogromna greška koju činimo?

Ako im damo mobilni u ruke kada god ne znamo što bi s njima? Zar nije tako? I što im tako poručujemo – evo ti mobilni da se ne moraš nikada naučiti zabaviti sam, da nikada ne moraš razmišljati kako ćeš se ponašati dok moraš strpljivo i mirno sjedjeti i ćutati. Ili bi bilo bolje naučiti ih upravo to, koliko je god to malo teži put za nas roditelje.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Imam tri kćerke, prilično sam stroga, u odnosu na druge roditelje. Vjerujem u ispravnost svojih stavova, i rezultatima sam zadovoljna. Maksimalno sam posvećena djeca, ali ne mogu da im dozvolim da oni mene vaspotavaju, već ja vaspitavam njih. Ne smeta mi da deda, baba..kritikuju svoje unuke, naravno da imaju pravo na to, jer ih i oni čuvaju, posvećuju im pažnju, tako da i djeca njih poštuju.
    Užasavam se roditelja koji udovoljavaju sve djeci, za svaku glupost popustaju djecu, jer kod takve djece uopšte ne vidim zadovoljstvo i sreću, već non stop njuče, placu , udaraju roditelje, pa bih baš voljela da mi neko objasni zbog čega je prisutna tolika agresija i nezadovoljstvo baš kod djece kojima se sve ugađa, koji nikada ne dobijaju batine???
    Takođe, nisu mi jasni roditelji koji kupuju djeci preskupe igračke, koje uglavnom budu polomljene kroz dan ili dva. Dijete ne zna cijenu, obradovace se jedanko igračkama i od 5 i od 50 evra. Znači, roditelji sami liječe neke komplekse. Ja volim da se igram sa svojom djecom, da čitamo bajke, priče, slušamo muziku, ali isto tako mi pomažu u raspremanju kuće, slaganju svojih stvari.. Moraju im se od malena stalno zadavati neke obaveze, sitne, kako bi kasnije mogli obavljati važnije i teže.
    Svakom je svoje dijete najbolje, svak je slab na svoje dijete, kako onaj ko ima jedno, tako i onaj ko ih ima petoro. Ali ipak treba realno, koliko je moguće pogledati svoje dijete. Razmislite, je li srećno, je li tužno, sluša li ono vas, ili vi njega, je li histerično bez razloga, je li vrišti i plače za svaku glupost, umije li i kako se igra i ponaša u društvu druge djece, zašto udara vas, babu, dedu ako nikada ga ne tučete… Posmatrajući dijete, shvatićete da li ste na pravom putu ili ne.

  2. Rodirelji su krivi ne vaspitavaju djecu na pravi normalan nacin I djeca nemaju granice ni u cem kad roditelj dozvoli nevaspitanje djetetu bez granica u prisustvu to nie diete toe roditelj roditelji su uzas za diete……………’………………..

  3. Dogodilo se sledeće : nekada se finansijski mnogo bolje živjelo ,ali je djeci mnogo čega bilo uskraćeno ;djeca su se radovala sitnicama ,kao ova danasnja recimo najskupljem i najmodernijem tipu telefona !
    Iiii,ko je tu kriv ?!?
    Ono što od djeteta “napraviš”-to će dijete i postati .
    Molim lijepo ..

Leave a Reply